Fară ruși în Brazilia

061312-Euro-2012-Russia-Banner-LA-PI_20120613134519343_660_320În 1990 a început destrămarea Iugoslaviei (Republica Socialistă Federativă Iugoslavia). Slovenii și croații își proclamă independența. În 1991, Armata Populară Iugoslavă invadează Slovenia pentru a împiedica separarea de puterea din Belgrad. Pe lângă consecințele economice și militare venite din exterior, au existat și sancțiuni sportive. Drept urmare, Iugoslavia a fost exclusă de la Campionatul European de Fotbal din 1992 și de la CM din 1994.

Luna viitoare va începe Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia. Echipa națională de fotbal a Rusiei s-a calificat la CM 2014 pe teren, sportiv, meritat. La fel cum s-a calificat și Iugoslavia la campionatul din 1992. Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei din 2014 este comparabilă cu agresiunea Iugoslaviei asupra Sloveniei din 1991? Și dacă da, mai au rușii dreptul să participe la campionatul din Brazilia?

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

5 Comments

 1. In 1992, decizia de a interzice echipa Yugoslaviei la CE, mi s-a parut o pedeapsa complet deplasata, absolut aiurea.
  La fel consider ca ar fi si acuma sanctiunea de a interzice federatia rusa la CM din Brazilia. Sportul nu trebuie sa sufere din pricina politicului. Fotbalistii se duc sa joace fotbal in Braziilia si nu sa faca politica.
  Iar daca s-a facut o greseala in 1992 ea nu trebuie repetata si in 2014!

  Reply
  • Mai mult ca sigur Rusia nu va fi sanctionata in plan sportiv. Desi, in trecut, au fost numeroase cazuri de sanctiuni sportive din motive politice.

   Poate ar exista totusi si un avantaj in cazul (aproape imposibil) al excluderii echipei de fotbal: Populatia nu va mai privi la fel de increzatoare agresivitatea politicii lui Putin. Multi il vor considera vinovat pentru excluderea echipei.

  • “Populatia nu va mai privi la fel de increzatoare agresivitatea politicii lui Putin. Multi il vor considera vinovat pentru excluderea echipei.”

   As spune ca dimpotriva. Ura fata de fascisti ar creste exponential, pentru ca presa in Rusia ar motiva excluderea in mod corespunzator.

Leave a Comment.