Dreptatea procuraturii

ponta antena3Sentinţele din celebrul Dosar al transferurilor au fost saltul justiţiei într-un nou corp; o nouă identitate. Atunci s-a făcut transformarea: Schimbarea de nume, schimbarea la faţă, schimbarea dinţilor tociţi cu alţii metalici, de joagăr. Da, nici măcar după amprenta dentară nu am mai putea recunoaşte justiţia de acum ca fiind aceeaşi din urmă cu 2-3 ani.

Am putea crede că o forţă externă a înlocuit piesele trândave şi docile din vechiul mecanism cu altele mai dure, mai tăioase. Dar piesele sunt aceleaşi. Procesele importante sunt decise tot de judecători vechi, cu ştaif bătătorit. Aceiaşi judecători care nu se atingeau în trecut de un fir de păr al “marilor corupţi”, acum execută fără rateu.

Pot avea încredere deplină în deciziile acestor indivizi, ţinând cont de impresionanta lor transformare? O transformare comandată cu sigurantă din exterior. Ceea ce demonstrează că respectivii indivizi nu sunt dirijaţi de principii temeinice, ci de contexte vremelnice. Oare contextul actual este unul sănătos?

Sentinţa din procesul lui Voiculescu Dan nu trebuie privită ca un eveniment izolat. Pentru mine este confirmarea unei teorii: În procesele mari, de interes naţional, judecătorii dau cât cer procurorii. Ba chiar mai mult (cazul MM Stoica). În ritmul ăsta, avocaţii apărării devin inutili. Este o realitate spectaculoasă, primită de mulţime cu ovaţii şi excitaţii sufleteşti. Cetăţenii zeflemisiţi toată viaţa de opulenţa şi aroganţa celor “de sus” îşi astâmpără acum setea.

Salut schimbarea de blană a justiţiei. Sunt însă convins că moravurile sunt aceleaşi. Iar noua atitudine, aceea de a respecta întru totul moftul procurorilor, mi se pare de o agresivitate periculoasă. Mai ales că are susţinerea unei populaţii veşnic înnebunite de capul lui Moţoc.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

1 Comments

  1. “Procesele importante sunt decise tot de judecători vechi, cu ştaif bătătorit. Aceiaşi judecători care nu se atingeau în trecut de un fir de păr al “marilor corupţi”, acum execută fără rateu.”

    Aici te contrazic. Schimbarea justitiei la fata, s-a facut cu judecatori tineri, talentati, cu profesionisti netrecuti prin sistemul judiciar corupt. In cazul Voiculescu: Camelia Bogdan si Mihai Mihalcea.

    Reply

Leave a Comment.