Diplomaţii români, de râsul Europei

diplomatFaceţi cunoştinţă cu Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe. Domnul Aurescu s-a întâlnit de curând cu domnul Frank-Walter Steinmeier, ministrul de externe german. Şi pentru a binecuvânta relaţiile diplomatice dintre cele două ţări, i-a dăruit acestuia o broşură.

România, în culorile noastre naţionale. Şi ceea ce s-a dorit a fi Germania, în culorile lor. Doar că a fost Franţa.

D-l Ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi-a cerut scuze şi a dat vina pe Agerpres, agenţia responsabilă cu realizarea broşurii. Conferinţa de presă dintre cei doi a fost televizată.

Oare ce impresie lăsăm atunci când trimitem un diplomat, ministru chiar, să discute în numele nostru cu tabăra germană? Iar respectivul ministru nu ştie cum arată Germania. Să mai sărim de fund în sus atunci când un dj de competiţii sportive ne confundă imnul. Ministrul nostru de externe habar nu are cum arată harta Germaniei. El reprezentându-ne oficial, într-o conferinţă cu ministrul german.

Zic că am scăpat ieftin. Se putea şi mai rău. De exemplu, să ne întâlnim cu un diplomat american. Şi să îi înmânăm o broşură cu harta SUA, în culorile Rusiei.

Aparent, nu este suficient să haleşti căluţi de mare şi să faci curul cât uşa liftului pentru a fi un bun diplomat. Pe viitor, poate înăsprim puţin selecţia: Istoria şi geografia de clasa a V-a, obligatorii.

Sursa BBC

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

7 Comments

 1. Dar să vezi cum ne supărăm când vreun cântăreț pe halucinogene ne confundă capitala…

  Diplomații învață chestii subtile, cum se așează masa corect în funcție de țară, cum se strânge mana diplomatic, cum se ține un toast, nu prostii din astea geografice.

  Reply
 2. Asta cu Agerpress e de vina, mi se pare antologica.

  Bine, inteleg ca editura a facut o greseala, se mai intampla, dar NIMENI dintre beneficiari sa nu-si dea seama ca pe coperta nu este Germania?
  La un asemenea accident diplomatic de proportii, nu poti da vina pe cei de la editura, ci trebuie sa-ti asumi greseala intru totul.

  Reply
  • Hai ca si-a asumat greseala. Si-a concediat purtatorul de cuvant :))
   Ministerul Afacerilor Externe: În urma analizării modului în care s-a ajuns la acest regretabil incident, ministrul afacerilor externe a decis, în cursul zilei de ieri, eliberarea din funcţie a purtătorului de cuvânt al MAE, care a gestionat, în relaţia cu Agerpres, problematica materialului în cauză.

   In concluzie, au omorat mesagerul.

  • Acuma ce e grav nu e atâta că au greşit forma hărții. Să zicem că am înțelege. Mai grav e că au publicat aşa material cretin în întregime. Fără să pomenească nimic de dinastia Hohenzollern (Carol I fiind de altfel piatra de temelie a construcției României moderne; urmat de Ferdinand cu întregirea…), sărind (evident de ce) peste delicatele relaţii de trădare din cele 2 războaie mondiale, au deschis comemorarea taman cu Ceauşescu. Broşura asta nici nu trebuia să apară. Defel.

 3. tind sa cred ca aurescu a fost pus in fata faptului implinit.probabil nu s-a gandit sa verifice ce-i inmaneaza staff-ul.intamplator despre B Aurescu stiu cateva lucruri si cred ca e un om potrivit ,dar n-a avut noroc))))

  Reply
 4. eu sunt curios de DTP-istul care a facut coperta, ce era in capul lui, a facut asta ca un sabotaj intentionat sau o farsa sau chiar a crezut ca daca are steagul Germaniei, atunci e Germania?

  Reply

Leave a Comment.