Dincolo de Ponta

gorghiu_blaga_83647400Mâine va fi din nou spectacol pe scena politică. Luaţi-vă găleata de Cola, boabe de porumb, ochelari afumaţi pentru artificii; începe Moţiunea, acest Revelion al bolnavilor de pirofilie. Aduceţi rugul şi păcura. Să bubuie petardele, să împuşcăm guvernul vechi, la anul şi la mulţi ani!

În ciuda entuziasmului de guvern nou, am dubii mari că moţiunea de cenzură va trece. Ar fi bine, în primul rând pentru salubrizarea politicului şi pentru reabilitarea în ochii populaţiei. Blindajul de şorici gros al lui Ponta s-a şifonat prea tare. Fie de la obuzele lansate de inamic, fie de la minele pe care a călcat de bună voie. Şi totuşi, va merge înainte.

Mulţi se vor înclina impresionaţi în faţa premierului nepereche. “Băi, ce le duce Ponta ăsta. Rezistent bărbat!” “Au încercat ei, dar n-au avut ce-i face. E prea puternic Ponta.” “O avea el şi defecte, dar e bărbat politic. E tare. Cum era Băsescu pe vremuri.” Aud deja toate comentariile analiştilor de la buticul cu bere, pâine, pălării şi cuie.

Da, e tare. La fel ca aţa care taie mămăliga ori ca miezul de pâine care turteşte untul. De ce rezistă Ponta? Hai să ne uităm pentru un moment dincolo de el. La opoziţia care va să vină la finalul erei pontiste. Mămăliga şi untul – Blaga şi Gorghiu.

Despre dulăul jigărit de EBA nu are rost să povestim prea mult. L-am cunoscut de aproape (să fi fost jumate de metru), i-am purtat tricoul portocaliu cu cap de buldog, i-am urmărit evoluţia şi transformările de Sméagol aproape 10 ani.

Blaga poate fi un bun administrator, un gospodar conștiincios pe la curtea stăpânului. Un deget de la mâna dreaptă; logofătul durduliu pe care-l vezi zilnic pregătind şaua domnitorului, dar niciodată călare.

Mai rămâne doamna Alina Gorghiu. Despre dânsa pot spune doar că nu îi înţeleg prezenţa. Nu îmi explic conjunctura prin care cvasianonima doamnă de 36 de ani conduce astăzi Partidul Naţional Liberal. Singurul partid care, prin longevitatea lui Quintus, mai păstrează o legitimitate istorică.

Alina Gorghiu este absolventă de Dimitrie Cantemir şi Hyperion. Două facultăţi private care necesită doar bani contra diplomă, nu şi prezenţa la cursuri. Au urmat studii post-universitare la Colegiul Național de Apărare, specializarea Securitate și Apărare Națională. La fel ca Udrea şi alte paiaţe politice, dornice să-şi împopoţoneze CV-ul cu nimicuri.

Nu spun că doamna Gorghiu este un fel de Udrea. Doar au avut aceleaşi gusturi în materie de post-universitare. Studiile liderului PNL sunt subţiri, foarte subţiri. Găsesc oricând un batalion de doamne şi domniţe absolvente de Cantemir şi Hyperion, care împachetează elegant salamul din Cora.

Cât despre activitatea avocatului Gorghiu…Tot ce am remarcat a fost episodul în care a pierdut un proces în faţa lui Şova. În rest, multe etichete şi laude în cerc, plus funcţii de mediator sau asociat la case de avocatură care i-au purtat numele.

Omul politic Alina Gorghiu nu m-a atras vreodată. Are acel debit enervant de cuvinte ascuţite şi seci; ceva foarte asemănător Gabrielei Firea. Femeia politică obsedată să ne spună nimic, dar să ne sufoce cu limbile de lemn găunos.

Da, cineva cu studiile Udrei şi discursul Gabrielei Firea este liderul Partidului Naţional Liberal.
Da, Victor Ponta va fi şi săptămâna viitoare prim-ministru. Pentru că mă uit dincolo de el şi văd doar încercări hazlii şi subțirime.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

4 Comments

 1. am recunoscut de la inceput, am votat anti-ponta nu neaparat pro iohannis, dar pana presedintele nu va veni cu alta propunere de premier, mi-e indiferent cat de mult ramane actualul.Predoiu?????wtf?

  Reply
  • Aici nu e vreo surpriza. Iohannis a fost consecvent. Inca din campania electorala de anul trecut a zis ca il pune premier pe Predoiu. Cei care l-au votat au stiut de la inceput asta, nu i-a pacalit. De apreciat faptul ca nu s-a sucit intre timp.

  • Oprea, invitat la Antena3. Îl întreabă Gâdea de ce l-a făcut pe Turcescu colonel.
   Răspuns: “D-l Robert Turcescu a predat jurnalismul militarilor. Gratis.”
   :)))

Leave a Comment.