Dezbaterea homeschooling, o aberaţie socială

analfabetism

Spre uluirea mea candidă, observ că speţa homeschooling a devenit un fenomen, un motiv de sfadă şi volbură naţională. Am ajuns într-atât de implicaţi în dezbatere, că admitem legitimitatea celor două tabere: pro şi anti homsculing.

Din punctul meu de vedere, al cetăţeanului trecut prin mai multe schooling-uri, dezbaterea nu este doar excentrică şi derizorie. Mi se pare nocivă, în contextul nostru de băltire. Voi explica imediat contextul, după încadrarea raţională a homeschooling-ului.

Este o utopie în societatea noastră. Şi-l pot permite extrem de puţine familii. În absenţa unor legi, în absenţa unei protecţii sociale, dar în prezenţa intemperiilor autohtone, corecta creştere a copilului acasă vizează o categorie atât de restrânsă că i-ar face invidioşi pe câştigătorii la Loto, 6 din 49.

Pe lângă bani doldora (pentru toţi profesorii chemaţi acasă), ar trebui şi nişte părinţi exemplari, cu ideologii sănătoase şi discernământ “rock solid”. Pentru că, repet, nu avem legiferări şi instituţii de protecţie socială instruite în sensul ăsta. Toată responsabilitatea pică pe părinţi!

Şi acum să explicăm contextul:
Parlamentul României, via Abramburica, monstruozitatea sacră a învăţământului românesc, a amânat o măsură de salubrizare urgentă. Directorii şcolilor vor fi în continuare numiţi politic, nu pe bază de concurs, aşa cum a sperat Guvernul.
Iar noi, saltimbancii de serviciu, ne frecăm pe sfârcuri cu homeschooling, în loc să discutăm mizeria parlamentarilor.

Învăţământul românesc, dezastruos în multe cazuri, a scos şi produse de calitate. Există în România licee şi clase de excepţie. Clase care îşi trimit în unanimitate elevii către studii superioare, licee care pregătesc olimpici internaţionali. La fel cum există licee în care nimeni nu promovează bacalaureatul.
Nu mai bine vedem de unde apare diferenţa? De ce unii dansează pe lauri, iar alţii se sufocă în mocirlă?

Să fie diferenţa la directori? Să fie la profesori? Să fie la categoriile sociale care îşi trimit odraslele către anumite licee? Iar dacă într-adevăr, răspunsul se află în curtea noastră, feluritele pături ale societăţii, găsim salvarea în homeschooling-ing?! O familie care nu este în stare să-şi ţină copilul într-un sistem statal, gratuit, va reuşi să-l educe acasă?
Este o utopie, o discuţie nocivă mediului nostru.
Ne trimite brambura pe câmpii şi ne îndepărtează de adevăratele probleme.

Suntem visătorul care urcă în rabla de maşină şi îi dă pedală pe un drum nemărginit. Nu ştie unde îl va duce, dar speră să ajungă într-un loc mai bun. După câţiva kilometri, îi crapă rabla, se îneacă motorul, pufneşte fumul prin toate îmbinările, îi zboară şi capota, dar calcă pedala înainte. S-au lăbărţat şi roţile, s-a tocit plafonul, acum se târâie cu scaunul direct pe drum. S-a tocit. Dar o calcă înainte, frecându-şi bucile de asfalt.
Până când, în vitregia sorţii, se striveşte un fluture de parbriz. Visătorul opreşte maşina şi urlă către cer: “Aşa nu se mai poate!”

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

6 Comments

  1. Păi, nu? Decât să te intereseze sistemul în care învață copilul tău, un sistem într-o cădere liberă, nu mai bine faci spume despre decizia altuia, decizie care nu te afectează nici pe tine nici pe copii tăi cu nimic?

    Mai bine, că primul punct nu-ți aduce plăcerea bârfei și savoare de mahala…

    Reply
    • Teoretic, asta (reintegrarea in sistem, pe baza de examen) se intampla in statele civilizate (am scris foarte putin pe tema, dar in principal faptul ca ea se reduce la bani si timp). In Romania insa, legislatia nu ia in calcul asa ceva, nici macar pentru scolile alternative (se facuse o exceptie pentru Waldorf, dar ea tine de statutul respectivelor institutii). Prin urmare, reinscrierea in sistemul scolar clasic (la liceu, facultate sau unde isi atinge limitele homeschooling-ul) s-ar putea sa nu fie deloc posibila!

    • numarul de ani in invatamantul obligatoriu s-a tot schimbat in ultimul timp; oricum acest lucru nu este echivalent cu eliberarea diplomei de bac, aceasta eliberandu-se in urma sustinerii unui exemen

Leave a Comment.