Despre moartea inorogului si invierea filozofiei sau de ce lumea nu exista!

poza haryCu cateva luni bune in urma, mai exact prin septembrie 2013, am citit o carte cu titlul sugestiv “Warum es die Welt nicht gibt” (de ce lumea nu exista), scrisa de un tanar filozof german. Autorul se numeste Prof Dr Markus Gabriel si este considerat marea revelatie in domeniu, in tara lui, fiind cel mai tanar profesor universitar de filozofie din istoria disciplinei. El a primit catedra de epistemologie (gnoseologie, teoria cunoasterii stiintifice) si filozofie moderna si contemporana, in anul 2009, la varsta de doar 29 de ani!

Dupa aparitia cartii sale “Warum es die Welt nicht gibt”, in primavara anului 2013, autorul a fost aplaudat si venerat de publicul larg (nespecialist), ca un superstar. Cartea a ajuns rapid in top 10 cele mai vandute carti non fiction din Germania. In sfarsit, poporul german avea un nou filozof de geniu cu care sa se poata mandri…

Am citit cartea lui si trebuie sa recunosc ca m-a impresionat. Pur si simplu mi-a dat o noua perspectiva asupra lumii.

Markus Gabriel sustine in cartea lui ca a creat un nou curent filozofic, o noua teorie a filozofiei, si anume neorealismul. Neorealismul lui Markus Gabriel este un amestec intre metafizica si constructivism, cladit in jurul unei teze centrale: Lumea nu exista. Ce exista sunt totusi o multitudine de lumi care coexista, fara a avea legaturi intre ele.

Profesorul paraseste ideea unei singure lumi, a unui Uni-vers in care toate lucrurile observabile si neobservabile se “intampla” si sunt strans legate intre ele. El descrie conceptul si ideea ca, de fapt, exista asa numitele “Gegenstandsbereiche” (planuri tematice, in care exista o anumita categorie de obiecte guvernate si legate intre ele de reguli specifice) si “Sinnfelder” (camp de perceptie, loc in care un obiect se manifesta).

Planuri tematice (Gegenstandsbereiche) sunt de exemplu: universul, planetele, care fac parte din planul tematic al fizicii, caracterizat ca o provincie ontologică a lumii.

Planuri tematice sunt însă și statele politice, visele, obiectele de arta sau gândurile noastre despre lume. In timp ce Sinnfelder (câmp de perceptie) se refera strict la locul în care se manifesta un obiect. Existenta = aparitie/manifestare intr-un Sinnfeld (câmp de perceptie).

In acest articol nu vreau sa insist asupra teoriei neorealismului lui Markus Gabriel, ci sa aduc in discutie o poveste interesanta si foarte frumoasa pentru mine, care este strans legata de Markus Gabriel si cartea mai sus amintita.

La inceputul acestui an, am hotarat sa iau legatura cu Dr Prof Markus Gabriel de la Universitatea din Bonn si sa-i cer drepturile de exploatare (copyright) pentru o editie in limba romana a cartii lui. Si cum cautam tot mai multe informatii despre neorealismul lui Markus Gabriel si despre persoana sa, am dat de un document cu titlul: “Did Markus Gabriel (University of Bonn) plagiarize my ideas”, scris de dmnul Gabriel Vacariu, de la Universitatea Bucuresti, in care autorul roman il acuza pe germanul Prof Dr Markus Gabriel ca a plagiat teza lui filozofica, conform careia “lumea nu exista, iar ceea ce exista sunt lumi epistemologic diferite”.

Sincer, initial am ras si mi-am zis ca nu se poate asa ceva. Dupa principiul ca nu are cum sa fie adevarat ce nu are voie sa fie adevarat… Insa dupa ce am cercetat problema mai indeaproape, am aflat din cercurile specialiste ca Markus Gabriel nu numai ca a “furat” ideile si teoriile lui Gabriel Vacariu, dar le-a si inteles si interpretat gresit formuland o teorie nonsens…:)))

Primul lucru pe care l-am facut a fost sa iau legatura cu domnul Gabriel Vacariu si sa fac rost de cartile publicate de el. Le-am gasit pe toate AICI 

Ce pot sa va spun? Dupa ce l-am citit cu entuziasm pe Markus Gabriel, nu am crezut ca lectura lui Vacariu imi va aduce atatea lucruri si perspective noi. Abia dupa lectura lui Vacariu, am inceput sa inteleg mai bine ce incerca Markus Gabriel sa explice in cartea lui… Si mi-am dat seama ca Vacariu are dreptate in tot ce spune despre colegul lui german, si anume ca a furat ideile si teoria lui, insa fara a le intelege prea bine…

Cine este insa acest Gabriel Vacariu?

Vacariu a fost descoperit si promovat de cel mai mare filozof roman in viata, Ilie Parvu, care i-a oferit un post la Universitatea Bucuresti. Vacariu este in primul rand un filozof, in adevaratul sens al cuvantului. Adica cineva care ofera o explicatie (prin metode stiintifice) si o imagine globala asupra lumii in care traim (Weltanschauung).

El are o bibliografie interdisciplinara impresionanta (din domeniile IT, biologie, cognitive (neuro) science, fizica si mecanica cuantica) pentru un filozof, care l-a ajutat sa-si elaboreze teoria sa.

Vacariu a reinviat (nu reinventat) in opinea mea filozofia, care era deja de multa vreme pe linie moarta (Hawkins: the filosophy is dead), din cauza specializarii tot mai detaliate ale cercetarilor stiintifice si a capitularii filozofilor in fata oamenilor de stiinta. La ora aceasta, exista foarte putini filozofi care au abilitatile interdisciplinare ale lui Vacariu.

Frameworkul propus de el nu este numai fascinant ci si foarte bine construit, si ofera solutii la probleme stiintifice nerezolvate pana in prezent. Vacariu nu e usor de citit, pentru ca scrie DOAR in engleza si doar pentru lumea stiintifica, o limba engleza pe care nu o stapaneste foarte bine. A decis sa scrie doar in engleza pentru ca – asa mi-a marturisit el – nu a vrut sa-si piarda timpul scriind intr-o limba inexistenta pe harta filozofica a lumii.

Celor care vor sa-si faca o imagine (in limba romana) despre teoria sa, recomand aceasta lucrare scrisa de unul dintre studentii sai: http://filosofie.unibuc.ro/gvacariu/Mocanu%20Vlad%20-%20Paul%20licenta%20teza.pdf

Doresc insa sa mentionez ca este lucrarea de licenta a unui student pe teoria lui Vacariu si nu explica in intregime teoria, prin urmare nu e completa. Insa ce este scris, nu e gresit si merita citit.

Vineri, in data de 25.04.2014, am avut onoarea sa ma intilnesc personal cu domnul Gabriel Vacariu la Timisoara. Am semnat un contract de colaborare pentru editarea unei noi carti de popularizare a teoriei lui, in limba romana, germana si engleza.

In opinea mea, Vacariu este mult inaintea vremii sale si va dura ceva pana cand teoria lui va fi acceptata ca un nou standard/framework de lumea stiintifica. Mai ales pentru ca teoria lui desfiinteaza in mare parte gandirea filozofica si stiintifica actuala (bazata pe univers). Nu este de asteptat ca elita actuala mondiala sa accepte si sa adere la un nou Weltanschauung, care le arunca la gunoi munca de o viata.

Rolul pe care mi-l asum este sa-l promovez si sa-l sustin pe Gabriel Vacariu financiar si editorial in cercetarea sa, in speranta ca il voi putea ajuta sa se bucure de rezultatul muncii sale, inca in perioada vietii si nu postum, cum se intampla de obicei cu marii ganditori ai omenirii…

Spatiul nu a fost niciodata problema mea, nici timpul. Infinitul si vesnicia in schimb, ma omoara…

24 Comments

  1. Mai facut curios si vroiam sa comand cartea pana mi-ai zis ca e in engleza. Si daca el nu scrie prea bine, nici eu nu citesc/traduc prea bine si daca este si mai grea teoria …

    Oricum am sa citesc lucrarea studentului. Intelegi Hary ca ma intereseaza legatura studiului sau cu Credinta desigur.

    Reply
  2. Am scanat putin textul. Este filosofic-logic daca pot sa spun asa. Adica ma asteptam sa fie mai mult filosofic. Insa am scanat ceva ce e doar o parte din intreg dupa ce zici tu. Asa ca astept cartea in romana.

    Reply
    • Da, e mai bine sa astepti cartea in romana.

      O sa fac eu un mic rezumat candva. Sa vad cum am muza si timp.
      In principiu autorul este convins ca prin teoria lui il poate exclude pe Dumnezeu din schema. Eu i-am aratat ca nu poate, ba chiar dimpotriva, teoria lui este mult mai permisiva in acest sens…:)))
      Problema nu se pune insa ca nu poate exista, ci mai degraba care este relatia dintre El si noi (mintea noastra).
      Una de interactionare nu poate fi, pentru ca El si mintea noastra se afla in lumi epistomoligice diferite (LED), mai degraba ar fi una de reprezentare, El fiind corespondentul mintii noastre intro LED (lume epistomoogica diferita).

      Partea “funny”, daca pot sa spun asa, este ca daca Dumnezeu ar exista, ar fi tot degeaba pentru noi, pentru ca noi nu putem observa/interactiona cu obiecte, entitati, din lumi epistomologoce diferite (LED). Deci Dumnezeu poate exista, dar numai in LED-ul lui, nu si in al nostru. Prin urmare pentru noi nu exista! Ceea ce exista este o reprezentare a Lui in mintea noastra.
      La fel cum microparticule interactioneaza doar cu alte microparticule in micro LE si nu cu masa, scaunul sau dulapul, care se afla in macro LE, nu putem nici noi (mintea noastra) interactiona cu Dumnezeu.

  3. Am mai inteles ceva … Insa daca luam asa, nimeni nu interactioneaza cu nimeni, fiindca nimeni nu cunoaste deplin pe nimeni si nimeni nu are acces total la celalalt. Fiindca cu toti avem reprezentari dierite.
    In Hristos cu totii suntem una, in masura in care il ‘accesam’ pe Dumnezeu, pe Duhul Sfant.

    Reply
    • Ciprian,
      Daca acel nimeni de care pomenesti, este EU-ul, sinele, mintea noastra, atunci da, nimeni nu comunica cu nimeni, pentru ca se afla in LED, in lumi epistomologic diferite… Tot ce inseamna interactiune, observare, comunicare se intampla in LE macro, spatio temporala, unde se afla organismul nostru, inclusiv creierul. Creierul apartine de LE macro si este intro LED fata de minte/eu.

    • Nu chiar pe idei in sensul de gand, dar pe teorii si principii care demonstreaza validitatea unei idei. Sa zicem ca ai o idee, de exemplu ca lumea nu exista. Ar fi o afirmatie bazata pe o idee fara valoare atata timp cat nu ai demonstra acest lucru.
      Insa daca argumentele tale care sustin ideea/afirmatia/inventia sunt preluate de la altcineva dinaintea ta, nu mai poti spune ca ideea este originala, adica ca a fost a ta, intelegi ce vreau sa spun? Intr-un cadru academic serios, nu poti urla in gura mare ca ai descoperit ceva nou, daca cineva inaintea ta a facuto deja. Ori este plagiat, ori este nestiinta. Vacariu a demonstrat ca nu poate fi vorba despre nestiinta/neinformare din partea lui Markus Gabriel.

    • “Lumea nu exista” se refera la ideea ca nu poate exista o singura lume, ci doar lumi epistomoligice diferite.
      Viata ta de exemplu, este o lume epistomologica diferita fata de orice alta lume epistomoogica, ea este echivalenta cu EU-l, cu mintea ta, care de-acord, este un eximoron, pentru ca este in acelasi timp o lume-in-sine (epistomologica) si o entitate (subiect)!

  4. Hegel are pasaje infernal de alambicate in ciuda aparentei simplitatii .
    rezemati citatul acesta de autenticitatea cazului de fata prin cea ce zicea FIRDUSI ; (Taisul sabiei mele mananca creierul leului si bea sangele intunecat al cutezatorului) GANDITI NU CITITI

    Reply
    • Ca sa pot spune/gandi ceva despre acest citat, am nevoie de context.
      Firdusi nu am citit. Citatul este din cartea regilor?
      Stiu doar o curiozitate despre acest autor. A intrat in istorie, ca scris cea mai mare opera epica din lume: Schāhnāme (cartea regilor).
      Exista ceva despre el si in limba romana? Vreo publicatie?

  5. scrie foarte prost Vacariu, cu tendinte de violenta intelectuala. dupa atatia ani de studiu in limba engleza, nici nu o stapaneste, nici nu apeleaza la un corector. ma intreb daca din neintelegerea textelor in limba engleza a rezultat un postulat precum ”lumea nu exista”- desi el o numeste axioma, este un postulat. acest dude se crede si deasupra lui Kant, unde ni se explica foarte clar paralogismele ratiunii pure. il putem vedea acolo. nu ma impresioneaza cu nimic tipul doi oameni pot gandi diferit despre acelasi lucru- cum ar fi el si cu celalalt din Germania. Vacariu are o gandire greoaie, a la Hegel, in ciuda tuturor anilor de filosofie teoretica; reprezentarea lui este doar ”o lume posibila”, conceptul de ”lumi posibile” fiind cercetat in filosofia analitica. practic, el concepe o lume posibila cu determinantii si parametrii proprii, ceea ce vedem deja prin cartile si serialele SF. extrem de prost si de slab acest Vacariu.

    Reply
    • amaria,
      ai si argumente? sau doar vrei sa ne spui ca Vacariu nu stie sa scrie nativ in engleza? Iar problema cu corectoratul tine de cat de mult este apreciat si sustinut in Romania un mare ganditor….

  6. ce putea Vacariu sa faca, era o epistemologie a lumilor posibile – asa ceva nu s-a facut in adevaratul sens al cuvantului. in schimb, a cautat o paranoia pana cand a gasit-o! ceea ce s-a intamplat intre el si tipul din germania, poarta numele de ”asemanare pe baza diferentelor” – nu cred ca tipul l-a plagiat, poate doar l-a provocat.
    Deasemenea, este stupid de dezamagitor si conceptul de ”consiliere filosofica” deoarece se promoveaza doar dialogul de tip socratic si starea wellbeing, in timp ce s-ar fi putut practica o multitudine de teorii ale cunoasterii – cum ar fi cea a lui Leibniz sau a lui Kant spre exemplu – care ne ajuta sa ne dam seama ce este adevarat sau fals, ce este o idee regulativa sau doar o idee fictiva. Pacat ca filosofia nu are demnitatea sa se ridice si macar sa analizeze limbajul media si psihologic in care ne pierdem zilnic – daca chiar nu au ce face i-ar putea lua la bani marunti pe psihologii si psihiatrii care au distrus vietile a milioane de persoane.

    Reply
  7. amaria,
    “…nu cred ca tipul l-a plagiat, poate doar l-a provocat.”
    cum adica l-a provocat? :)))
    Markus Gabriel nu a furat vreo idee si teorie, ci doar a vrut sa-l piste de fund pe Vacariu, sau cum?

    Reply

Leave a Comment.