De ce există ISIS?

ParisNu discutăm detaliile apariţiei, buruienişul supei primordiale. Întreb de ce acum, în noiembrie 2015, există ISIS. Părerea mea: Pentru că este tolerat de occident. Aştept nerăbdător şi alte variante de răspuns.

Ieri, armata franceză a bombardat o tabără teroristă şi un important centru de comandă din Siria. Au curs în presa centrală laudele celor „20 de bombe lansate în fieful ISIS.” Uau, într-adevăr spectaculos!
Ce înseamnă asta? Un răspuns la atentatele de vineri, din Paris.

Nu cred că bombardelele astea 20 au ieşit pe poarta fabricii de armament în noaptea de sâmbătă spre duminică. Până atunci, nu au avut francezii material, dar, ce să vezi, au dat rapid o comandă şi i-a rezolvat maistrul făuritor de focoase.

Dacă nu mureau cei 132 de oameni (printre care şi doi români) în urgia de vineri, mai bombardau francezii tabăra ISIS? Sau, renunţând la prezumtivul întrebării iniţiale, de ce brânza mumei lor de Ludovici ageamii nu au bombardat mai devreme?!

Au aşteptat un nou atentat? “Băi, hai, Charlie Hebdo, treacă-meargă. Oricum nu erau aşa amuzanţi. Noi ne facem că lucrăm, mai servim nişte soarbă la prostime cu Je suis whatever, oricum n-avem timp de voi. Dar o lăsaţi mai moale, bine?”

Uite că n-a fost bine. Ce credeaţi, bă, imperialişti rataţi, cuceritori de bananieri? Vă gândeaţi că s-au mutat de la voi, gata. Hai să-i lăsăm în pace, la noi şi-au făcut năravul. E rândul să mai dea şi în alţii. Uite că tot la voi au dat. V-au prins mirosul de prost.

Aveam o altă părere despre societatea franceză. Îi consideram mai demni, mai interesaţi de viaţă. M-a dezamăgit teribil faptul că nu a ieşit în stradă măcar un milion din alea 66. Să atace problema la rădăcină. Să protesteze împotriva propriilor conducători, nu împotriva terorismului.

Este inexplicabil pentru mine cum societatea civilă permite, ba chiar susţine aceste sisteme care au demonstrat toleranţă faţă de terorism. În loc să îl strivească din faşă, l-au lăsat să crească, uneori l-au hrănit! Au sperat şi probabil încă mai speră să îl poată folosi în scopuri obscure.

În primitivismul lor absolut, organizaţiile teroriste în general, şi ISIS în mod particular, beneficiază de antrenament, armament, finanţare, sistem de informaţii, organizare.
Iar toate forţele unite ale lumii civilizate nu sunt în stare să-i neutralizeze. Hai, pe bune??

Vi se pare inuman, diavolesc, imposibil scenariul în care organizaţiile teroriste sunt tolerate de sistemele occidentale? Eu îl consider singurul plauzibil – care nu striveşte sălbatic orice urmă de logică.
Oamenii au emoţii, sistemele nu.

Iar comunităţile, statele, civilizaţiile sunt ridicate şi conduse de sisteme, nu de oameni. Ce înseamnă 132 de morţi pentru un sistem? Absolut nimic. În Franţa mor zilnic mii de persoane, din diferite motive.

Ce se câştigă prin moartea lor? Probabil tot nimic. Dar, în mod evident, nu reprezintă un motiv suficient pentru ca sistemul să îşi direcţioneze resursele spre nimicirea unor sălbatici în halate negre. Cele 20 de bombe nu vor schimba nimic în esenţă. From Paris with love este aceeaşi soarbă ca Je suis Charlie. Reîncălzită, slinoasă, puturoasă, perfectă.

***

PS: M-am tot referit la “sistem” într-un mod abstract. Probabil vă întrebaţi, mai precis, ce este?

Imaginaţi-vă o tablă mare din piatră, plină de găuri. Să îi spunem tabla de căpătâi a umanităţii. A fost modelată în timp de toate experienţele, tot knowledge-ul cumulat de civilizaţia umană de-a lungul mileniilor. Găurile sunt unice, fiecare şi-a schimbat dimensiunea şi forma în funcţie de input-urile primite.

Din rândurile populaţiei contemporane, se găsesc de fiecare dată piesele potrivite care să astupe găurile (7 miliarde de indivizi, avem de unde alege). Piesele corespunzătoare sunt oamenii influenţi ai vremii – politicieni de top, şefi de servicii, de organizaţii.

Nu piesa modelează gaura! Doar o umple. Astfel încât, tabla este tot timpul completă. Şi acum, revenim. În faţa lespezii transcendente în timp, ce importanţă au 132 de morţi? Intră populaţia în panică? Acceptabil. Omul modern este bombardat cu atât de multe informaţii încât s-a adaptat să uite repede. Şi cară mai departe tabla de piatră pe umeri.

Acesta este Sistemul.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

9 Comments

  1. Oare nu cumva unii se joaca la butoane… ca populatia sa-si doreasca o schimbare?
    O siguranta in plus, totul din cauza terorismului?!
    Toata lumea cred ca e de acord cu faptul ca daca voiau sa limiteze terorismul… o faceau de mult.

    Reply
    • @Marius, nu văd în asta un scop suprem. “O siguranţă în plus, totul din cauza terorismului”. În Franţa existau deja toate “siguranţele”. Ăştia au implementat legile Big Brother, aveau tot. Le mai lipseau doar nişte camere video lipite în frunte.
      Nu văd terorismul, în forma lui de astăzi, ca pe ceva meticulos orchestrat.
      Este mai degrabă un agent pernicios, o molimă agasantă. Se află acolo pe “To do list”-ul sistemelor occidentale. Dar NU este în topul listei. Poate doar la nivel declarativ.

    • Dani, da, asa este, Terorismul este doar declarativ top prio, in realitate atata timp cat oamenii nu taxeaza aceasta politica libertina, nu se vor lua masurile adecvate pentru eradicarea grupurilor teroriste.
      UE si SUA reactioneaza doar la presiunea masei de alegatori. Pentru ca asa functioneaza democratia.
      Spre deosebire de UE su SUA, Rusia nu are nevoie de mandatul electoratului (presiunea societatii civile) pentru a actiona impotriva terorismului.

  2. Foarte de-acord cu afirmatia ca sistemul (societatea de consum, politica si valorile democratiei libertine) este cel care conduce lumea occidentala si nu grupuri de interese si organizatii obscure, care apasa pe butoane din umbra.
    Daca ar fi fost asa, ISIS si mai toate organizatiile radical-teroriste, nu ar mai fi existat.

    Legat de societatea civila: in societatile democratice evoluate, oamenii respira valorile libertine, ei nu pot trai altfel. Principiile fundamentale ale vietii lor sunt ancorate in biblia sistemului, adica in constitutie. Credinta religioasa a oamenilor a fost inlocuita in viata de zi cu zi, de credinta in statul de drept, societatea de consum si de drepturile omului indiferent de origine, educatie, orientare sexuala, credinta samd. Vorbim de valori fundamentale in care oamenii nascuti, crescuti si educati in vest cred la fel de mult precum musulmanii indoctrinati religios in orientul mijlociu, intro lume creata, controlata si judecata de Dumnezeu, careia omul are obligatia si datoria sa se supuna.
    In ochii acestor oameni indoctrinati religios, sistemele laice, in care oamenii nu numai ca s-au indepartat (emancipat) de legile (dogmele) lui Dumnezeu, dar le-au si eliminat din viata lor economica, politica si sociala, sunt create, modelate si controlate de diavol, in scopul de a distruge lumea creata de Dumnezeu.

    De ce oamenii nu ies in strada in Franta sa protesteze impotriva clasei politice aparent incapabile sa lupte impotriva terorismului?

    In vest, sistemul occidental functioneaza de mai multe generatii, cu rezultate foate bune, majoritatea oamenilor inca au incredere in el. Nivelul de trai este ridicat, oamenii sunt educati, emancipati, liberi, si sunt multumiti cu viata lor.
    Cateva atacuri teroriste cu victime, nu fac sa se clatine valorile in care cred. Dimpotriva, creste solidaritatea intre oameni si credinta in propriul sistem libertin.
    Cel mai bine s-a vazut asta in SUA, dupa 9/11. Dar si in UE dupa Hebdo si dupa noile atacuri.

    Spre deosebire de Franta, societatea civila din Romania, este impartita intre mai multe sisteme de valori, aflate in competitie intre ele, ceea ce inseamna ca este inca in curs de formare (tranzitie).
    Ceea ce s-a intamplat dupa tragedia de la Colectiv in Romania insa, ne face sa speram ca suntem pe drumul cel bun. Avem deja o masa critica care se mobilizeaza si-si doreste nu numai schimbarea dar si implicarea in constructia unui nou sistem functional, de model occidental.
    Ar fi minunat daca am reusi sa invatam din greselile facute de occidentali si sa profitam de aceste vremuri tulburi. Sunt multe lucruri pe care Romania le poate face mai bine decat Franta si Germania in trecut.

    Reply
    • Hary, masa critică despre care vorbeşti reprezintă un procent subunitar. Sunt nişte zeci de mii, dintr-un total de 18 milioane. Vorbim despre concentraţii de 1 la mie. E ca alcoolul în sânge masa critică românească. Îţi dă curaj, entuziasm, dar trece repede.

      Majoritatea populaţiei este dezbinată – fiecare pentru el. Plăcerile de moment şi obiectivele meschine, pe termen scurt, ne definesc societatea. Noi încercăm să asimilăm valorile occidentale actuale, dar am ars toate etapele prin care occidentul a ajuns acolo. Suntem elevul superficial şi furăcios care copiază de la coleg doar rezultatul. Fără rezolvarea în sine.

      “Sunt multe lucruri pe care Romania le poate face mai bine decat Franta si Germania in trecut.”
      Da, cu siguranţă sunt. Dar mă îndoiesc că le vom face.

    • Dani,
      “masa critică despre care vorbeşti reprezintă un procent subunitar. Sunt nişte zeci de mii, dintr-un total de 18 milioane.”

      Nu poti face calculul astfel. Daca ar fi fost asa cum spui tu, Ponta si guvernul nu ar fi picat. Vorbim de masa critica atunci cand ea poate schimba ceva intr-un sistem democratic. Si in Romania de astazi chiar se intampla acest lucru.

      Chiar daca in strada au fost doar unu la mie, in realitate ei reprezentau romanii din diaspora (ca. 3-4 milioane) + cel putin 50% dintre romanii ramasi in tara (6-7 milioane), care sunt bombardati mediatic in fiecare zi cu stiri despre sistemul gaunos si scandale de coruptie. Nu au ajuns mai multi in strada, pentru ca din fericire Ponta a inteles potentialul revolutionar din strada si a facut un pas inapoi, ca la alegerile prezidentiale cand ar fi putut sa forteze nota si sa incerce sa castige la masa verde. Nu a facuto de frica. Avea toate mecanismele in mana, dar nu si-a permis pe fondul unui rezultat strans sa mai pluseze. S-a grabit sa recunoasca victoria lui Iohannis, ca sa se linisteasca spiritele din strada.
      Cu 5 ani inainte, Basescu si-a adjudecat victoria la limita, furand voturile diasporei inca inactive pe vremea aceea. Putem concluziona ca in Romania, societatea civila a devenit din ce in ce mai constienta, mai interesata de si mai implicata in destinul tarii.

      In rest ai dreptate, asimilarea valorilor occidentale s-a facut extrem de superficial dupa 89. Romanilor le-a lipsit din pacate experienta de viata din occident, precum si educatia specifica pentru a putea schimba sistemul.
      Nu ai cum sa asimilezi valori, pe care nu le intelegi, nu ai cum sa intelegi sistemul occidental, decat daca l-ai trait si experimentat pe pielea ta, cu bune si rele.

    • Noi mai avem de muncă. Întâi trebuie să o beştelim pe Olivia Steer, să facem mişto de blogării care participă la campanii de kkt, de blogării care se căciulesc pentru becuri şi cupoane, de blogării care fac orice pentru pişcoturi şi gratuităţi, de blogării ipocriţi. De-abi după etapele astea putem să promovăm Zonar 🙂

Leave a Comment.