De ce e moartea atât de frumoasă

o-108329959-570În fiecare lună presa virtuală naşte şi hrăneşte câte o nouă ştire despre apocalipsă sau despre tratamentul minune ce te scapă de cancer. Că e vorba de cutremure, revărsarea oceanelor, explozii solare, apocalipse zombi, cancer eradicat cu museţel, păpădie, lacrimi de panda sau icre de ştiucă virgină…nu contează! Subiectul de bază este acelaşi. Dar de ce? Cum se întâmplă că respectivele ştiri devin în mod constant „bombe”?

Explicaţia se află la rădăcina ştirilor; la subiectul de bază ce alimentează cele două categorii de ştiri: Moartea! Ne sperie, ne intrigă, ne fascinează. În interiorul fiecăruia există o pasiune ascunsă pentru morbid şi pentru urgie.

Când se întâmplă o catastrofă de proporţii ce nu ne afectează în mod direct, starea generală a privitorilor neimplicaţi nu este de tristeţe, ci de atracţie, de captivare. Simţim adrenalina pulsând şi vrem mai mult. Cât mai multe detalii, informaţii. Să descoperim tragedia în amănunt, ca şi cum ne-am fi aflat în mijlocul ei, protejaţi de o bulă transparentă şi indestructibilă.

Mă încăpăţânez să cred că moartea trebuie acceptată şi respectată. Fără să facem din ea un thriller atractiv şi, în primul rând, fără să o păcălim. Ştiu, momentan este imposibil de păcălit. Dar în 30, 40, 50 de ani vom mai putea fi siguri de moartea ce ni se cuvine? Există deja tot mai multe proiecte de dobândire a imortalităţii. Cel mai important este Calico (California Life Company).

Odată cu galopul furibund al ştiinţei, astfel de proiecte pot deveni mai mult decât simple maşini de tocat bani. Cei de la Calico susţin deja că în viitorul apropiat vor face posibilă întinerirea cu până la 10 ani! Şi nu este vorba despre sucuri naturale, cosmetică sau alte spoieli. Nu. Descoperirea lor constă în reversarea procesului de îmbătrânire al celulelor. Sunt convins că resurse şi fonduri nelimitate se vor găsi pentru asemenea proiecte. Mirajul vieţii veşnice este prea puternic.

Încă o dovadă este miliardarul rus Dmitry Itskov care speră să rezolve enigma imortalităţii până în anul 2045. Proiectul finanţat de Itskov ţinteşte transferul informaţiei dintr-un creier uman într-un corp android. Nu mi se pare atât de cool ca viaţa veşnică din basme, but what the hell… Inginerie rusească: Android cu tabla groasă de trei centimetri ce îţi va păstra amintirile.

Totuşi îmi menţin părerea: Moartea trebuie acceptată şi respectată. Datorită unor studii recente s-a explicat şi senzaţia de „mi-a trecut întreaga viaţă prin faţa ochilor”. Ştiţi voi, senzaţia aia pe care se spune că ai avea-o atunci când realizezi că urmează să mori. În acele ultime momente, creierul începe să accelereze procesele cognitive, intrând într-o stare de hiperactivitate. De aici şi toate amintirile ce „îţi trec prin faţa ochilor” într-o secundă. Ironic, nu? Imediat înainte de moarte te transformi într-un geniu şi realizezi că toată viaţa ai fost un prost.

Tot dovedită ştiinţific este şi următoarea teorie (de fapt este o lege elementară a fizicii): După încetarea activităţii cardiace, asupra sângelui va acţiona doar forţa de greutate, trăgându-l în jos (mă rog, aproape doar forţa de greutate). În funcţie de poziţia cadavrului, sângele se aglomerează în anumite membre. Aşa se explică erecţia post-mortem. Există şi ejaculare post-mortem, dar deja discutăm prea multă medicină. Pornind de la această ultimă teorie demonstrată empiric, mi-am formulat şi ultima dorinţă: Atunci când îmi vine vremea, ăştia care veţi mai fi, întoarceţi-mă cu faţa la cearceaf, vă rog! Măcar la propria înmormântare să mă iubească femeile.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

1 Comments

  1. Corbane,traitiar familia,sti ca am pierdut la pacanele,am vandut laptop.acum scriu de pe un jaf de tel,si cand sunt multe com la un post la Arhi,nu-mi incarca si nu pot comenta.deci transmite tu te rog,traitiar,mesaju asta din partea mea.pui intre ghilimele. VOI FI FACUT SIR de majestatea sa printul Radu Duda

    Reply

Leave a Comment.