În comunism era stabilitate

Nu are rost să ne ascundem după deget, în comunism era stabilitate. Nu tremurai pentru un acoperiș deasupra capului, nu tremurai nici după un loc de muncă, nici ca să ai ce pune pe farfurie.

Dacă nu erai unul dintre dușmanii partidului, conducătorului iubit și implicit poporului în general, toate lucrurile de mai sus veneau de la sine. Mă uit cum generațiile care s-au angajat și au muncit pe vremea aceea nu au nici cea mai vagă idee prin ce trece un tânăr care-și începe profesia acum sau la ce presiune e supus sau care e ritmul de muncă în mediul privat.

Când spun presiune/volum/ritm mă refer la acea parte a mediului privat care chiar funcționează, cum ar fi producția nu la diverse servicii adiacente de vândut fum unde lumea stă pe facebook câte 4 ore pe zi și apoi se plânge cât e de greu…

”Cum să n-ai timp să vorbești cu mine la telefon când am eu chef?” ”Adu-mi și mie câteva, ce naiba?” ”E da, ești obosit… da ce faci acolo spargi piatră?”

Sunt doar câteva din lucrurile pe care le poți auzi venind dinspre generația care și-a împlinit menirea profesională în comunism spre cei care muncesc acum.

Mai puțin stres, mai puțin consum, mai puține aspirații și griji, implicit o stare generală de dispoziție și de sănătate mai bună… nimeni nu poate să conteste că astea sunt lucruri bune, partea roză a comunismului.

Care au fost efectele pe termen lung ale mediului ăsta comod unde fiecare își avea locul, indiferent de performanță sau de utilitatea reală a individului?

Simplu, de unde credeți că vine atitudinea poporului ăsta față de muncă, față de respectarea unui standard, față de seriozitatea unei promisiuni, față de termeni contractuali, față de plata la timp, față de estimări corecte, față de căutat tot timpul o portiță prin care să înșele, țepuiască sau să-i iasă ceva în plus?

Vine din educația unei juma de secol în care niciunul din lucrurile astea nu au contat, pentru că mediul era făcut să funcționeze fără măsura unei performanțe, fără un mecanism de reglare a cererii și ofertei după calitate, fără concurență reală în câmpul muncii.

Din păcate asta nu se schimbă într-o generație, două, trei, mai ales dacă în România sistemul continuă să fie tolerant cu modul ăsta de a gândi, lucru asigurat de clasa de paraziți care ne conduce.

Din păcate, generațiile tinere, astea în care speram toți, sunt în mare majoritate educate în același stil. Proporția nu mai este însă de sută la sută, văd, ca niște maci într-un câmp de buruieni, tineri care gândesc altfel.

Cândva poate câmpul va deveni roșu, nu de la comunism ci de la maci. Mulți mulți maci.

 

sursa imagine

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

24 Comments

  • Inceputul textului te poate duce in eroare. Citeste pana la sfarsit si ai sa vezi ca nu e un bou comunist.

 1. Cred ca dintre noi boul e cel care nu e in stare sa urmareasca si sa inteleaga un text de 2 minute inainte de a deschide gura cu asa o cugetare.

  Reply
 2. MAi Vlad, nu mai pot de ras. Iar ti-ai luat o mitocanie de la un baiat de dreapta ca tine, dar mai prost crescut, dupa toate aparentele. Ceea ce arata ca dreapta nu e formata numai din oameni minunati. Si uite ca asa de stanga cum sunt eu, indiferent cat de in contradictie ne aflam, eu totusi nu ti-am zis in nici un fel. Nu e frumos, dar am o satisfactie rautacioasa cand vad dreapta scuipandu-se singura. Acuma revenind, cum de unde se trag toate astea? De unde se tragea si ocaua mica si toti hotii aia de-i tragea Tepes in teapa: de la greaua mostenire comunista. Si da, ai dreptate, Ceausescu era un bou ca-i dadea si lu’ Ion care stia doar sa bata cuie, o slujba de batut cuie. Ion al deacu’ trebuia sa moara ca nu era IT-ist. Si Vlad, romanii n-or sa se schimbe, n-or sa fie niciodata nemti,si nici nemtii nu mai sunt nemti in ziua de azi, si nici nu mias dori. Marea smecherie a comunismului e ca si-a dat seama ca astia’s oamnii si cu ei si cu tarele lor a defilat, in timp ce de 20 de ani nu aud decat ca lucrurile nu mai merg ptr ca asa sunt romanii, de rahat.

  Reply
  • Du-te ma, Olivia, că iar începi cu inepții colosale de genul – în comunism lumea primea slujbe după merit și alte alea.

   Problema mea nu era că i se dădea lui Ion slujbă de bătut cuie când el doar atât știa să facă ci că Ion și alți o mie de Ion erau plătiți să facă cuie, fără să le facă bine, fără ca modul de producție să fie performant, fără ca cifrele raportate să fie reale.

   Când zic asta și le corelez cu metehnele românilor din ultima parte ale articolului se înțelege mai bine?

   Olivia tu trebuie să înțelegi odată și odată că tu nu vorbești de comunismul practic/real ci de un comunism de propagandă care nu s-a întâmplat nicăieri și niciodată în lumea asta pentru că nu este posibil practic.

   De aici vine vorba că dacă după o anumită vârstă ești de stânga (când se presupune că ai destulă experiență să îți dai seama că un regim cum e comunismul de manual nu e posibil) înseamna că nu te duce capul… iar dacă înainte de o anumită vârstă (când se presupune că ești un puțoi care vrea fericire pentru toată lumea) nu ești de stânga n-ai suflet…

  • Și încă ceva Olivia.

   Un om de stânga sănătos (adică ce are o educație politică și economică reală) nu va fi niciodată adeptul unui regim totalitar dictatorial.

   Părerea ta despre dreapta și stânga, ca lupta dintre capitalism și comunism, este de carte de copii. Dreapta și stânga adevărată, adică modelele care pot funcționa, sunt ambele democratice.

 3. Prietene, nu am timp sa-ti raspund pe indelete, cum ar trebui, pentru ca eu chiar lucrez intr-o corporatie, numai… aprox 11 ore pe zi, min 10 efective. Iti spun doar atat: nici aia, nici asta nu sunt bune!! Atunci fiecare se descurca cum putea, acum e insa sclavie infinita. Ori in tara, ori afara. Ori saracie. Sau nu, poate fi si sclavie si saracie. S-a trecut de la o extrema la alta pentru ca asta e planul pentru noj, pentru ca asa au decis unii ca putem fi spoliati mai usor de toate resursele tarii. Si da, era sa uit: unii fac un ban frumos si acum, adica ….se descurca, din manipularea celorlalti. Does it ring any gingle bell to you, my friend? Spor la treaba, aia value added, dear….

  Reply
  • Nu zic nicăieri că acum e bine, însă motivul pentru care suntem atât de în urma altor țări europene este exact perioada de îndobitocire comunistă.

 4. In primul rand, comunismul nu a existat. A fost socialism cu ideologie comunista. Raportat la perioada de acum, putem spune ca s-au schimbat lucrurile-n rau. Performantele au scazut, valorile ne pleaca din tara, nu mai suntem stapani pe ce-i al nostru, am disparut ca natiune. Moralitatea si patriotismul au devenit notiuni desuete , in schimb coruptia si manipularea au devenit virtuti. Nu vreau acum sa intru-n polemica in Saptamana Mare, dar, cu tot talentul dvs de a scrie va dezaprob acest articol. Succes in continuare si Paste Fericit ! Voi reveni !

  Reply
  • Nu prea am ințeles cu ce nu sunteți de acord din articol – nu credeți ca atitudinea față de muncă și spiritul ăsta de -eu trebuie să primesc nu contează dacă merit- vine din comunism?

   Cât despre starea jalnică a națiunii de acum, pe toți ne doare.

   Sărbători fericite!

 5. Respirati adanc si realizati ca regimul acela, cu toata ineficienta ca numai asta se aude despre comunism, a reusit sa plateasca integral datoriile externe acumulate in 27ani de investitii aparent megalomane si, ma repet, ineficiente…. si am ramas cu cai ferate, cu spitale, cu universitati, cu armata, cu atomocentrale, cu hidrocentrale, cu sisteme de irigatii, cu orase (ca tot e mandra lumea ca sta la oras; fara Ceausescu care a mutat 30% din populatie la oras cu apa, canal, caldura si asfalt, acum traiam ca in India)… nerecunoacatorii dracului

  Reply
 6. Prietene, calculele poate nu era foarte bune, dar cand trageai linie nu te trezeai cu 40% din economie ca e neagra, nu mai zic de furaciunile legale care distrug aparatul ministerial de nu stiu cum sa mai scoata camasa ministrii astia. Stii care e problema ca in Romania oamenii "crescuti de comunism" au plecat la Microsoft, medici in Germania, Franta si Anglia, muncitori harnici in Spania si Italia,… sa mai continuu? Cine a ramas in tara asta sa impuna un exemplu? Asa lideri asa populatie, niciodata invers.

  Reply
 7. …esti ca Basescu, numai ala zicea sa plece cui nu-i convine. Normal ca aia mai isteti pleaca si ramanem fara creiere care sa asigure transferul de cunostinte la generatia urmatoare. Tu intelegi economia cum inteleg eu femeile.

  Reply
 8. Asta in timp ce in Germania, Franta, Anglia, Italia ;i a;a mai departe nu s-a construit nimic in aia 50 de ani… au ramas inapoiati toti. Cand o sa-si dea seama desteptii ca tine ca nimeni nu zice ca nu s-a facut ci ca s-a facut prost. Ia zi mai cum puneai patura in geam sa nu te traga frigul in bloc nou, cum conduceai o masina ramasa in urma cu 20 de ani si asa mai departe? Voi nu ganditi ma, nu puteti sa percepeti o realitate simpla – lumea evolueaza permanent, e total tampit sa iei sistem de referinta cu 50 de ani in urma si sa spui – uite ce departe ne-a adus comunismul – corect este sa iei ce a facut comunismul si sa-l compari cu ritmul de dezvoltare al tarilor europene democratice – daca faci asta ce crezi ca o sa gasesti? Ca acolo nu s-a construit? Ca au ramas in ruma/ Ca nu s-a facut infrastructura? Ca ce? Iti spun eu ce gasesti ca s-au facut de 100 de ori mai multe, de 100 de ori mai bine, de 100 de ori mai avansat tehnologic… iar raportat la asta comunismul ne-a incetinit enorm ritmul pe care l-am fi avut fara el. Deausescu a mutat 30% din populatie la oras artificial de asta orasele noastre sunt asa de civilizate, nu-mi spune in restul Europei lumea da la sapa la tara ca nu l-au avut pe Ceasescu. Ba ce ochelari de cal ai…

  Reply
 9. Phoaaa…ce ne-ai zis-o…ca Romania inainte de comunism era la exact acelasi nivel de dezvoltare cu Italia de exemplu, care era mama Renasterii si unde toata tara e plina de orasele vechi de sute de ani care arata ca niste bijuterii, sau cu Franta, care are este un model de democratie castigat prin sute de ani de revolutii cu capete taiate in colt de strada, sau cu Germania care a reusit dupa razboi cu toate conditiile economice sa recladeasca Drezda din temelii, si care a construit infrastructura intr-o veselie in timpul lui Hitler, s.a.m.d. Gata, acum ca mi-ai explicat cum eram noi la acelasi nivel de dezvoltare cu tarile astea europene inainte de comunism, dar ne-a tinut comunismul in loc, mi-ai luat valul de pe ochi…

  Reply
  • Olivia,
   Din momentul in care Germania a fost impartita in est si vest, adica intro tara comunista si una capitalista, cum s-a dezvoltat acelas popor, pornind fix de la aceleasi premize, in cele doua sisteme diferite?
   Ai putea sustine ca RDG a fost la fel de evoluata in 1989 ca si RFG, in momentul unirii?

  • Olivia ia vezi tu cam pe unde eram ca tehnica, mijloace și metode de productie, metode de constructie in mediul urban in comparatie cu acesti titani (ca la asta ma refer, nu la muzee) și la randament și tehnică agricolă față de ei înainte de comuniști, iar apoi vezi unde eram la finalul regimului și după aia putem să vorbim dacă nu e destul de clar.

 10. Ai pus punctul pe i, dar spune toate aceste lucruri unui exponent al generatiei cu secera si ciocanul si vezi daca ai cu cine discuta, in cel mai bun caz vorbesti singur, in cel mai rau caz te enervezi.

  Reply
  • După cum vezi nu trebuie să fie un reprezentat la generatiei cu secera si ciocanul poate fi foarte bine și Olivia care confundă o doctrină de stânga venită din dorința de a ajuta pe toată lumea cu beneficiile comunismului…

 11. Vlad Bogdan Popa, draga domnule, in analiza dumneavoastra, poate ar fi bine sa va uitati si unde era Romania cand au venit comunistii si unde erau Franta si Germania! Mi se pare mie ca toti uitati sa faceti comparatia asta, adica uitati punctul de pornire. Nu am gasit decat o mica referire la anul 1938, cel mai bun an al Romaniei dinainte de comunism: "După ieşirea din criză, ritmul de dezvoltare economică a fost intens, anul 1938 reprezentând anul de vârf al economiei româneşti în perioada interbelică. întreprinderi, precum uzinele „Malaxa” din Bucureşti, „Oţelăriile Reşiţa” şi „întreprinderea Aeronautică Română” (IAR) din Braşov erau comparabile cu fabricile similare din Occident. La această dezvoltare a contribuit creştea rolului statului în activitatea economică prin: luarea de măsuri protec-ţioniste, finanţarea industriei de la bugetul statului, încurajarea agriculturii, comenzi militare etc. în anul 1938, pentru prima dată în istoria României, ponderea industriei, transporturilor şi construcţiilor a depăşit-o pe cea a agriculturii în constituirea venitului naţional. Cu toate acestea, comparativ cu ţările avansate din Apusul Europei, România era un stat slab dezvoltat."
  Insa daca doriti sa aflati, puteti cauta si gasi, care era nivelul de trai si de educatie. Nu putem nega ce s-a facut in tara asta, ca o fi fost sub comunisti, nazisti, sau ce or mai fi fost ei!

  Reply
 12. Vlad Bogdan Popa, draga domnule, in analiza dumneavoastra, poate ar fi bine sa va uitati si unde era Romania cand au venit comunistii si unde erau Franta si Germania! Mi se pare mie ca toti uitati sa faceti comparatia asta, adica uitati punctul de pornire. Nu am gasit decat o mica referire la anul 1938, cel mai bun an al Romaniei dinainte de comunism: "După ieşirea din criză, ritmul de dezvoltare economică a fost intens, anul 1938 reprezentând anul de vârf al economiei româneşti în perioada interbelică. întreprinderi, precum uzinele „Malaxa” din Bucureşti, „Oţelăriile Reşiţa” şi „întreprinderea Aeronautică Română” (IAR) din Braşov erau comparabile cu fabricile similare din Occident. La această dezvoltare a contribuit creştea rolului statului în activitatea economică prin: luarea de măsuri protec-ţioniste, finanţarea industriei de la bugetul statului, încurajarea agriculturii, comenzi militare etc. în anul 1938, pentru prima dată în istoria României, ponderea industriei, transporturilor şi construcţiilor a depăşit-o pe cea a agriculturii în constituirea venitului naţional. Cu toate acestea, comparativ cu ţările avansate din Apusul Europei, România era un stat slab dezvoltat."
  Insa daca doriti sa aflati, puteti cauta si gasi, care era nivelul de trai si de educatie. Nu putem nega ce s-a facut in tara asta, ca o fi fost sub comunisti, nazisti, sau ce or mai fi fost ei!

  Reply
 13. Ioana Popa nu neaga nimeni ca s-au facut lucrari consistente in tara asta sub regimul comunist, eu neg vehement parerea, absolut idioata daca tragem o geana in jur, ca fara comunisti nu s-ar fi facut nimic, adoptata de majoritatea nostalgicilor turbati si ideea la fel de stupida ca progresul si calitatea ceruta erau de cel mai inalt nivel chiar daca e clar ca procedeele si mijloacele aplicate au stagnat undeva la nivelul anilor 70 toamna, timp de aproape 20 de ani.

  Reply
 14. Vlad Bogdan Popa sigur ca s-ar fi facut ceva si fara comunisti. Insa, cred ca datorita specificului economiei socialiste si politicii duse, s-au facut investitii masive, care nu erau la indemana unei tari sarace cum era Romania, in alte conditii! Si nici nu avem nevoie de speculatii, avem experienta celor 25 de ani de capitalism nou-nout! E cam 1/2 din perioada comunista. Comparativ, nu s-a facut nici o intreprindere de interes public, de dimensiunile celor din comunism- avem aceleasi hidrocentrale, lacuri de acumulare, de exemplu. Traim tot din ele. In materie de drumuri, varful comunismului a fost Transfagarasanul. Nu avem termen de comparatie, evident. In ce priveste constructia de locuinte, la fel. In ce priveste viata oamenilor, ca am pornit de la comentariul domnului Proca, poate ar fi bine sa va uitati, care era nivelul educatiei, in anul 1940, am gasit eu pe undeva, aveam cei mai multi analfabeti din Europa. Majoritatea populatiei traia in mediu rural in conditii de ev mediu. Ce vreau sa spun este ca s-a investit masiv, pe toata societatea si s-a reusit schimbarea ei in timp foarte scurt. Si acum imi dau seama, ca toate astea au fost facute de oamenii aia, despre care ziceti ca se duceau la munca si nu faceau nimic. Sunt plusuri si minusuri in orice. Evident ca ceva a fost gresit, pentru ca a iesit prost!

  Reply

Leave a Comment.