Colective de oameni singuri

“Românii nu s-au speriat de evenimentele din Turcia. Mai puţin de 10% din cei cu rezervare fermă au renunţat la vacanţele din Antalya” Citeam AICI despre curajul legendar al românului. Fie ploaie, fie vânt, fie tancuri şi bombe, nu renunţă la All inclusive-ul ăla cu băuturi de import! Nici mort.

Şi, ca de obicei, Victor Ponta likes this shit! (cum ar spune viitorul preşedinte al SUA)

ponta nebun

Trecând peste inadecvarea grotescului personaj – în timp ce oameni mor împuşcaţi de terorişti, tu bravezi din fotoliu, pe facebook – de când reprezintă All inclusive-ul turcesc lupta antiteroristă? Brigada antitero dintre margarite şi sugiuc, condusă de VV Ponta.

Terorismul este singura problemă a Turciei? Nu cumva au schelete mai fioroase prin dulap?
Într-adevăr, ai şanse mari să te întorci viu, chiar dacă vizitezi în perioada asta All inclusive-ul din Antalya. Dar nu asta-i problema.

Tu faci tranzacţii cu statul turc – cumperi nişte servicii. Investeşti în regimul Erdogan. Regimul ăla nemernic pe care îl înjuri îndrăzneț pe facebook. Regimul care a suspendat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, regimul care doreşte pedeapsa cu moartea şi, aproape sigur, executarea miilor de trădători.
Tu investeşti în ăştia, Ponta! E în regulă, orice labil psihic are fetişurile sale morbide. Dar nu mai trage după tine turma de oi!

Dacă vrei, Ponta, într-o exprimare patetică, specialitatea casei tale de politruci bombastici:
Şi din banii tăi va cumpăra Erdogan gloanţele pentru viitoarele execuţii. Din banii tăi şi ai curajoşilor care înfruntă moartea, tolăniţi în Antalya.

Boicotarea turismului turcesc mi s-ar fi părut o reacţie normală, decentă din partea tuturor europenilor care se smiorcăie din sculare-n culcare pe facebook; cum nu mai pot ei de frica dictatorului, de islamizarea Turciei, de Ataturk şi de sharia.
Eh, am glumit şi noi. Cum să renunţăm la All inclusive, Doamne, pupa-ţi-aş tălpile?!

Nu e vorba doar despre români. Aceasta este natura umană, trebuie să o acceptăm, să o înţelegem şi să nu întâmpinăm viitorul cu mandibula până-n buric de uimire.
Cum au succes teroriştii? De ce încă mai există ISIS? Ei sunt o mână de oameni şi noi ditai Europa.
Da, ei sunt o mână de “oameni”. Iar noi suntem singuri. O Europă plină de indivizi singuri.

În lipsa valorilor morale comune, în lipsa unui ţel comun, Europa este doar o haşură pe harta lumii.

Au mai murit nouă în atentatul din Munchen. Ieri. Tot ieri, au murit în Munchen alte câteva zeci, din cauze naturale. Matematica este de partea noastră: ţine cu egoismul, cu pragmatismul, cu singurătatea.
Chiar dacă ai avut ghinionul să te afli în Munchen ieri, puteai mai degrabă să mori din cauza unui BMW, sau a unui ghiveci, sau a unui cârnat prea gras.
Şi atunci, de ce să nu te duci în Turcia?

E matematică, statistică elementară. Alde Ponta şi-au făcut calculele asta, chiar dacă nu în mod conştient. Se simt apăraţi de cifre şi bravează în faţa morţii “Sunt un curajos! Ma duc pe plajă în Antalya!”
Cu toţii suntem apăraţi, cât timp cifrele îi vizează pe alţii.

“Prima dată, au venit să-i ridice pe socialişti, iar eu am tăcut.
Pentru că nu am fost socialist.

Apoi au venit pentru sindicalişti, iar eu am tăcut.
Pentru că nu am fost sindicalist.

Au venit şi pentru evrei, iar eu am tăcut.
Pentru că nu sunt evreu.

Apoi au venit pentru mine.
Şi nu mai era nimeni în jur să vorbească.”

(Martin Niemöller)

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

14 Comments

 1. Am ratat fazele de la München, am iesit din spital la ora 10.00 si am plecat imediat spre Romania.
  In drum spre casa, am aflat despre etacurile ciudate. Nu mi-a venit sa cred ca s-a intamplat in München. Orasul este – pentru mine – cea mai linistita si frumoasa metropola europeana. Oricum foarte ciudat acest atac terorist. Nu am inteles nimic.

  Reply
  • Poliţia germană spune că atacatorul şi-a ademenit victimele în acel McDonald’s folosind o reclamă falsă pe facebook. Dacă te prezentai în restaurantul respectiv la o anumită oră, primeai mâncare gratis.
   Din start a existat o triere a victimelor. Ce fel de persoane se îmbulzesc într-un Mec pentru un hamburger gratis? Cei săraci, cei marginalizaţi, fără posibilităţi.
   Sunt diametral opuse “snail eaters ate lead” (anul trecut în Franţa) şi masacrul de la McDonald’s-ul din Munchen.

   Pare mai degrabă o acţiune de extremă dreapta, un atac nazist. Să fie un caz izolat sau virusul terorismului dezvoltă rădăcini noi?

  • Hary:

   Ai bani, mânca-ți-aș peleu tău. Azi ești în Franța, poimâine în Islanda, răspoimâine în Bavaria. Bravo mânca-ți-aș. Nu ca noi, pârțari în România :))

   @Corban:

   Căcărău, să vii mâine la Mc la Romană, îți dau înghețată gratis :))))

  • “Orasul este – pentru mine – cea mai linistita si frumoasa metropola europeana” – Si mie mi s-a parut unul dintre cele mai faine orase din partea aia a Europei (bine, n-am vazut decat trei orase germane, adica Munchen, Hamburg si Koln, dar primul m-a marcat pozitiv, in ciuda scopului vizitei care nu intra in categoria “de placere”).

  • Krossfire,
   Sunt multe orase foarte frumoase in Europa. Toate au farmecul lor si merita vizitate si explorate. Cele mai frumoase insa sunt cele cu care reusesti sa ai o relatie. Cu Münchenul am o relatie speciala, de ca. 30 de ani. Nu ma simt acasa in München, nu as trai in acest oras, insa de fiecare data cand sunt in metropola de pe Isar, am senzatia ca-mi vizitez cel mai bun prieten. 🙂

 2. Mă bucur că ai ratat nebunia de la Munchen, Hary, ne făceam griji că tocmai spuseseși că te-ai fi simțit mai în siguranță în România, înainte de plecare. Citesc acum cartea ultimă a lui Eco despre Societatea lichidă si multe răspunsuri la haosul acesta sunt deja scrise. Voi reveni cu niste idei de acolo.
  Dani, mai e și categoria de turcofili accidentali care și -au luat bilete accesibile la demipensiune pentru familie încă din martie, au plătit ratele si fiind reduse inițial nu există refunding. Poti renunța si lăsa banii direct lui Erdogan sau Christian Tour. E concediul anului si după Grecii si Neptun nesfârșite am visat să văd si Efes care e aproape. Verișoarele mele au revenit ieri din Marmaris, în afară de poliție înarmată si elicptere survolând plaja si controale în laptop la vamă a fost perfect.

  Reply
 3. Dani,
  “Poliţia germană spune că atacatorul şi-a ademenit victimele în acel McDonald’s folosind o reclamă falsă pe facebook”

  In comunicatele de presa pe care le-am urmarit astazi pe posturile de stat ARD si ZDF, politia a infirmat stirea. Ipoteza cea mai probabila vehiculata in acest moment este legatura cu Breivik, (ieri au fost 5 ani de la atacurile lunatice ale norvegianului) pentru ca in camera elevului german de 18 ani s-au gasit indicii clare, ca pe acesta il preocupau atacurile extremiste de dreapta (fasciste). Se presupune ca neamtul a vrut sa-l depaseasca pe norvegian la numarul de victime comise (avea in rucsac peste 300 de gloante!). Aceleasi surse oficiale vorbesc despre posibilitatea ca germano-iranianul sa fi suferit de o forma de depresie cu forma suicidala.

  Partea buna este ca pe asta l-au scapat cei de la IS. Partea naspa este ca asta complica si mai mult lupta impotriva terorismului.

  Reply
 4. Martin Niemöller a fost un personaj interesant. Un nationalist si antisemit convins, care s-a impotrivit ideologizarii politice a credintei crestine de catre nazisti (miscarea crestinii germani, arienii = rasa superioara) si a ajuns sa intre in conflict direct cu Hitler si aparatul nazist de propaganda.

  Citatul redat de tine mai sus, a avut de-alungul timpului mai multe variante, in functie de situatie. Partea cu evreii a fost introdusa mai tarziu. Varianta initiala enumera doar comunistii, social-democratii si sindicalistii.

  Indiferent insa din ce perspectiva il privim pe Niemöller, acest citat ar trebui adaptat si raspandit in special in Turcia de astazi, unde populatia practic asista apatic la radicalizarea tarii, riscandu-si libertatea proprie si punand in joc astfel viitorul copiilor lor.

  Reply
  • Bă Hary, nu te supăra că te întreb, poți să răspunzi sau nu. Băi frate, țin minte că la un moment dat ai zis că bunicul tău sau așa ceva, a fost paznic de lagăr de concentrare, oberguppenfuhrer ceva. Păi și atunci vin eu și te întreb, cum de l-ai angajat frate pe jidanu ăsta de Corban :))))

  • @hary, mulțumesc 🙂
   @Dani, în două zile n-apuc eu să fac cine-știe ce risipă. Și, oricum, cea mai exotică experiență vreau să fie aia în care fumez la o narghilea, în timp ce îi dau 6-6 unui turc la table. Nu cred că trebuie să cheltui foarte mulți bani ca să o am. :))

 5. Dar cum a aparut tentativa ca sa fie creata o organiza?ie sindicala, din cadrul administrativ au aparut oameni care au franat acest lucru. De ce ?efului de producere ii trebuie neplaceri cand singur era „imparat” acolo?

  Reply

Leave a Comment.