Şcoala de şah vâlceană

30 iunie, 2016: Şahistul Bogdan-Daniel Deac devine cel mai tânăr mare maestru internaţional. Pe 8 octombrie, Daniel Deac va împlini 15 ani. Maestru internaţional era deja din 2014, titlu câştigat la vârsta de 12 ani şi 10 luni.

daniel deac

*O precizare pentru jurnaliştii români care au înţeles că Daniel Deac este cel mai tânăr Grandmaster din toate timpurile: Ştiu că vă depăşeşte total subiectul, nu e vina voastră. Magnus Carlsen avea 13 ani, 4 luni şi 27 de zile. Aţi auzit de Sergey Karjakin? Acum are 26 de ani şi este mare maestru internaţional de la vârsta de 12 ani şi 7 luni.

Şi acum să vorbim despre şcoala de şah vâlceană.

În Râmnicu Vâlcea, oraşul care l-a pregătit pe tânărul mare maestru internaţional, şahul se predă în şcoli, la ora de educaţie fizică şi sport. Şi când spun “se predă”, abuzez de toată largheţea termenului.

Undeva, într-un dulap care sprijină tavanul sălii de sport, există un carton jupuit, cu aproape 64 de pătrăţele alb-negre. Nu au rezistat toate piesele de-a lungul deceniilor, dar vâlcenii sunt inventivi şi folosesc nasturi, pietricele, flacoane de Furazolidon – Where there’s a will there’s a way! cum ar spune şi Bobby Fischer.

Disciplina asta este opţională, nu necesită investiţii. Poţi alege să joci miuţa, să sari capra, să copiezi tema la mate sau să fii pe ciclu 4 ani în continuu. Orele de educaţie fizică şi sport îţi oferă posibilităţi neţărmurite.

Concursurile de şah organizate de şcoala vâlceană au ceva aparte: nu contează atât de mult cunoaşterea jocului cât anduranţa şi capacitatea de a rezista vreo 10 ore, fără mâncare şi apă, în podul unui liceu. Te fac bărbat.

Ceasuri de concurs? Ce-s alea? Dacă partida durează prea mult, răsare lângă banca ta o dolofană creaţă, la a treia tinereţe, cu voce de geam făcut ţăndări: “Hai băiatu, hai mai repede! Ce tragi de timp? Hai că nu mai ai şanse!”

Am vrut în copilărie să mă înscriu la un club de şah. În vacanţa de vară, am vizitat aproape zilnic Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea. De fiecare dată, am sperat că poate asta e ziua magică, azi nu mai găsesc lacătul pe uşă!

După vreo trei luni de încercări, am văzut pensionarii adunaţi pe băncuţele din parc, la câteva sute de metri de Palat. “Pfa, ce prostovan sunt! Eu bat pe la uşi ca bezmeticul şi uite campionii cum se antrenează!”
M-am oprit în dreptul lor. Fumau, scuipau seminţe, se văitau că e pensia mică şi jucau şah. Destul de prost.

Şi totuşi, vâlceanul Bogdan-Daniel Deac este în acest moment cel mai tânăr mare maestru internaţional.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

16 Comments

 1. Felicitari lui! Pe de alta parte, avem si campioni la e-sports, nu de talia asta, dar cu ceva castiguri mai serioase 🙂

  Altfel, ma bucur ca n-ai facut o apologie extinsa a sahului si a cat de interesant si important ar putea fi el, pentru ca nu mai e. Dar da, cam orice invatai la “cluburile pentru copii” (in orice oras, cred) era o proba de rezistenta – cred ca de-aici si rezultatele.

  Reply
 2. Daca am interpretat bine, in Europa copilul este nr 1 la U16, in lume insa doar Nr 5.
  Asa de mult a progresat sahul la varste fragede, ca cel mai bun european este pe locul 5 in lume? Sau atat de mult a decazut sahul juvenil in Europa, ca a ajuns un roman pe locul 1? 🙂

  Reply
  • Nu ştiu dacă a decăzut, dar jocurile video îi fac concurenţă neloială 🙂
   Copiii supradotaţi mai degrabă se lasă atraşi de miracolul tehnologic decât de nişte jucării din lemn cioplit. Şi, indiferent de inteligenţă, nu poţi fi simultan campion mondial de şah şi campion mondial de Starcraft.

  • Pai nu, nu prea poti, dat fiindca Starcraft II e un joc superior, mult mai adaptat realitatilor cotidiene. Cum scriam intr-un articol prea lung pe tema asta: sahul e clar util, dar vizibil depasit. Ideea unor “cursuri de sah” intre optionale nu are sens decat daca pui si alte “board games” pe langa si eventual niste jocuri video de strategie. Singurul avantaj al sahului si motivul pentru care-l laudam la nivelul asta este vechimea si anii in care a “domnit fara concurenta”. Rabdarea si deschiderile invatate nu se compara cu viteza si capacitatea rapida de gandire si manevra.

  • ^Si da, am jucat si eu o vreme, pana la nivelul la care batusem nush ce campion judetean prin clasa a sasea si ii venise unui amic mai mare ideea de a ma recomanda unui profesor. Nu am mai urmat recomandarea pentru ca sahul nu are “end-game”, motiv pentru care luasem decizia de a-l abandona.

  • Eh, mai are şi alte avantaje, în afară de vechime şi anii de domnie.
   De exemplu, când mă duc cu Vlad la vânătoare de raci, şi aşteptăm 5 ore pe malul gârlei, nu avem cum să omorâm timpul cu Starcraft.
   Bine, nici şah nu jucăm, pentru că uităm de fiecare dată tabla acasă. Dar am fi putut…
   Şi cum adică nu are “end-game”? Se numeşte “şah-mat” :))

 3. Stai cuminte, bulangiule, că l-aveam la pârnaie pe unul Nea Emil, o omorâse pe mă-sa, era AS, GENIU DE ȘAH. Te bătea ăla de te asculta cu ureche, mat din 3 mișcări. Vă bătea la un loc, și pe tine și pe bididiul ăsta și încă 2. Pe toți 4 la un loc vă încingea la șah

  Reply
 4. Bă Hary dacă mă angajezi pe mine, mă transferi , iti garantez că in 4-5 luni acest site va fi cel mai citit din Romania si poate nu numai.

  Fa o oferta de bani. Sunt un Pogba al transferurilor aceasta vara. Ma voi lansa liber de contract sau ma va cumpara o ,,echipa”. Deci astept o oferta , dar vezi că mai sunt in tratative si mai ma doresc echipe de top, de la nentu cetin am o oferta tare, plus inca doua ,,echipe” pe care nu le pot divulga. Astept si-o ofertă din partea ta, mânca-ți-aș gura ta

  Reply
  • Vezi că ești cam incult, băi băiatule. Păi eu ,,joc”, mai evoluez și pe alte site-uri la ora actuală, sunt liber de contract,deci eu joc momentan și prin alte părți, pe unde vreau eu, n-am contract. Dar dacă mă cumpără, mă ia acest blog, cum ar fi o echipă de fotbal, dacă mă ia echipa asta, m-a transferat. adică io nu mai am voie să evoluez decât aici. În altă parte nu mai joc, joc doar pt blogu ăsta. Ai înțeles? Janes romanes? :))))

  • Hary

   Treaba ta, bosache. Ratezi o șansă mare. Cel mai probabil voi perfecta transferul meu către echipa FC Real Cetin. FC Barcelona Zoso am refuzat-o :)) TReaba ta.Eram dispus să vin liber de contract aici la voi, să vă duc in champions league acolo sus, treaba voastră…. Acuma sunteti și voi un fel de Ludogoretz, sau Leicester, dar transferându-mă pe mine, Pogba al acestei veri, ati fi dat lovitura.

   Eu nu scriu nicio carte, m-am gandit bine. cartile sunt perimate , vor dispărea. Eu sunt omul momentului, al creatiei si inspiratiei geniale de moment.

   Ati ratat ocazia. Peste 3 ani, firma mea, numele meu A. FREIGEDANK va valora cel putin 4 milioane de euro. Viitorul e altul. Viitorul sunt eu.

Leave a Comment.