Sugiuc o ciorba cu rahat?

“No more sugiuc!” strigară azi americanii pe glasul celui mai ales.

Biden officially recognizes the massacre of Armenians in World War I as a genocide – anunță CNN

Imperiul Otoman, la fel ca restul imperiilor încă vii ori demult apuse, s-a ridicat pe munți de oase. În urmă cu șapte secole, expansiunea culturală nu avea eficiența de acum, iar coranul și iataganul erau Yin și Yang pentru existența rudelor noastre suleimane.

Denunțătorii genocidului armean (tot rudele noastre, dar prin alianță) cunosc cum au curs meandrele istoriei, ei înșiși fiind făptuitorii unui genocid (amerindian, nu armean), tot în vremuri la care expansiunea culturală nu prindea rod.

La fel pentru restul europenilor cu himenul cârpit: colonizarea este un eufemism pentru genocid.

Iar în ambele războaie mondiale, milioanele de cranii sfărâmate pe câmpiile și prin beciurile Europei nu au avut vreun rost nobil. S-au spart la lăcomie, ca paharele ciocnite peste masă de niște gargantuești înfierbântați.
Nu există nimic nobil în curmarea vieților pentru parcele de pământ. Războaiele armate în sine sunt ilogice, doar o mizerie a minții noastre limitate.

Omenirea începe să înțeleaga inutilitatea luptei armate între țări; Primul Război Mondial, întreținut la dimensiuni apocaliptice de “oastea cea mare”, nu s-ar putea repeta în timpul generație noastre. Civilii Europei adunați cu arcanul și aruncați în luptă ar fi nu doar incompetenți ci total dezinteresați de scopul adunării.

Mizeria minții s-a spălat pentru majoritatea indivizilor, iar generațiile actuale nu trebuie să poarte vina bunicilor și străbunicilor. Turcii anului 2021 sunt la fel de nevinovați ca românii, armenii contemporani, și am cădea în alt păcat al limitării mintale punându-le în brațe crimele predecesorilor.

Istoria trebuie acceptată și recunoscută în primul rând cu ororile ei. Iar genocidul armean este un capitol obligatoriu de carte, înainte să citim despre crimele lui Hitler și Stalin.
Prin nerecunoaștere, Erdogan se comportă ca un măgar care și-a băgat copitele în urechi și ne servește ciorba cu rahat. Același copitat care, în urmă cu trei luni, răgea despre rasism și drepturile omului.

Întoarcerea la 1915 a lui Biden nu este întâmplătoare; sunt vremuri pe care nici măcar el nu le-a prins. S-or fi luat de la un whist online, de la cafeaua turcească mai bună decât americana, de la afrodiziace, de la sarmale, de la Putin…probleme de oameni mari.

Ce putem face noi, cei mici? În primul rând, îmi voi păstra promisiunea făcută în urmă cu mulți ani: nu voi călca tărâm turcesc în scop turistic și nu voi investi o liră în acest regim scârbavnic. Îmi voi rezerva bilet, chit că-i iarnă, imediat ce a crăpat măgarul.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

1 Comments

Leave a Comment.