Claudiu Pândaru: Cum aţi ajuns în posesia lor?
Iohannis: Cumpărându-le.
Claudiu Pândaru: Cu ce bani?
Iohannis: Banii mei.
Claudiu Pândaru: Făcuţi de unde, domnule Iohannis?
Iohannis: Făcuţi din muncă cinstită.
CP: Muncă cinstită. Ce înseamnă muncă cinstită?
Iohannis: Exact ce înţelege toată lumea prin muncă cinstită.
(…)
CP: Uneori, salariul de profesor abea le permite unora dintre cei ce lucreză în învăţământ, în România, să trăiască de la o lună la alta.
Iohannis: Da, este o mare problemă.
CP: Şi atunci, înţelegeţi-i chiar şi pe oamenii ăia care sunt profesori, învăţători, educatori, când se întrebă, uitându-se la dumneavoastră, domne, eu cu ce-am greşit? Cum nu am reuşit, ca prin muncă cinstită, ca domnul Iohannis, să am şase case?
Iohannis: Ghinion.
(…)
Claudiu Pândaru: Cât costa o oră de meditaţie la profesorul Iohannis?
Iohannis: Nu îmi amintesc.
Claudiu Pândaru: Primeaţi banii în mână, în plic, cum se proceda?
Iohannis: Nu îmi amintesc.
Acest dialog NU este un pamflet. Discuţia chiar a avut loc în studioul gandul.info.
Conform ultimului sondaj realizat de INSCOP, în turul al doilea, Ponta ar obţine 53,5% din voturi, într-o competiţie cu Iohannis. Ponta a pierdut enorm în ultimul timp, din cauza incompetenţei echipei de campanie. Trendul era perfect pentru Iohannis, trebuia doar să aştepte alegerile şi autodistrugerea PSD-ului.
Şi să tacă!
“Trendul era perfect pentru Iohannis, trebuia doar să aştepte alegerile şi autodistrugerea PSD-ului.”
Pai asta a si facut Iohannis si mai face in continuare.
Asa intrebari, asa raspunsuri.
Si apropo, Ponta nu a pierdut in sondaje, cum de ai ajuns la aceasta concluzie? Din cate stiu eu, sondajele de pana acum, nu s-au facut dupa aceleasi criterii, ca sa le poti compara.
Am vazut in urma cu vreo 2 luni sondaj facut tot de astia de la INSCOP. Iohannis obtinea atunci 23% in primul tur, fata de 30% acum. Iar in turul al doilea, Ponta castiga fara pobleme, diferenta de vreo 10 procente.
Iar Iohannis nu a tăcut. Atunci cand te intreaba cineva cum ai primit banii pentru cele sase case si tu ii raspunzi ca nu iti amintesti, nu inseamna ca taci :))
Iesea mai elegant daca mima narcolepsia şi “adormea” subit cu capul pe masa, în loc să răspundă.
Dani, sondajul lui INSCOP de acum doua luni, nu se poate compara cu cel facut zilele trecute. Cel putin nu poti deduce in mod serios ca Iohannis a crescut sau ca Ponta a scazut.
A spuso chiar Remus Stefureac, directorul INSCOP pe DIGI24 si la emisiunea ziarului Adevarul. Vezi aici, la min 3.40: http://adevarul.ro/news/politica/adevarul-live-ora-1100-analiza-sondajului-arata-ponta-iohannis-emotii-finala-prezidentiala-1_543e06910d133766a8f337ac/index.html
Este primul sondaj de acest fel si doar incepand cu urmatoarele, vom putea compara evolutia candidatilor.
Acum doua luni, criteriile erau altele, atunci s-au pus alte intrebari, nu au fost toti candidatii pe lista de intrebari, intrebarile s-au concentrat mai mult pe cei doi Ponta si Iohannis. Din pacate in mass-media nu se publica si criteriile care stau la baza sondajelor si de multe ori, fiecare jurnalist interpreteaza ce vrea si publica ce-i convine.
Dani, e mai bine sa zici ca nu-ti amintesti cat a fost ora de meditatie la vremea respectiva, decat sa adormi cu capul pe masa…
Desigur, nu este raspunsul ideal, dar pana la urma nici intrebarea nu a fost mai breaza.
Pana la urma nu este normal si ok sa-l iei pe un candidat la prezidentiale la astfel de intrebari, gen de unde a facut el rost de bani ca sa-si cumpere niste case amarate.
Da, intelegeam daca era vorba de 10 Yachturi, de masini luxoase, de o viata in destrabalare (cum o fac alti politicieni de exemplu), da, pui asemenea intrebari incomode, dar nu daca omul a strans intro viata 6 case mai mult sau mai putin modeste, cu sprijinul familiei, impreuna cu sotia, in Sibiu si imprejurimi.
Cea mai tampita intrebare mi s-a parut asta:
“Şi atunci, înţelegeţi-i chiar şi pe oamenii ăia care sunt profesori, învăţători, educatori, când se întrebă, uitându-se la dumneavoastră, domne, eu cu ce-am greşit? Cum nu am reuşit, ca prin muncă cinstită, ca domnul Iohannis, să am şase case?”
Pai ce facem, ne intoarcem in comunism acum? Toti invatatorii si educatorii, trebuie musai sa aiba fix acelasi nivel de trai doar pentru ca doar au aceleasi venituri?
Poate Iohannis s-a gestionat mai bine si a economisit banii, poate ca a facut mai multe meditatii decat altii, poate ca altii au prioritizat alte lucruri decat el, gen masini, excursii, vacante cu copii, si el nu. Nu mi se pare nimic iesit din comun.
Bunicii mei de exemplu, nemti din Banat, au strans o viata si au investit in pamant, imobile si bani la ciorap, pe vremea lui Ceausescu. Nu au cheltuit nimic, nu si-au permis nimic. Au investit si pus deoparte pentru vremuri mai grele.
Altii cu venituri mult mai mari, nu au pus nimic deoparte, dar au trait din plin. Thats life.
In Romania nu a fost niciodata bine sa fi un tip econom, chibzuit si modest. Cel mai bun exemplu, bunicii mei, care au tras paiul scurt, pentru ca au fost fututi de doua ori in viata, prima oara dupa razboi cand li s-au confiscat averile, si a doua oara cand au dat tot ce au strans securistilor, ca sa poata emigra cu noi in Germania. O viata intreaga, muncita din greu, cinstit si onest, a fost jefuita de un sistem de tip “toti suntem egali”.
Ma surprinde cat de usor oamenii din Romania de astazi asociaza averea cu ceva suspect, corupt si ilegal.
Ma ingrozeste chiar acest lucru.
Nu e ok sa confunzi sinceritatea cu saracia oamenilor. Daca Iohannis era sarac, era totul ok. Era de-l nostru, ne puteam identifica cu el. Dar daca are 6 case, sigur e o problema, nu se poate asa ceva. Ia sa-si justifice el averea in fata oamenilor…
Tocmai pentru că oamenii asociază averea lui Iohannis cu ceva suspect, nu poate sa se prezinte cu astfel de raspunsuri. Pentru ca el, Iohannis, doreste votul oamenilor. El, Iohannis, a venit la ei, oamenii, sa le ceara votul. Nu au dat oamenii buzna peste Iohannis in case, sa îl intrebe cum le-a cumparat.
Mi se pare un schimb corect. Noi iti dam votul, tu ne raspunzi la intrebari. Un schimb cu care Iohannis a fost de acord atunci cand s-a lansat in cursa prezidentiala.
Nu merge comportamentul asta secretos in functia de candidat la presedintie. Iar raspunsuri ca ale lui, nu fac decat sa irite si mai tare acei oameni care ii asociaza averea cu ceva suspct.
Conform propriilor declaratii, Iohannis a castigat bani, timp de foarte multi ani, din meditatii. Sa spui ca nu iti mai amintesti cum ai primit banii (in mana, in plic, cecuri, etc) e la fel cum ai spune ca nu iti amintesti cum ai mancat supa (cu lingura, furculita, cutitul, beţe chinezeşti). Nu merge…
Si nu pot crede ca intrebarea asta a venit prin surprindere. Era clar ca despre case o sa fie intrebat. Momentan, asta e singura lui vulnerabilitate. Deci putea sa pregateasca din timp niste raspunsuri mai inteligente, nu sa il ia pe “Nu mai tin minte” in brate.
El s-a speriat de urmatoarea intrebare a lui Pândaru, care, mai mult ca sigur, era despre evaziune fiscala. Ceea ce e aiuristic. Meditatiile date de profesori sunt un fenomen social, la fel de impamantenit ca si nuntile si botezurile pentru care preotii primesc bani, tot in mana si in plic. Sunt realitati sociale, acceptate tacit de toata lumea. Nimeni nu se asteapta sa pimeasca bon pe gaina cumparata din curtea taranului.
Mai bine recunosti ca ti-ai vandut gaina, decat sa ne minti ca era salbatica, a crescut singura la tine in curte.
Dani,
“Noi iti dam votul, tu ne raspunzi la intrebari. Un schimb cu care Iohannis a fost de acord atunci cand s-a lansat in cursa prezidentiala.”
De-acord cu tine. Insa daca intrebarea e tampita, nu poti sa ai pretentia sa primesti un raspuns inteligent.
Iohannis a raspuns la misto, sictirit. Nu-i era frica de intrebari cu evaziuni, ci era doar dezgustat de intrebari.
Intrebare:
“Şi atunci, înţelegeţi-i chiar şi pe oamenii ăia care sunt profesori, învăţători, educatori, când se întrebă, uitându-se la dumneavoastră, domne, eu cu ce-am greşit? Cum nu am reuşit, ca prin muncă cinstită, ca domnul Iohannis, să am şase case?”
Raspuns: ghinion.
Da stiu, un Antonescu ar fi raspuns mult mai inteligent. Poate chiar ironic si sarcastic, spre amuzamentul electoratului. Bua, ce i-a ziso asta…
Iohannis nu este genul acesta de politician.
El raspunde coerent, serios si foarte la obiect, atunci cand primeste intrebari serioase, coerente si bine intentionate.
In caz contrar, da cu flit. Simplu.
Dar sunt de-acord cu tine, pentru masele alegatoare, nu e ok. Cu astfel de raspunsuri nu castigi voturi.
Dar nici nu pierzi. Pentru ca in Romania, tabarele sunt impartite. Nu pleaca nimeni din cauza acestor replici sa voteze cu Ponta in turul 2.
Mno, lasă că s-or mai culcat şi alții preşedinți, cu Moet-ul lângă cap şi s-or trezit tot prostănaci. 53% în sondajele astea nu înseamnă nimic.
Surprinzător cum românilor le plac mai mult ăia îmbogățiți prin furt din banul public decât cei care au făcut-o prin muncă. Şi cine n-a dat meditații n-are habar câtă muncă e în spate, câte sacrificii. Şi câți bani.