Boa de România

Remus-PricopieSocietatea Ornitologică Română (SOR) ne anunţă că a fost descoperit şarpele boa de nisip, undeva în Lunca Dunării:

“După 80 de ani, a fost redescoperit cel mai rar şarpe din România – boa de nisip (Eryx jaculus). Această specie ajunsese să fie considerată un adevărat «Sfânt Graal» al herpetologilor, o specie pe care toţi o credeau dispărută din fauna României şi care acum a fost regasită. Din 1937 nu a mai fost văzut boa de nisip în viaţă” (SOR)

Echipa de herpetologi care a investigat descoperirea a găsit 10 exemplare, printre care o femelă cu şase pui.

Vestea asta mă bucură nespus. Chiar dacă sunt şanse infime să întâlnesc vreodată un şarbe boa în Lunca Dunării, măcar ştiu că avem. Fiind un animăluţ ce iubeşte zonele aride, poate migrează şi la est, spre uscăţimea Dobrogei. Până pe litoralul mării, să se gudure-n nisip. Că doar e boa de nisip, trebuie să-i placă plaja din Mamaia.

Nu înţeleg totuşi cum e posibil ca un şarpe să dispară timp de 80 de ani. Mai ales un constrictor uşor de observat datorită dimensiunii. Au mai rămas nişte ouă din 1937 şi au eclozat cu întârziere de 8 decenii? I-a găsit vulpea ministrului Pricopie (al educaţiei!) ascunşi într-un cuib, ca pe Romulus şi Remus?

Să vedeţi acum turism românesc înfloritor şi sănătos. Or avea bulgarii hoteluri, servicii şi preţuri incomparabil mai bune. Dar brandul nostru va fi “Ţara lui Boa”

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

3 Comments

 1. Sarpele nu a disparut timp de 80 de ani. Doar ca nu a mai putut fi observat in viata de nimeni, atata timp.
  Pesemne ca tehnicile lor de camuflare au fost excelente timp de 80 de ani, si ca acum au inceput sa se deterioreze… :))

  Btw. exemplare moarte cica s-au mai gasit de-alungul timpului. Ultima oara in 2011.

  Reply
  • Astia de la Societatea Ornitologică asa au zis “o specie pe care toţi o credeau dispărută din fauna României”
   Serpii cu dimensiuni considerabile au o problema la capitolul camuflaj. Mai ales dupa ce inghit un iepure sau o capra :))
   Nu, nu, nimic de vazut, mergi mai departe, sunt doar un bustean in nisip. Cu forma de capra.

  • Dani,
   Tehnica de “camuflare” folosita de constrictorul asta este comportamentul sau: Boa de Muntenia/Oltenia vaneaza rozatoare in tunele subterane. Exclusiv noaptea.
   Probabil ca dupa 80 de ani, s-a apucat de capre, in plina zi, cine stie. Si asta l-o dat de gol…:))

Leave a Comment.