Autostradă în 5 ani sau Dacia pleacă din România

autostrada“Pentru noi e și o chestiune de ecologie fiindcă 2.000 de camioane fac în fiecare săptămână drumul Pitești-Arad și din cauza deselor accelerări și frânări eficiența e mică și consumul mediu de combustibil e mare. E un dezastru, mai sunt și accidente din cauza unor oameni care vor să depășească.

Cred că până în 2020 ne vom descurca, dar dacă nici după 2020 nu e gata secțiunea, cred că trebuie să luam unele decizii. Nimeni la Renault-Nissan nu va înțelege după 2020 cum de nu există un sistem minim de autostrăzi în România.” (Nicolas Maure, Preşedintele Automobile Dacia)

Probabil nimeni întreg la minte, din lumea civilizată, nu înţelege cum de nu există un sistem minim de autostrăzi în România. Eu am totuşi câteva indicii. Se numesc: Berceanu, Boagiu, Silaghi, Fenechiu, Mănescu, Şova. Şi astea sunt doar numele ultimilor 5 ani. Citeşti lista respectivă şi nu ştii dacă sunt foştii miniştri ai transportului sau lista de prezenţă a Penitenciarului Rahova.

Cum ziceam, doar ultimii 5 ani. Istoria recentă care poate fi mai uşor puricată de DNA. Dar mă îndoiesc ca în ultimii 25 de ani, în guvernările Roman, Stolojan, Văcăroiu…Năstase, Tăriceanu, Boc, Ponta, să fi existat o pasăre rară. Un ministru al transportului care să nu vină pe funcţie chitit să tragă sfori, să servească regii asfaltului şi să strângă para-ndărăt pentru partid, pentru el şi pentru rudele lui, până la verii de gradul IV.

După jumate de secol de comunism macabru, urmat de un sfert de secol de furt calificat, este un miracol că încă mai avem bitum pe drumuri.

Probabil şi lipsa unei minime infrastructuri a dus la ceea ce vedem astăzi. UE şi NATO nu se pot folosi de noi, atât timp cât noi nu vrem să renunţăm la transportul secolului al XIX-lea. Au încercat să ne ajute cu sfaturi, programe, fonduri nerambursabile, dar nimic nu s-a lipit. Până la urmă i-am exasperat pe săracii oameni şi au aplicat soluţia finală: “Hai, la puşcărie, fu*** de hoţi nenorociţi!”

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

3 Comments

  1. sa nu fii acuzat de partizanat, include-l si pe Basescu pe lista, mai ales cu declaratia vizionara ca n-avem neaparat nevoie de autostrazi, ci de drumuri europene bune

    Reply

Leave a Comment.