Profesioniştii de la ANAF

anaf3Anunţ pentru toate persoanele fizice autorizate, plătitoare de taxe: Astăzi este ultima zi în care puteţi depune Declaraţia 392.
O declaraţie specială, chiar moţată – Nu merge doar cu pixul pe hârtie. Trebuie să descarci un soft magic care îţi copiază pe CD exact aceleaşi informaţii pe care le depui în variantă clasică (hârtie).

De unde iei softul vrăjit? Uite de AICI, slavă ţie, mărite ANAF, mi-ai pus la dispoziţie “suportul tehnic”.

anaf2

Şi acum urmează senzaţii tari, româneşti.

Programe asistenţă: Softul A (PDF) şi Softul J (JAVA). Hai să încerc cu softul A, din explicaţii, J-ul pare mai complicat.
Dau click pe Soft A:

anaf1

Şi aştept…

După vreo 10 minute (da, sunt foarte răbdător), mă gândesc că o fi ceva în neregulă cu PC-ul meu. Mă mut la altul: idem. Îmi reinstalez Adobe Reader, după cum mă îndeamnă şi mesajul de aşteptare. Nimic.

Asta este. O fi Softul A defect. Hai să încercăm varianta J.
A durat doar două ore până mi-am zis: “Hei, decât să îmi fac laptopul bucăţele şi firimituri, mai bine plătesc amenda!”

Tehnologia din spatele Softului J este undeva la nivel Norton Commander şi sculă ceva mai proastă ca un 286. Am descoperit faimosul program DUKintegrator, un specimen rar, care trebuie frecat într-un anume fel. Doar că în loc de duhul magic şi salvator iese o P…

Mă sfătuiesc cu alţi prieteni plătitori de taxe. Toţi cu dovleacul gata să plesnească şi morcovul vârât adânc (Nu-i deloc mică amenda, dacă nu depui 392 la timp).
Fierb, scrâșnesc, îmi pregătesc furca şi torţa pentru o vizită la sediul ANAF. Şi atunci, dintr-un sideral nebănuit, apare lumina! Aflu că există undeva o fată care a reuşit…

Vă reamintesc cum arată pagina deschisă la “Soft A”.

anaf1

Orice om ar abandona după câteva încercări, crezând că-i site-ul defect. Orice om, dar nu o femeie.
Dacă te duci cu mouse-ul în partea superioară a paginii, trecând peste mesajul de eroare, îţi apare o bară cu mai multe opţiuni. Printre ele ai şi “Save”. Salvezi neantul de pe această pagină (aparent defectă) la tine în calculator. Minune: neantul se preface într-un fişier PDF, perfect funcţional.
Adevărată intuiţie feminină!

Da, profesioniştii de la ANAF chiar au gândit site-ul să funcţioneze aşa. Nu este o eroare. La fel a fost şi anul trecut, sunt convins că va fi la fel şi în 2017.

Uşor să împodobeşti facebook-ul cu “I LOVE ANAF” şi alte libidinoșenii, cât timp nu interacţionezi cu ei. E la fel cum te-ai îndrăgosti de Muma Pădurii, din poveştile unui pitic hâd, obsedat sexual de necromanceri şi druizi.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

6 Comments

 1. Unul dintre cele mai mari dezastre posibile intr-un stat modern, este incapacitatea colectarii taxelor de la populatie. Si nu exista umilinta mai mare pentru un cetatean, decat faptul ca trebuie sa se lupte permanent cu administratia publica, pentru a putea ramane cinstit si onest.

  Reply
 2. da, trebuie sa te dai de ceasul mortii, sa stai in genunchi, eventual sa-i pupi in fund, poate esti norocos si te lasa sa le dai niste f. multi bani….

  Reply
 3. “Potrivit Codului de procedura fiscala, amenzile pentru nedepunerea declaratiilor infomative 392A si 392B se sanctioneaza cu amenzi de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenzi de la 12.000 lei la 14.000 lei, pentru persoanele juridice.”

  Noroc ca stim persoane mai descurcarete ca noi si care depun actele cu mult timp inainte, altfel ne apucam noi sa scriem un soft sa ne mearga programul ANAF :))

  Reply

Leave a Comment.