Maior retrogradat

maiorPoate nu neapărat retrogradat, dar reciclat întru alte orizonturi. Mai pitite în semiîntuneric, mai nedeslușite, orizonturi crepusculare şi reci. De la răsărit, acolo unde stau bulbucaţi ochii poporului, nu mai putea răsări George.

Demisia lui George Maior nu a fost un act benevol. Însuşi fostul director SRI a afirmat, imediat după înscăunarea lui Klaus, că nu are de gând să plece. Demisia a fost cerută, nu voluntară, şi a fost acceptată instantaneu de noul preşedinte.

De ce? Nu ştiu, dar pot presupune că are legătură imediată cu Big Brother. Nu sunt genul foarte încrezător în coincidenţe. Problema majoră nu a fost respingerea legii Big Brother de CCR. Mare brânză, am scris şi la momentul respectiv: legea asta oricum era un moft pentru servicii.

Problema SRI-ul a început să apară după respingerea legii. Prin modul barbar de gestionare a eşecului. Cum spuneam, nu cred în coincidenţe, de ce aş crede că dosarul judecătorului Greblă a fost altceva decât o ciomăgeală cu iz interlop? O tentativă primitivă de intimidare a justiţiei.

Poate nu a fost. Există şi varianta în care Toni Greblă chiar a săvârşit fapte penale, SRI-ul nu a avut câtuşi de puţin implicare, aşa s-au aliniat stelele; să iasă dosarul judecătorului CCR Greblă la două zile după ce le-a picat legea albăstreilor la CCR. Puţin probabil, dar totuşi scenariul ăsta există. Doar că nu contează.

Nu contează ceea ce s-a întâmplat în realitate, ci percepţia generală a societăţii în legătură cu evenimentul. Iar percepţia generală este aceea că SRI-ul s-a comportat abuziv. Imaginea serviciului a avut de suferit enorm în ultima lună. Deja începuse să prindă o poleială de inchizitor, de drac care te urmăreşte permanent din adâncul pământului. Şi dacă nu-i convine conduita ta, îţi vâră furca-n fund şi te înmoaie în cazanul cu smoală.

Campania de recrutare lansată de SRI la nivel naţional şi lăudată în toată presa să fie tot o coincidenţă? “Vrem tineri deştepţi şi frumoşi, căutăm profesionişti. Şi pentru asta organizăm examen de admitere la nivel naţional. Admitre la facultatea de servicii secrete!” Hai, pe bune…

Habar nu am ce procent de vină a avut George Maior în bufoneria Big Brother. Dacă a avut sau nu idee despre rochiile lui Greblă. Dar, din nou, nu contează. Cum speli imaginea unei instituţii (presupunând că SRI-ul ar fi una)? O “rebrănduieşti”, îi schimbi eticheta.

Pentru SRI imaginea înseamnă totul. Puterea lor vine exclusiv din informaţia recoltată. Asta le este menirea, altfel îşi pierd sensul, nu pot exista. Iar accesul la informaţie este facilitat atunci când populaţia te priveşte cu încredere. Nu drac torţionar ci înger protector.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

1 Comments

Leave a Comment.