X factor şi cioara vopsită

În seara asta este prima gală live X factor. Să ne-nveselim zic. Dacă nici ăsta nu mai e motiv de răsfăţ şi dezmăţ naţional, înseamnă că am uitat să fim fericiţi. Să fie muştar, pulpe de la Lidl şi Timişoreana Party! Pentru toată lumea.

Şi dacă vreţi să fiţi români adevăraţi, uitaţi-vă la băietul ăsta. Aplaudaţi-l şi votaţi-l. Dă-l în şorici de România – Norvegia! Ăla-i sport pentru fetiţe.
Ia, fiţi atenţi cum o zice băietu’

Excepţional, tată! Mai că-ţi vine să te ia cu tremurat şi lacrimi. Nu-i de mirare că s-a calificat în “galele live”. Eu cred că va câştiga detaşat concursul. Atâta patriotism, unionism – dragoste pură de neam şi patrie în băietul ăsta. Aşa, ca o explozie.
Şi am mai văzut ceva excepţional:

ionita

Ăăăă…

Iniţial am fost convins că e făcătură. Vreun glumeţ, vreun invidios, un om foarte rău s-a jucat prin Photoshop. Când colo, se jucase doar prin Paint – Săgeţile alea roşii dizgraţioase nu-mi aparţin. Poza este de aici

Da, este adevărat. Andrei Ioniţă s-a confesat, vedeţi AICI pe site-ul oficial X factor.

Cum?

“Acum trei ani am făcut parte dintr-o organizație care mă făcea să cred că promovează și respectă valorile Moldovei. Eram puțini și entuziasmați de faptele pe care le făceam.
(…)
Credeam că scopul nostru este să unim țara, să schimbăm mentalitatea, să distrugem ura și să eliberăm Moldova de subjugul minții otrăvite, să creem o Republică împăcată și multinațională, unde fiecare ar respecta opinia celuilalt… Dar nu a fost să fie, ne-am trezit și noi zombați ca și toți ceilați, legați la ochi și otrăviți de mândrie… Am fost implicați într-un joc murdar, un joc de care atât de tare încercasem să ne izbăvim… Dar am pierdut…

Am făcut parte dintr-un protest anti-Românesc, un protest care cerea atonomie ținutului secuiesc… un exemplu prost și nedemn de urmat… ÎMI PARE RĂU.

Mă, Ioniţă, stai, bre, liniştit! Nu plânge. Mai greşeşte omul. Ieri cerem autonomia “secuilor”, azi unirea Moldovei cu România, mâine cu Rusia, poimâine independenţa Cataloniei, unirea Australiei cu Indonezia. O viaţă avem. Şi vorba aia: “E democraţie!”

De notat totuşi loialitatea emisiunilor cu talentaţi. Toate, nu doar X factor. Loialitatea faţă de un singur element – BANUL. Ok, materia primă este audienţa, dar asta se traduce tot în bani. Nu există limită pentru manipulare, disimulare, falsitate.

Andrei Ioniţă, un produs X factor, nu este apreciat/cumpărat de public pentru fabuloasa voce. Nu contează vocea, ci versurile! Mesajul şi aura. Este cumpărat de public pentru ca a fost ambalat în pachetul Patriot all inclusive.

Şi prinde, are har, pare şi cred că e sincer, acum la 23 de ani. A fost sincer şi la 20 când protesta în faţa ambasadei. Are energie, efervescenţă şi doza necesară de labilitate psihică pentru a-şi elibera patetismul. Normal că face să vibreze fibra naţionalistă prezentă în mai toţi.
Însă e doar o cioară vopsită.

Andrei Ioniţă, un băiat din Basarabia, este în regulă. Nu foarte ţeapăn la mansardă, dar treacă-meargă.
Andrei Ioniţă, posibil câştigător X factor, pe bază de mesaj patriotic, unionist, nu mai este în regulă.

Poate să concureze cu orice melodii, chiar despre tradiţii, obiceiuri moldoveneşti, româneşti, secuieşti. Să ne cânte despre Dumnezeu şi băutură – folclorul nostru este vast. Să candideze cu vocea, nu cu patriotismul.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

12 Comments

 1. De aceea ma voi uita la finala Vocea Romaniei astazi. Macar voi putea vota linistit intre doua voci spectaculoase, fara sa fiu deranjat de povesti patriotice, culoarea pielii sau de lacrimile instabililor emotionali exploatati la maxim de regizori. 🙂

  Reply
  • acum am vazut si eu, nu m-am uitat la restul show-ului, dar mi-e greu sa cred ca ar fi cantat mai bine alti concurenti.

  • tipa care a castigat cica a avut marele hit “sapun, sapun, sa pun mana pe tine!”. sa inteleg ca vocea romaniei e un fel de concurs de karaoke pentru vedete de categorie c si d? ala care canta “ea este dana”, a castigat x factor sau vocea?

 2. Tobi si Michel erau abonati la locurile 3 și 4 în momentul în care au intrat amândoi în finală, iar dintre ceilalti doi, sincer mi se pare corect câștigătorul.

  Reply
  • Ce ce crezi ca Tobi si Michel erau abomati la locul 3 si 4? Si da, intre Weissbuch si Cristina Balan, lucrurile erau clare. Dar nu inteleg cum poate ajunge un Tobi in finala si sa o piarda.

  • pe mine m-a surprins și m-a bucurat prezența celor doi în finală, chiar am zis că uite publicul care votează e mult peste media țării…

   chiar și așa însă, numărul celor care votează indiferent de culoarea pielii și naționalitate în România e limitat; când au intrat amândoi în finală am știu că o să se bată unul cu altul pe acel număr limitat de voturi și-o să fie pe locurile 3 și 4.

   chiar spuneam că Smiley a fost extraordinar de corect în alegeri, dar când a văzut că i se califică amândoi probabil și-a dat seama că s-a cam împușcat în picior.

 3. X Factor, acea competitie de karaoke intre oamenii refuzati la Vocea Romaniei (da, stiu ca e alt format si alt proces de selectie, dar de fiecare data cand nimeresc involuntar pe vreo emisiune a “marelui trust”, am senzatia ca ma uit la un fel de campionat al caminelor culturale).

  Reply

Leave a Comment.