Vâlcea este un templu ninja

Îţi dai seama că eşti în Rm. Vâlcea atunci când purtătoarea de cuvânt a poliţiei turuie cu o dicţie impecabilă. Curat, fără accent, fără bâlbâieli, fără “l-a pălit cu cuţâtu” sau “l-o gătat cu brişca”.
Faptul că Vâlcea este leagănul limbii române ştiaţi deja, nu aici vreau să insist.

M-a impresionat progresul făcut de ninjălăii Spitalului Judeţean. Spitalul din Nord, cum îi spuneam pe vremea când mă plimbam vreo două luni pe la poarta lor, cu mâna legată de gât.

Au ajuns în sfârşit la nivelul de kumite. O dau bărbăteşte, “parte-n parte”, nu mai fac antrenamente pe pacienţi. Mă rog, nu mai fac doar antrenamente pe pacienţi. De fapt pe cadavre (în urmă cu 13-14 ani, la Spitalul Judeţean din Rm. Vâlcea devenise obişnuinţă să moară copiii operaţi de apendicită).

Eu am avut noroc. După ce mi-au greşit intervenţia, m-au tăiat frumos, elegant, ca pe crenvurșt, mi-au rupt osul de unde tot ei l-au pus iniţial să se lipească şi l-au reaşezat. Însă, nu voi uita vreodată metoda prin care mi-au scos tijele, acoperite parţial de os, la o lună după operaţie.

Intervenţia s-a făcut “pe viu”. Am fost legat cu sfori de o targă ponosită, faţa mi-a fost acoperită cu un prosop şi o asistentă mai tinerică mă mângâia delicat pe cap, şoptind insistent: “Gata, pui, gata. Şşşş! Încă puţin şi e gata.”
Probabil n-au mai avut anestezic şi scopul era să leşin de durere (pe vremea aia, prea mic să mă alint cu votcă).

Felicitări chirurgilor vâlceni! Aţi trecut la alt nivel. Vorba aia – Orice bisturiu în gât e un pas înainte.
.
valcea ninja2

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

3 Comments

  1. aici pot spune celebra vorba ”inainte era mai bine”:))cand mi-am fisurat eu mana au nimerit din prima.(probabil cam cu 9 ani inaintea ta:)))

    Reply

Leave a Comment.