Vâlcea duhneşte a cultură

Am primit azi o scrisoare de la Primăria Municipiului Rm. Vâlcea. Aparent, în ultimii trei ani nu i-am înştiinţat de veniturile mele.
Da, m-am gândit că relaţia asta de afecţiune contra cost este strict între mine şi ANAF. N-am ştiut că primarului îi place să privească.

Uite că-i place şi vrea să mă şi taxeze pentru asta. Primăria din Vâlcea doreşte să-i plătesc Taxă de cultură şi sport.
Retroactiv, pe toată perioada existenţei mele, dacă se poate.

Normal că nu am avut habar de existenţa unei asemenea taxe. Este cu dedicaţie pentru vâlceni. Oraşul nostru plesneşte de cultură şi trebuie legi speciale. Nici măcar Google-ul nu ştie prea bine ce să-mi zică. De exemplu, cât este taxa?
N-am găsit. Toate rezultatele sunt despre firmele care se revoltă şi dau în judecată primăria.

taxa de cultura1

Acum urmează partea cu adevărat scârbavnică:
Taxa de cultură şi sport nu este pentru toată lumea! Au gândit primăraşii vâlceni o lege discriminatorie, doar pentru firme şi PFA-uri.

“Consiliul Local al Municipiului Rm. Vâlcea a statuat prin HCL nr. 148/35/2004,că taxa specială pentru susţinerea financiară a culturii şi sportului vâlcean se datorează de către persoanele fizice autorizate să desfăşoare activităţi producătoare de venit (Asociaţii Familiare şi Persoane Fizice Independente) şi de către toţi agenţii economici persoane juridice care desfăşoară activităţi economice pe raza Municipiului Rm. Vâlcea. (de AICI)

Nu “încurajezi” cultura dacă eşti bugetar. Şi nici dacă eşti avocat!
Pentru că avocaţii vâlceni au atacat în instanţă legea şi au câştigat. LINK

Sunt tare curios să văd nota de plată pentru susţinerea sutelor de scriitori vâlceni. Piloni ai culturii care nu pot practica malahia circulară decât pe banii mei.
Taxa este lunară, nu am ştiut până acum de existenţa ei, deci mă aştept la o sumă dolofană.

PS: Încep să văd limita superioară a repulsiei faţă de legile şi instituţiile noastre abuzive, retrograde, pernicioase, de căcat.

analfabetism

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

16 Comments

 1. În loc să te bucuri…

  Păi, tati, dacă ai de dat o sumă dolofană îți dai seama cât ai de primit? Că doar n-o fi mai mulți scriitori în Vâlcea decât PFA-uri și SRL-uri… oh, wait :)))

  Reply
  • Măcar de aveam inspiraţia să ma bag într-o organizaţie de-asta de pişcotari vâlceni. “Condeie ruginite din Epoca de Aur”, “Limba dulce de lemn”, “Romanticii reumatici”, “Cenaclul Lumânarea”, “Uniunea celor treişpe dinţi”

  • Îl înregistram de la început în Bucureşti, dacă era aşa simplu 🙂
   Problema e cu proprietarii bucureşteni de apartamente. Fug de un contract de închiriere ca dracul de tămâie.
   Şi nu pot avea pfa în Bucureşti cu sediul în Vâlcea..

 2. Dar ai studiat bine problema, pe toate laturile, în noile condiții fiscale ale anului 2016 nu e mai bine să radiezi de tot pfa-ul și să îți faci un srl microîntreprindere?

  Reply
  • Cu sediul tot în Vâlcea? Nu, merci!
   În ciuda impresiei generale, taxele pentru PFA au rămas la fel ca în anii trecuţi, nu au crescut. Mă îndoiesc că la SRL-uri s-ar fi micşorat.

  • Am găsit până la urmă în LEGEA VÂLCII un tabel:
   TAXE INSTITUITE DE CONSILIUL LOCAL
   în baza prevederilor Art. 282 din Legea 571/2003
   Taxa specială pentru susţinerea financiară a culturii şi sportului vâlcean:

   1 Persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi
   întreprinderile familiale şi cele autorizate în baza unor legi
   speciale – 7 lei/lună
   2 Microîntreprinderi 20 lei/lună
   3 Întreprinderi mici 25 lei/lună
   4 Întreprinderi mijlocii 35 lei/lună
   5 Regii autonome 60 lei/lună
   6 Contribuabili mari , instituţii bancare şi de asigurări 200 lei/lună
   ……

   Bun aşa!
   7 lei/lună, timp de 30 de luni, plus penalităţi… Sper să le ajungă de nişte cafele şi o alună. Pardon, nişte rahat turcesc. Aluna se macină greu între gingii.

   Bine că nu mi-am făcut microîntreprindere!

  • O modificare semnificativă în ceea ce privește taxele ptr PFA este aceea că persoanele care sunt angajate cu un contract de muncă și separat desfășoară activități pe PFA trebuie să achite de acum ȘI contribuția la pensii în valoare de minim 232 lei lunar. Ceea ce înainte nu era obligatoriu dacă erai angajat. La asta m-am gândit că acum micro e mult mai avantajos. Și în general micro e mai avantajos decât PFA. Singura problemă e că ai nevoie de contabil, dar eu zic că și la PFA ai nevoie de contabil dacă vrei să ieși teafăr.

   Acuma cine nu este ȘI angajat nu are probleme cu PFA.

 3. Daca n-ai avea lucruri mai bune de facut cu timpul tau, ar merita sa nu platesti taxa (ceea ce probabil vei face, la un punct), sa ii lasi sa te dea in judecata si sa mergi cu legea in dinti la Curtea Constitutionala.

  Reply
  • Niciodata sa nu faci asa ceva, dpdv strategic nu e ok. Mai corect este sa platesti si dupa aia sa-i dai in judecata, ca sa-ti recuperezi banii. Altfel risti sa ti se adune penalizari la penalizari si accesorii si in cazul in care pierzi procesul, ceea ce nu este deloc exclus, ai de plata muuuult mai mult.

 4. Am avut şi eu, biet Dani cotizant, nişte participări accidentale la reuniunile internaţionale ale paltonarilor locului, agrementate cu covrigei olteneşti betonaţi, forneţi de lux, apă Hera la pet de 7 l şi sucuri Adria din Râmnicul Vâlcii: nu mă atingeam de ele dacă ştiam că sudoarea pfa-iştilor din lumea largă era la originea răsfăţului gourmet! Ca glumă a edililor e proastă rău, mai ales într-un loc unde moare al doilea om în trei luni sfâşiat de câini (e rezident la Copăcelu patronul cu o sută de gardieni canini lăsaţi liber noaptea, dar tot râmniceni se cheamă că sunt, nu copăceleni). Clipurile adunate de tine sunt totuşi cu vedete, să vezi cum arată brainstorcochingurile băştinaşilor rămaşi ei de ei!!! Încearcă să te consolezi că ţi se băgă pe gâtelniţă un bilet (cam scump, drept îi!) de acces la marea comedie literară nord-oltenească (l-ai auzit pe nea Ioan Barbu – nu şi Barbilian) că sunteţi cei mai mulţi scrietori comasaţi din ţară… şi din ţările vecine!

  Reply
  • Că Vâlcea este buricul culturii şi supa primordială a literaturii universale ştiam deja. Nu era nevoie să plătesc neşte meleoane pentru asta! 🙂

   PS: O să cer întâlnire cu primarul. Vreau să mă asigur că banii ăia se duc la echipa de handbal fete, nu la titanicii versificatori octogenari..

  • Dani, tu realizezi ca noi s-ar putea sa fim in momentul asta cei mai mari scriitori valceni in viata, dupa vanzari si public :))? (deci, cei mai mari scriitori valceni in viata).

 5. pai cumparati un dosar cu sina si puneti in el:
  1-copie dupa i.d.
  2-cerere tip
  3-adeverinta de la editura
  -…
  -1093…
  -1094 timbru fiscal
  poate va da si voua o punga de pufuleti:))

  Reply

Leave a Comment.