Ungurii şi zidul

Zidul construit de unguri împotriva refugiaţilor:

gard ungaria

<< Ungurii şi-au respectat originea şi au aplicat tactici asiatice “Hai să construim un gard mare în jur!”
Micul Zid Unguresc nu a fost suficient, într-un final reduta a cedat şi refugiaţii au primit acceptul de tranzit.
>> (am scris AICI în urmă cu 3 săptămâni)

Cei mai naivi dintre noi s-ar fi aşteptat la un final abrupt pentru strategia de țărcuire a Magyarorszagului. O idee proastă, ruşinoasă pe care umanitatea să o uite cât mai repede. Uite că nu.

Hoardele Panoniei sunt ambiţioase, au revenit cu forţe noi: Un zid mai înalt, mai gros şi mai lung. Un zid nu doar la graniţa cu Serbia, cum s-a încercat iniţial. De fapt, aici a fost problema. Trebuia construit de la bun început şi pe graniţa vecinilor români, membri UE.

Primitivismul planului este evident. Te-ai fi aşteptat să vezi ceva evoluţii (măcar strategice dacă nu culturale) din momentul în care Attila şi-a trântit curul într-un câmp şi a zis “Al meu!” Să fie doar o trăsnaie izolată, o aberaţie a sistemului politic bizar din Ungaria anului 2015?

Ce spune legat de subiect ungurul român, membru al sistemului politic românesc:

“Pe de altă parte, trebuie să vedem și un alt aspect. Că Ungaria vine cu gardul spre noi, în România, spre râul Mureș și eventual dincolo de Mureș, pe o lungime de 20-25 de kilometri, și prin acest gard s-ar putea să împingă ruta refugiaților, a migranților spre Croația, spre Slovenia și nu în sus, către România. Deci nu vor veni spre noi, pentru că știu că este un gard și acolo și acest lucru înseamnă că România nu se va confrunta cu un val uriaș.” (Kelemen Hunor, preşedinte UDMR)

O fi Kelemen Hunor în multe feluri, dar idiot sigur nu. Nici de ramolismentul senectuții nu-l bănuiesc. Şi atunci, ce anume îl determină pe un preşedinte de partid (care partid este de 25 de ani în Parlamentul României) să declare că un gard construit “în România, spre râul Mureș și eventual dincolo de Mureș” ne va apăra de imigranţi?!
Se vor duce la croaţi, la sloveni, la alţii mai fraieri. Pentru că noi avem un gard eventual dincolo de Mureş.

Ce explicaţie există pentru d-l Hunor? Alta în afară de cea xenofobă – apartenenţa la naţia maghiară. Ce explicaţie există pentru faptul că România se află în relaţii decente cu toţi vecinii, mai puţin vecinii unguri? Ce explicaţie există pentru faptul că Ungaria zeflemiseşte cu fiecare ocazie consensurile europene şi totuşi, este membru Schengen?

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

24 Comments

 1. “Ungaria zeflemiseşte cu fiecare ocazie consensurile europene şi totuşi, este membru Schengen?”

  Ungaria a fost prima tara din estul Europei care s-a lasat “colonizata” politic si economic de catre UE (in special Germania si Austria), via Viena. Schengen a fost urmarea fireasca.
  Cu alte cuvinte, dupa ce Ungaria a fost vanduta pe multi bani nemtilor si austriecilor, Orban isi vrea acum tara inapoi. Pe gratis…

  Reply
 2. Pana la Arpad, n-au prea existat “unguri”, ci populatii disparate (avari si alte neamuri) printre care e posibil sa mai fi fost si popoare fino-ugrice, aduse printre altii de Attila. Ungurii nu sunt singurii care l-au folosit pe Attila pentru a se legitima, dar sunt printre singurii care s-au luat in serios cu treaba asta 🙂

  Reply
 3. Nu sunt de acord cu punctul de vedere al lui Dani.

  Cred ca ungurii in acest caz si in altele isi vad interesul si nu se multumesc cu slabe lozinci europene goale de orice fond.
  Oricat vrem sa ne dam de europeni sau ba, Europa acum nu mai mai reprezinta nici o radacina comuna, nici o valoare reala comuna, nu mai este nimic pe fond. Doar o lozinca.

  Ca sa dainuim in acelasi spatiu – daca suntem sinceri – avem nevoie de valori comune, de o traditie comuna, de o istorie comuna asumata.

  Porniti de la cel mai mic nivel, cel al familiei. Si aduceti-va in casa bunici, unchii, verisorii si rezistati daca puteti. Ce ziceti? Si vorbim de familie, de aceleasi sange, dar experientele fiind diferite si o alta istorie a fiecarui in familia din care a facut parte este f greu de gestionat.

  Si oricum este un alt interes in chestiunea asta cu imigrantii si se scot sablonuri pe banda rulanta: ziduri, sarme, politie, tunuri de apa, bate in secolul 21 al europei civilizate este inacceptabil, etc. Vai, vai, vai.

  Evrei au facut un super zid; batele, si tunurile de apa s-au pus pe taranii de la Pungesti de catre proprii reprezentanti in favoarea unei companii americane. Nimeni nu a sarit sa vb atunci de Europa sec. 21.

  Manipulare ieftina.

  Tot timpul, dar tot timpul cand media main stream are aceasi opinie mie imi este clar cum stau lucrurile fara sa le mai analizez in profunzime. Fac analiza si rezultatul imi este confirmat.
  Europa sec 21 este mai decazuta cu mult si sub multe aspecte. In opinia mea.

  Reply
  • Ciprian, comportamentul Ungariei este egoist. Probabil isi vad interesul, asa cum spui tu. Dar cu siguranta nu sunt singurii europeni care au descoperit tehnologia construirii de garduri. De ce sunt singurii care se comporta asa? Oare restul statelor europene nu constientizeaza riscurile, nu isi doresc siguranta si confortul propriului popor?

  • Comportamentul Ungariei este cel al regimului Orban. Orban a fumat ceva mai special si acum se da mare aparator al natiunii maghiare, construind ziduri ca sa se apere de invazia muslima. Cat timp UE (Germania) a sustinut Ungaria financiar a fost perfect, acum cand ii frige curul, Orban da cu flit.
   Daca nu ar fi de plans, ar fi chiar comic. Pentru ca seamana cu un pipi impotriva vantului din fata.

   Problema cu ungurii si cu alte state est-europene este ca nu au inteles spiritul european, pur si simplu nu reusesc sa vada dincolo de ciolanul aruncat de UE peste gard.

 4. Care e spiritul european Hary, Dani? Mie imi scapa…

  Sau e ala care te-a fortat si te forteaza in continaure sa vinzi tot ce ai c sa intri in Europa, resurse, companii, pamant? Care isi vad tot interesul lor si numai al lor. Si dna Merkel si-a mai nuantat pozitia, asa ca mai moale cu restul europenilor. Polonia, Slovacia, Estonia si ei s-au impotrivit, dar nu au de ce sa isi faca garduri.

  Reply
  • Ciprian,
   E greu sa explici cuiva care se identifica cu obiceiurile si traditiile stravechi ale neamului, ce inseamna spiritul european, fara sa-i insulti credinta…:)

   Ca idee, spiritul european izvoraste din cel libertin (care in epoca iluminista a contribuit in mod decisiv la dezvoltarea societatii laice).
   Spiritul european depaseste barierele etniei si a limbii vorbite si ne leaga de un alt tip de valori, cum ar fi principiile societatii multiculturale, deschise si libere.
   Spiritul european depaseste patriotismul provincial (local) inlocuindu-l cu unul global, continental. Toti cetatenii europei apartin de aceeasi familie europeana.
   Atunci cand vei simti ca esti inrudit cu un german sau un finlandez sau polonez, atunci cand vei simti ca esti responsabil de destinul altor cetateni europeni, vei intelege ce inseamna spiritul european.
   Pentru mine nu este asa de greu, pentru ca stramosii mei au fost nemti, francezi, unguri, romani si mai stie ce alte natii.

   Din pacate, criza refugiatilor a scos in evidenta provincialismul, nationalismul si patriotismul primitiv (in sensul de arhaic) al tarilor est-europene.
   Si asta arunca Europa inapoi, pentru ca este o lovitura destul de serioasa impotriva acestui spirit european.

 5. Eu te-am intrebat Hary care este Spiritul european si nu trupul european.

  Spirit – sunt convins ca nu trebe sa iti dau definitia.

  Ce valori supreme ma uneste pe mine cu francezul, polonezul, etc. In concret, care sunt valorile care au venit de la Brusell si impuse?
  – sa nu iti faci tuica mia mult de nus cat
  – sa scoatem icoanele si religia din scoli
  – sa dam drepturi la homosexuali
  – mai zi tu care altele.
  In numele astor valori sa ii simt frati? Aceste lucruri chiar ne pot uni? Asta e spiritul european?

  Reply
  • Asa cum spuneam mai sus, nu ai cum sa intelegi spiritul european libertin din perspectiva ta confesinal-crestina. Pentru ca pentru tine inseamna trup, adica cu totul altceva… 🙂

   Dar am ras cu pofta, Ciprian, la primul exemplu (chiar inaintea icoanelor si religiei !!) dat de tine.
   Imi imaginez deja cum nu mai putem noi romanii sa fim romani pentru ca Brusselul nu ne mai da voie sa facem tuica acasa cata vrem… 🙂
   Macar daca ar fi adevarat, dar nu e. Legea la care te referi, reglementeaza si controleaza productia de tuica facuta in casa. Ai voie sa faci cata tuica vrei pentru uzul tau personal. Ce nu ai voie sa faci este sa vinzi altora tuica facuta de tine, pentru ca asta presupune sa ai o activitate comerciala. Daca vrei sa produci alcool in scop comercial, trebuie sa te autorizezi ca antrepozit fiscal de productie alcool si sa platesti acciza de alcool, ca orice producator de alcool. Aici nu este vorba numai despre fiscalizarea activitatii comerciale, ci si despre standardele de calitate pe care trebuie sa le indeplinesti, atunci cand produci si vinzi alcool altor cetateni. Este vorba despre masuri de responsabilizare a producatorilor si de protectia consumatorilor.
   Evident ça o sa ai probleme cu organele statului daca ai un cazan de 1000 L acasa si le spui ca produci pentru uz personal 1000 L palinca in fiecare an. :))

   La fel se comporta si cu icoanele si religia din scoli. Impresia este gresita, pentru ca masura nu este inteleasa. UE nu are treaba cu scoaterea icoanelor si religiei din scoli. Spiritul libertin nu interzice credinta religioasa, dimpotriva, ea face parte din drepturile fundamentale ale omului, care sunt definite si ancorate in constitutie.
   UE insa reglementeaza (nu interzice) manifestarile confesionale si religioase intr-un spatiu public multiconfesional si multicultural. Ai voie sa crezi in ce si cine vrei, atata timp cat crezul tau nu lezeaza si nu discrimineaza drepturile altor cetateni. Asta pentru ca libertatea noastra se opreste acolo unde incepe ingradirea (sau suferinta) celuilalt.

   Legat de drepturile homosexualilor. Evident ca intro societate democrata, libertina, orice om are aceleasi drepturi ancorate in constitutie, indiferent de orientarile lui sexuale sau de credinta sa religioasa.
   Toata lumea are aceleasi drepturi personale atata timp cat respecta legea si legislatia in vigoare.
   Asta nu inseamna ca biserica trebuie sa tolereze si sa accepte homosexualii.
   In mod evident, homosexualii nu au loc in sistemul de valori crestin, foarte bine, respect acest lucru, dar de ce nu poti si tu respecta ca au drepturi depline in sistemul de valori libertin? Toata lumea ar trebui sa fie fericita…:)

   Uite care este diferenta dintre noi, eu pot accepta, respecta si uneori chiar iubi oamenii care respecta legile UE (asa de imperfecte cum sunt ele uneori), indiferent de cultura, traditia, obiceiurile, crezul sau orientarea sexuala a fiecaruia. Dar am o problema cu cei care le incalca, pentru ca acest lucru imi poate afecta in mod negativ, direct sau indirect libertatea.

   Tu esti la fel, doar ca te raportezi la alta lume, la alte legi, nu la cele lumesti ca mine, ci la legile lui Dumnezeu. Tu nu ai treaba cu un criminal atata timp cat se spovedeste si crede in Dumnezeu. Eu in schimb da… 🙂

   Si inca o diferenta:
   In timp ce eu te respect si apreciez ca persoana si ma simt bine in pielea mea, tu ma respecti pentru ceea ce sunt, dar suferi pentru mine ca nu l-am gasit inca pe Dumnezeu…:))

  • Asta este jurnalismul clasic romanesc.

   Activenews preia 1:1 o stire de pe alt site romanesc (lonews.ro), care la randul sau o preia dintr-un subsol al presei straine, transformando in headline in Romania. A fost foarte important si relevant ca este vorba despre un cor ortodox sirian caruia i-a fost refuzata viza de intrare in Franta.

   “Huooo, ipocritilor europeni. Nu primiti cultura bizantina in tara, cu acte in regula, dar va laudati ca primiti refugiatii cu bratele deschise. Rusine…”

   Pe nimeni nu-l intereseaza adevaratele motive pentru care nu au primit viza in prima instanta (au existat nereguli in actele depuse pentru viza).
   Si pe nimeni nu o sa-l mai intereseze in final, daca in noiembrie vor concerta ortodocsii sirienii, conform planului la Straßburg, dupa ce-si vor fi rezolvat dosarul.

   Ciprian, astea sunt stiri de doi lei, dejectate in spatiul public din Romania, cu un singur scop: acela de a genera audienta cu orice pret.

  • ce e de mirat e ca oameni cat de cat normali iau stirile astea deja prelucrate si facute sa le confirme o prejudecata si le consuma ca retarzii fara sa le prelucreze sau sa le puna la indoiala.

   adica sunt oameni care scriu stiri ca pentru oligofreni si oameni care nu-s oligofreni le iau de bune si nu-si pun absolut nicio problema.

  • Perkele,
   “oameni care nu-s oligofreni le iau de bune si nu-si pun absolut nicio problema.”

   Ba mai mult, ne spun noua cat suntem de naivi ca nu vedem conspiratia UE impotriva adevaratelor valori ale omenirii, aka crestinismul!

  • Vai, vai Hary, tu ala impartial, echilibrat, liber, care nu imbratisezi nici un sistem, deasupra tuturor si a toate, te simt cum ai tastat cu furie ca sa pui prostii de crestini la punct si se simte orice numai calm si detasare in meajul tau.

   Stirea este perfect valabila. Ce vize au cei 24.000 de imgranti care mrg in Franta si restul? Ideea ramane, dar fiecare vede ce vrea.

   Este ciudat – ca ai zis ca ai studii in istorie – cum nu vezi ca istoria se repeta. A fost rev franceza care ne-a eliberat de jugul moralei crestine, apoi au fost pasoptisti, apoi bolsevici care au vrut sa scape de mistici si sa le bage in cap materialismul dialectic ceea ce ii duce inainte pe oameni si ca problemele in lume sunt din pricina crestinilor.

   Iar acum incununrarea, capitalismul, ‘spiritul european’, libertinajul ne scoate in sfarsit din cacatul in care am fost tinuti de: … suspans, religie si e clar ca de cea crestina si mai special de cea ortodoxa.

   Huuura, huraaaaa. Spre principile capitalisme inainte!

  • Ciprian, compari mere cu pere, e diferenta in primul rand legala intre statutul de refugiat si acordarea unei vize. Tu ori nu intelegi care e situatia ori o intelegi, dar o ignori voit si o folosesti ca sa iti intaresti prejudecatile. Sincer, te credeam mai inteligent decat atat si mai putin capabil de ura, un lucru profund necrestinesc.

   Apoi, din nou ai inteles gresit, revolutia franceza a fost unul dintre cele mai bune lucruri care s-au intamplat omenirii nu pentru ca a fost impotriva moralei crestine sau a religiei, ceea ce e discutabil si in mare parte fals, ci pentru ca a fost impotriva acelor oameni care foloseau religia ca un instrument de a asupri oameni si de a-si pastra niste privilegii si niste avutii pe care nu le meritau. Sunt totusi curios de ce nu ai amintit miscarea protestanta, care a precedat cu mult revolutiei franceze si care a lovit religia mult mai dur.

   Sincer, cred ca ai o parere gresita asupra relatiei religiei cu societatea. Nu mi se pare ca esti de acord ca religia e o optiune personala si constienta si te vad ca militezi pentru impunerea religiei si a moralei crestine indiferent daca oamenii sunt de acord sau nu. Apoi, un crestin adevarat ar trebui sa reziste tentatiilor si sa ofere un exemplu necredinciosilor prin atitudinea si conduita sa. Prin raspandirea mesajelor de ura, nu fac decat sa ii indeparteze si mai mult pe cei necredinciosi de crestinism. Cand vad niste oameni inchistati, agitati, consumati de ura si intoleranta, care se plang si critica tot timpul, ce impresie cred ca imi pot face despre credinciosi? Biblia e plina de exemple scrise pe intelesul celor mai simpli oameni, de la Iov pana la fiul ratacitor, fariseii si intoarcerea obrazului, dar multi auto-proclamati crestini nu le inteleg sau nu le aplica.

  • Asta a fost cea mai tare Perkele. Parca te-ai converti dar crestinii astia nu sunt asa cum ar trbeuii sa fie si atunci sa mai astepte. Stiu tu cum ar trbeuii sa fie fiecare crestina desigur, tu care cunosti crestinismul din presa.

  • stiu crestinismul destul de bine, unul din cei mai buni prieteni de-ai mei e preot si e om normal, spre deosebire de fariseii care raspandesc mesaje de ura pe Facebook (am un cunoscut preot care face asta) sau redusii mintali care vopsesc tricolorul pe porci.

  • si stiu crestinismul suficient de bine incat sa inteleg ca ura n-are ce cauta in crestinism si cei care raspandesc mesaje de ura si intoleranta sunt niste farisei si nu sunt cu adevarat credinciosi

 6. Ciprian,
  “Vai, vai Hary, tu ala impartial, echilibrat, liber, care nu imbratisezi nici un sistem, deasupra tuturor si a toate, te simt cum ai tastat cu furie ca sa pui prostii de crestini la punct si se simte orice numai calm si detasare in meajul tau.”

  Ciprian, eu nu pun crestinii la punct, ci doar propaganda ieftina, indiferent din ce tabara vine ea. La fel am pus la punct si propaganda de tip ateista, in discutia despre religia in scoli, daca iti aduci aminte. La vremea respectiva aparam pozitia crestina.

  Cu spiritul european si societatea libertina este asemanator.
  O apar cu patos in fata oamenilor (comunisti, crestini etc…) care vad sursa tuturor relelor pe pamant in acest spirit libertin, dar o critic de fiecare data cand vad oameni care se folosesc de acest spirit pentru a denigra alte sisteme de valori (de ex. credinta religioasa).

  Eu vad in fiecare sistem lucruri bune si rele si taxez superficialitatea, ignoranta, ipocrizia oriunde apare ea. In discutia despre refugiati-emigranti, spiritul european si despre valorile comunitatii europene, taxez pozitia destructiva, irationala, primitiva si nationalist-patriota, indiferent ca este vorba despre crestini sau atei anti-europeni si xenofobi.

  Reply
  • Bine, am vazut filmul, si stiu si de fete nemtoaice de 12 ani violate de imigranti, gurile rele spun ca au fost vasluieni. In zilele astea face trafic orice scoate in evidenta salbaticia imigrantilor.

   Mai mult ma intereseaza ce vrei sa transmiti tu prin acest filmulet,
   ca imigrantii sunt bestii sau ca nemtii sunt fraieri, sau ce?

  • Hary vreau sa iti spun ca traiti intr-un vis.

   Si concret tu, Perkele si ceilalti pro europa, spirit european, civilizatie, bla, bla cati imigranti ati lua la voi acasa asa doar pentru iarna care vin?

   Multumesc de raspuns!

  • Ciprian,
   pai ce facem acum, raspundem la o intrebare cu o alta intrebare? :))
   Legat de vis: mi se pare haios cand un visator cu acte in regula, acuza un alt visator ca traieste intr-un vis…:))

 7. Eu nu inteleg un lucru… ce ati vrea sa faca? Adica care e alternativa?
  Tin minte discutiile de la Consiliul European, cand liderii europeni si-au exprimat nemultumirea dar au recunoscut ca nu au o alternativa mai buna acum pentru unguri.
  Cred ca este deja evident ca toata povestea asa cu imigrantii este plina de ipocrizie si demagogie.
  Pe mine nu gardul ma deranjeaza, cat raspunsul absolut dezastros al UE la aceasta criza.

  Reply

Leave a Comment.