Taximetrist alb, taximetrist negru

taxi_02_86f14bcf5b_2db74165b9Cobor ieri din tren, după un drum de 10 ore. Rostogolesc geamantanul pe scări, strâng pleoapele să-mi spăl pânza de păianjen de la ochi și trag aer în piept: Haaaa, miros proaspăt de București. Nici nu fac bine doi pași, că mă ia pe sus un domn mai bătătorit la pomeți, dar mustind a cuviință: “Domnu, domnu, vă ajut cu bagaju? Hai domnu cu bagaju la taxi, taxi ieftin!”

Băi, ce minune. Am plecat trei zile la pozat și deja m-am întors vedetă. Mă așteaptă șoferul la peronul trenului. Câțiva metri mai departe, altul, la fel de politicos. Ridic privirea din pavajul cleios al Gării de Nord și observ că întreaga traiectorie spre ieșire era strategic străjuită de politicoși.

Cu ochii bulbucați și mandibula puțin cufundată între umeri, gata să lanseze atacul asupra prăzii de provincie. Ca niște pisici cu ochii lucind după pui căscați. Am grăbit cât am putut pasul, nu care cumva să-mi taie vreunul calea. Am auzit că ghinionul de pisică neagră nici potcoava nu-l mai lecuie.

Ajung la ieșirea din gară și caut din priviri un taxi “de firmă mare”. Cică ăia de la firme mari respectă o conduită impusă de conducere. Îți pun ceasul, nu fumează în mașină, nu au maimuțe, nu te rătăcesc pe străduțe până se dă taximetrul peste cap și alte legende urbane.

Și, noroc chior: firmă mare am vrut, pe cea mai mare am găsit-o. Șapte cai frumoși și gălbiori de la Taxi Meridian. Și fiecare în parte îmi spunea aceeași poezie, de parcă ieșiseră împreună de la seminar:
– La Piața Sudului? Sigur, șefu. 30 de lei. E bine?
– Păi nu punem aparatul?
– De ce, șefu? Tot așa ia și pe aparat. Chiar mai mult.
– Când am venit la gară am plătit 15 pe aparat.
(moment de tăcere în care pisica își rostogolește puțin ochii în cap)
– Hai, șefu! 25 de lei pentru mata. Pomană!

Ca învățătură de minte, nu mai pierdeți timpul să discutați aiurea-n gară cu toți șmenarii ieșiți la vânătoare exact lângă peron. Indiferent de firma pictată pe mașină, toți ăștia care stau în gura gării sau a aeroportului sunt țăpari. Țăpari plini de tupeu și de bătături. Dar absolut TOȚI. Un taximetrist corect nu are loc între ei, după cum am aflat câteva minute mai târziu.

La vreo două străzi distanță de cârdul hoțomanilor de la Meridian, am urcat într-un Cristaxi care a pus ceasul. Nu doar atât, dar s-a comportat exact pe sufletul meu. Adică a tăcut mâlc până când am pornit eu, clientul, conversația.

Nu s-a apucat să îmi spună bancuri porno și să se scape pe el de râs, nu m-a întrebat de unde vin cu trenul și ce gust are țuica la bunici, nu s-a lăudat cu performanțele sexuale testate pe centuriste. A tăcut și m-a lăsat să decid dacă vreau să vorbim. Așa am aflat și de ce așteaptă cu 2 străzi mai departe de ieșirea gării:
“Cum să am loc între ăia? Dacă pun mașina un minut lângă ei, o zgârie și mă rup în bătaie.”

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

6 Comments

 1. Super tare articolul :)), foarte amuzant, dar foarte trist finalul, din păcate. Majoritatea taximetriștilor de la noi sunt niște șmenari dăia cocliți axați numai pe jecmănirea clientului.

  Reply
 2. Confirm, merg in fiecare saptamana de 2,3 ori cu Cristaxi si nu am avut probleme cu ei. Pe locul doi, Taxi Cobalcescu, in medie 1 cursa pe saptamana; la fel, fara probleme.

  Reply
 3. Pai daca nu stii multa carte, esti un cocalar sau un tigan cu tupeu, ce poti sa te faci?
  Ah, taximetrist.
  Mare noroc sa ai ca pe timpul calatoriei sa nu asculti manele sau vreo conversatie a taximetristului despre ce combinatii invarte.

  Reply
 4. Eu sincer merg mai mult cu Speed Taxi si sunt ok, intr-o vreme mergeam si cu Leone dar astia s-au stricat rau, am avut mai multe experiente neplacute cu ei asa ca le-am zis la revedere. O sa ii incerc si pe Cristaxi sa vedem cum sunt.

  Reply
 5. Căcat…foarte tare(lucrezi cumva la cristaxi?)are cumva vro legatura compania?!!! Eu sincer nu cred.te-a ocolit așa tare vreodată cineva? Ția loat cu 3 lei in plus .toți spuneti ce tarif mic si ce crezi!!! Platiti fix.7 lei (pai aparatul face 5 lei)sunteti săracii rau…

  Reply

Leave a Comment.