Sta-v-ar macroeconomia-n gât!

grecia1. În urmă cu mai mulţi ani, am străbătut Grecia de la nord la sud. A durat 4-5 ore, am mers NUMAI pe autostradă şi am trecut prin aproximativ 90 de tuneluri.
2. În anul 1997, România a fost aproape de faliment. A depăşit momentul, vânzând Romtelecom-ul către OTE, o companie greacă.
3. Firmele şi băncile ridicate de greci în România nu o mai duc la fel de bine. Sunt curios cum o duc alea româneşti ridicate în Grecia.

Din 1, 2, 3 şi alte zeci, sute de puncte pe care le-aş putea înşira, rezultă un proverb românesc, nu grecesc: “Câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia.”
Cine a năzărit aşa proverb nu avea habar că noi, dacii, suntem lupi, nu câini.

Şi mai rezultă ceva: Criza asta, “falimentul” Greciei, pute mai rău a politichie decât a macroeconomie.
Aud de ceva vreme că totul li se trage de la lene. Grecii ăştia sunt din cale-afară de leneşi, motiv pentru care au dat faliment.

Băi, dar până acum 10-15-20 de ani, nu tot grecii ăştia au fost? În nemărginita lor lene, au construit 90 de tuneluri, autostrăzi, staţiuni, hoteluri, bănci, firme; o economie înfloritoare. Sau lenea a apărut odată cu noua generaţie, nu se trage chiar de la Orpheus?

Am impresia că poporul grec s-a lenevit brusc după ce a renunţat la drahmă şi a trecut la euro. Au zis ahilii în sinea lor “Gata, frăţică. Ne-am realizat pe veci. Avem euro, de azi nu mai muncim şi nu mai plătim taxe!” Eu aşa cred că s-a întâmplat, altfel ar fi o coincidenţă cam de tzatiki.

Să ne facem aşa o idee vagă despre cum merge în realitate economia asta mondială, am ales o poză:

datorie-publica
(Eurostat)

Alarmant, nu? În ultimii 8 ani, ne-a crescut datoria publică de la 12 la 40% din PIB. Deşi Ponta ne tot aminteşte că suntem “a treia economie din Europa”. N-au dreptate. Nici Ponta şi nici panicarzii datoriei publice. Nu suntem chiar a treia din Europa, mai degrabă penultima din UE.

Noi avem datorie publica 40% din PIB, Spania are peste 100%. Drept urmare, cohorte de spanioli vin în fiecare an să culeagă prune şi corcodușe în România. Doar sunt datori vânduţi. Nu le mai ajunge PIB-ul să-şi plătească datoriile; noroc că existăm noi, românii, mai puţin îndatoraţi, să îi ajutăm.

Şi un ultim exemplu despre tainele macroeconomice mondiale: La începutul anului, s-a umflat tărâţa în câţiva politicieni români de la vârf. Au văzut creştere economică şi au prins curajul prostului, declarând că România este pe picioarele ei.
Vrem să renunţăm la programul de asistenţă externă cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Rezultatul? Deşi pe creştere economică, România a fost inclusă în procedura de dezechilibru macroeconomic. Ştiţi cine a ieşit la înaintare cu propunerea de renunţare la asistenţă? Darius Vâlcov, atunci – ministru de finanţe, acum – puşcăriabil. Pac, încă o coincidenţă. Dar de mămăligă, nu de tzatiki.

Aşadar, zic să o lăsăm mai moale cu toate matematicile şi economiile grecilor. Nu sunt în faliment din cauza lenei, am impresia că nici măcar din cauza lor. Sau nu în totalitate. Staţi liniştiţi, nu mai donaţi bani poporului grec. Cât timp formulele matematice sunt depăşite de cele politice, nici a mai generoasă chetă din lume nu va scoate Grecia din criză.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

9 Comments

 1. “Băi, dar până acum 10-15-20 de ani, nu tot grecii ăştia au fost?” – Ba da, fix aia e si problema. Cand au intrat in UE, grecii nu aveau efectiv o “economie”, ci un fel de descriere a ei, pe foaie. In general, cand sifonezi sume de genul ala, e imposibil sa nu faci si ceva cu ele.

  De asemenea, grecii si-au construit mult din reteaua de autostrazi si prin anii ’50-’60 🙂

  Reply
  • Grecia a intrat in UE in 1981, adică acum 34 de ani! Presupunând că “nu aveau efectiv o economie”, a durat 34 de ani sa se vada efectele?

  • S-au dat atatea pronosticuri economice in ultimii 25 de ani, incat era imposibil sa nu gasim pe cineva care “sa anticipeze” situatia de acum a Greciei 🙂

   De ce scandalul asta in presa internationala si toata agitatia politica? Nu cred ca principala problema este datoria Greciei. Da, sunt datori. La fel ca majoritatea statelor lumii. Nu sunt mai datori decat spaniolii si decat italienii (ma refer la suma, nu procent din PIB).

   Marea problema pe care europenii o au acum cu Grecia tine mai mult de politica decat de economie. Pentru ca pe fondul unor masuri de austeritate prea dure, poporul grec s-a ofuscat si a adus comunistii la putere.
   Europenii au o mare problema cu regimul politic din Grecia. Un stat dator in UE, treacă-meargă. Mai toate sunt. Dar un stat comunist în UE? De aici toata agitatia, nu pentru niste bani fictivi.

 2. Pai Dani, e normal. Un stat dator care are culoarea politica ok, greaca mearga.
  Un stat hiperindatorat comunist, adica dusman politic, nu merge deloc.
  Gandeste-te putin. Cum e sa sustii financiar pe fratele tau falit, si cum e sa-i dai bani dusmanului tau declarat si mai falit?

  Reply
 3. In general trebuie sa intelegem ca ideea unei Europe unite si puternice nu se poate realiza cu guverne extremiste care nu sunt din acelasi film cu ceilalti membri.

  Europa nu poate fi pluralista, asta sa fie clar. O democratie pluralista in sensul ca orice e permis, risca sa decada in anarhie. Trebuie sa existe un cadru politic si economic de referinta, pentru a putea progresa.

  Atata timp cat Grecia este condusa de comunistii lui Tsipras nu va putea ramane in cadrul zonei Euro.

  Din acest punct de vedere se duce o lupta politica impotriva lui Tsipras, care este perceput in mod clar ca un dusman al valorilor europene.
  Grecii din pacate trebuie sa sufere pentru alegerile facute de ei.
  Daca duminica la referendum vor spune NU reformelor, sigur vor avea si mai mult de suferit.

  Reply
 4. Hary, de acord cu tine. Exact despre asta este vorba. Politică, nu economie! Problema este pusă greşit in spaţiul pubilc. Apropo…au apărut deja ONG-uri care strâng chetă pentru greci. WTF?? Ca si cum niste sute de mii, milioane (hai, prin absurd miliarde) ar face diferenţa.
  Sunt convins ca daca Grecia avea datorie externă ZERO, dar aceleaşi opţinui politice, tot s-ar fi gasit altă sămânţă de scandal.
  Grecii nu au ajuns în stagiul ăsta pentru că sunt leneşi. Este o temă falsă. Grecii nu sunt leneşi! Au ajuns aici pentru că sunt încăpăţânaţi şi orgolioşi. Refuză să danseze şi vor să fie în locul DJ-ului. Evident că socoteala lor va da eroare. Dar încearcă; pe barba lor, pe banii lor şi ai altora.
  Faptul că pe noi, amărăştenii Europei, ne preocupă “drama” grecească, mi se pare inexplicabil.
  E la fel cum antilopa gnu i-ar purta de grijă girafei, să nu fie mâncată de leu.

  Reply
  • ONGuri care strang bani pentru greci nu sunt pe bune, ele insala oamenii creduli. Le iau banii si atat.

   In rest, nu putem spune ca grecii au numai o problema politica si ca cea economica nu conteaza. Conteaza foarte mult chiar, problema este ca politicul amplifica foarte mult situatia. In cazul Greciei, pe buna dreptate. Presiunile se fac intotdeauna politic, iar Tsipras in opinea mea a facut tot ce i-a stat in putinta sa o provoace pe Merkel si pe toti ceilalti parteneri si creditori europeni, denigrandu-i, jignindu-i si desconsiderandu-i in repetate randuri. Este cel mai rau lucru pe care-l poti face din punct de vedere politic.

   Poate ca grecii nu sunt lenesi, cel putin nu in sensul ca nu le place munca.
   Sunt insa un popor fudul, genul acela de mandrie balcanica, care pute a prostie. S-au lasat jefuiti si pacaliti de proprii alesi si cu toate ca stiu acest lucru, ii sustin in continuare pe cei care sunt responsabili pentru mizeria in care a ajuns tara lor. Ajunge sa se aduca in discutie mandria nationala si gata, sunt uzi. In acelasi timp insa isi retrag banii din conturi, omorandu-i pe cei pe care ii sustin.
   :))))

   Evident ca celelalte state membre care au acceptat conditiile UE cuminte, unele suportand masuri de austeritate severe, printre care si Romania, sunt interesate ca Grecia sa faca la fel. Altfel s-ar simti defavorizate si ce este mai rau, Europa si-ar pierde credibilitatea politica.
   Este un moment de cumpana, pentru ca este credibilitatea Europei in joc.
   Tsipras este intro situatie de loose-loose, si stie asta. Din pacate acest lucru nu-l impiedeca sa se comporte ca un descreierat iresponsabil.

 5. Tocmai voiam sa fac un calcul pentru a-ti demonstra ca nu-s atatia ani… iar apoi am realizat ca suntem in 2015, nu in 2005 :))

  In esenta, aderarea Greciei la momentul respectiv a fost mai degraba o problema de context politic, decat una de context economic. Chiar si in momentul stabilirii zonei euro s-a pus problema cate dintre economiile din UE sunt cu adevarat functionale. Dar, era nevoie de nume in UE, de tari multe si cu istorie…

  Asta pentru “problema economica”. De acord insa ca partea politica este la randul ei presanta, mai ales daca judecam dupa evenimentele din Ungaria.

  Reply

Leave a Comment.