Să ne uităm la filme românești – Gratis

Sunt departe de a fi un fan al cinematografiei românești contemporane deși sunt vreo câteva filme la care m-am uitat cu plăcere (Filantropica, Nunta mută, Eu când vreau să fluier, fluier – ăsta ultimul exclusiv din cauza unei prestații actoricești care a suplinit lipsa de orice altceva). Și ca mine sunt mulți.

Filmul românesc nu se face pentru public ci pentru jurii și festivaluri și de asta succesul la casă este fix nul. Când o cinematografie trăiește doar din fonduri culturale și scoate pe bandă numai filme-experiment, de buget mic și cu o tehnică de filmare artistică (în traducere ieftină), fără să mai aibă contacte cu iubitorii de film din sala de cinema, aia nu mai e o industrie reală ci un balon de săpun.

De asta ideea unei arhive de filme românești la care să te poți uita gratis, eventual să-ți educi gustul pentru genul de ăsta de film, mi se pare foarte bună. E o șansă să ajungi din nou la publicul real de film, ăla mult care-ți face încasări. Și chiar dacă nu e vorba de bani, simplul fapt că la filmul tău se uită lumea e un pas înainte și conduce lumea spre biletul de la mall.

Asta cred că se încearcă aici, pe romfilmpromotion, deși în dulcele spirit românesc m-aș mira să pot vedea adunată acolo cinematografia românească – tocmai pentru că, mai ales pe proiecte culturale – avem un talent de a lăsa lucrurile să moară încet că oricum nu-i pasă nimănui…

Acum în arhivă au opt titluri iar eu am să le servesc rapid pe cele necunoscute mie, deși sunt convins ca cel puțin două o să-mi omoare neuronii mai rău ca o sticlă de tequila DAR merită să încurajez inițiativa și să le iau scuza – nu avem dom’le public pentru proiectul ăsta de aia s-a dus naibii.

PS. Aștept să văd Love building, un gen de film la care nu sunt deloc în target și care dacă ar fi fost producție străină l-aș fi ignorat cu succes dar tocmai pentru că e românesc și comercial vreau să îl văd.

Sunt curios dacă au reușit să scape de șabloanele filmărilor de artă, de replicile care sună tâmpit de fals în gura personajelor, de scenele – hai să umplem zece minute cu ăștia care merg pe stradă/respiră/fumează că n-avem alte idei- și să facă o comedie comercială decentă.

 

 

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

Leave a Comment.