Șofatul e pâinea mea

Începând lista cu taximetriștii și continuând-o cu șoferii de maxi-taxi, autobuze, curierat sau în general orice mașină de firmă, avem categoriile care ne pun cele mai mari probleme în trafic nouă, șoferilor de duminică – c-așa ne zic profesioniștii.

Șoseaua e a lor și tu ești un fel de pigmeu insignifiant care se află în drum și care dacă nu se ferește o să fie zdrobit și aruncat în uitare. Ei, de fiecare dată când un zeu al volanului este prins de poliție într-una din miile de faze în care conduce ca naiba sau provoacă un accident, începe poezia cu Șofatul e pâinea mea.

– Vai, domnu polițist, îmi iei pâinea de la gură, copilașii mei ce mai mănâncă? Mama mea bolnavă ce-o să facă?

– Hai, prietene, s-o rezolvăm așa, ce să mai chemam și tablagii? Nu mă lăsa fără permis, uite poză cu cinci copii și soția însărcinată…

Culmea e că în marea majoritate a cazurilor, chestia asta merge și omul continuă să conducă la fel, pentru că așa înțelege el să-și respecte blazonul de șofer profesionist. Știu o grămadă de faze în care amicilor li s-a făcut milă de câte unul din ăsta deși cu 10 minute înainte era să-i omoare.

Doua chestii:

– oare nu ar trebui, tocmai pentru că șofatul îți asigură ție și familiei tale pâinea de pe masă, să conduci cât mai bine, cât mai regulamentar și mai puțin periculos? Eu sau polițistul trebuie să înțeleg modul în care viața ta depinde de permis, după ce chiar tu mi-ai arătat clar că ți se fâlfâie? Eu trebuie să am milă de copilul tău nu tu?

– una e să vezi o greșeală din neatenție, chiar neștiință și alta e să vezi un stil de condus în care alții trebuie să se ferească de unul din ăsta care are acte pe șosea, că i-a făcut-o tac-su. Dacă ție ți-a îndoit tabla și-l lași să scape cu permis, chiar dacă ți-ai dat seama că el înțelege condusul ca pe un joc video, nu te gândești că altuia o să îi îndoaie mai mult decât aripa? Nu mai bine te gândești la copiii unei viitoare victime decât la pâinea de pe masa rinocerului?

 

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

2 Comments

    • Da, iarna e mai greu să faci slalom și intrări bruște pe bandă – de fapt e la fel de ușor să le pornești, finalul nu mai e la fel…

Leave a Comment.