Toate pactele, declarațiile sforăitoare, alianțele întru pacea și bunăstarea economică stau în picioare exact până în momentul în care vreun jucător important ar avea de suferit, oricât de puțin, din cauza lor.
O să spuneți că Ucraina nu face parte din UE, NATO sau alt garant din ăsta suprem al colaborării și prieteniei între state. În regulă, credeți că dacă România ajunge să fie vreodată atacată de ruși o să pună restul uniunii europene mâna pe arme sau NATO o să-și adune flota și-o să vină să ne apere granițele? Dă-i dracu de țigani, uite ce-au făcut de i-au provocat pe bravii sovietici…
Pentru că, de fapt și de drept, atât trebuie ca să poată fi tolerat un act de agresiune clară – o scuză. Putin se întrece în declarații penibile, salvează rușii și luptă cu corupția în Ucraina? Ziarele titrează că cetățenii din nu știu care port se tem de o invazie a României? Aberații pe care nu le crede nimeni și cărora nu le vedem rostul?
E simplu, scopul lor nu este să fie crezute de noi ci să poată fi folosite de cei care vor cu disperare să le creadă. Cam ca soția obișnuită cu viața de lux pe care i-o oferă soțul și care dacă-l prinde cu amanta în pat se apucă să raționeze cam așa: poate e din greșeală, poate tipa e somnambulă, poate el a confundat-o cu mine, da asta e a crezut că-s eu, nu nu-s blondă și n-am mai făcut sex de 2 ani dar oricum e întuneric și nu avea cum să-și dea seama…
La fel cum americanii o să împingă tot timpul în față amenințarea armelor biologice/nucleare și a nucleelor de teroriști ce colcăie prin țările petrolifere, la fel cum Israelul aberează de zeci de ani pe tema unui teritoriu pe care-l atacă fără niciun drept, la fel și rușii știu că scuza nu trebuie să fie reală, nici măcar credibilă ci doar să fie.
Dacă există ajunge, pentru că nici un vajnic aliat și nicio puternică alianță nu va mișca un deget dacă interesele sale nu sunt afectate. Acela este singurul moment în care te poți baza pe o reacție adevărată, atunci când unul din jucătorii importanți este direct lovit de vreo mutare din asta, nu în principii, nu în declarații, nu în tratate, ci direct – economic sau militar.
Iar ce face Rusia acum, demonstrează încă odată că spiritul sovietic nu s-a schimbat absolut deloc și probabil nu o să se schimbe prea curând și că pe un mamut conștient de forța lui îl doare fix în pix de gărdulețele internaționale. Și că toată vorbăria și tratatele astea bătute în piatra dreptului internațional contează doar acolo… pe hârtie.
Vlad B PopaScriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional. Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati |
---|
De acord Vlad, dar in Ucraina rusii doar reactioneaza la tentativa euro-americana de largire a sferei de influenta. Iar Rusia are si drepturi consfintite prin tratate in Crimeea si populatie majoritar rusa. Conform dreptului de autodeterminare a popoarelor, cei de acolo au dreptul sa-si faca propria politica, rusofila daca asa simt ei. Nu cred ca pot fi pusi in aceeasi oala cu ucrainienii care ii urasc sincer pe rusi, pe buna dreptate.Plus ca nu poti sa neglijezi nici bazele rusesti de acolo, nici posibilitatea ca NATO sa-si puna acolo niste rachete daca Rusia isi pierde influenta.Putin nu avea alta varianta decat sa lupte sa-si pastreze influenta. Iar eu sincer nu-mi doresc sa se intervina in nici un fel, ca mie razboi cu rusii chiar nu-mi trebuie. Din partea mea sa se desprinda Crimeea si sa ramana la rusi iar Ucraina sa treaca la UE sa fie vandalizata economic, indatorata si saracita, asa ca la noi si dupa aia o sa-si reconsidere opiniile.
Orice pact de non-agresiune si garantare al unui teritoriu este valabil fix pana in momentul in care una dintre parti se simte amenintata si agresata de cealalalta parte.
Nu cred ca mai trebuie sa mentionez importanta strategica a Ukrainei pentru Rusia. Poate doar faptul ca Ukraina este o tara mare, care este divizata atat etnic cat si cultural, in regiunea de vest si de est.
Populatia din estul Ukrainei apartine din punct de vedere etnic si cultural Rusiei, in timp ce vestul Ukrainei este orientat spre democratiile Europei. Unii viseaza un tzar puternic la carma natiunii, la impozite mici, la siguranta locului de munca, la costuri foarte scazute de trai, altii la libertate de exprimare, la un nivel de trai mai ridicat si la o politica orientata pe valori democratice. Cu alte cuvinte Ukraina este o tara rupta in doua din punct de vedere cultural si ideologic.
Acesta a fost motivul principal pentru care Rusia, SUA si regatul unit au semnat acel acord de neagresiune teritoriala a Ukrainei.
Fiecare a vrut sa se asigure ca Ukraina ramane suverana teritorial. Insa in spatele acestui acord, Rusia si occidentul au continuat batalia pentru Ukraina.
Trebuie stiut ca Ukraina a avut de la inceput nevoie de sprijinul Europei si de cel al Rusiei pentru a putea supravietui.
Efortul neobosit al occidentului de a convinge Kievul sa semneze un parteneriat cu CE si sa adere la valorile democratice, a fost dintotdeauna privita de Moscova ca si o amenintare, mai ales ca Moscova nu a fost chemata niciodata la masa negocierilor, atunci cand se discuta viitorul Ukrainei.
Ceea ce pentru Putin a insemnat ca occidentul incearca din nou sa-l pacaleasca, asa cum a mai facuto in mai multe randuri cu extinderea NATO si impingerea granitelor uniunii europene spre est.
In opinea unor diplomati germani, pe care eu o impartasesc, occidentul (in frunte cu americanii si englezii) a ignorat si subestimat grav Rusia, netinand cont de interesele ei si de faptul ca Rusia joaca un rol important si are un cuvant greu de spus in probleme de securitate teritoriala a Ukrainei si nu numai.
Urmarea a fost ca rusii la randul lor au incercat pe cont propriu sa convinga Ukraina sa ramana in sfera de influenta a Rusiei, garantand Ukrainei protectie, sprijin financiar mai convenabil si fara riscuri precum si stabilitate interna.
Conflictul a izbucnit in momentul in care Ukraina a refuzat semnarea acordului cu CE, mergand pe mana lui Putin. A fost in mod cert o infrangere a occidentului in incercarea de a convinge Ukraina sa adere la valorile europene.
Valul de nemultumire si protest din Kiev a fost o urmare a acestei infrangeri. Ani de zile de promisiuni si sperante s-au spulberat pentru o mare parte a populatiei din vestul Ukrainei. In acel moment, Ukraina s-a rupt in doua la propriu.
In loc sa inceapa un dialog cu Rusia in acel moment, occidentul a inceput sa se arate solidar cu cei de pe maidan. Mare greseala. Din nou Putin nu a fost bagat in seama in solutionarea problemei.
Aceasta a fost dovada clara pentru Moscova ca Europa incearca din interior, prin intermediul unui putsch politic, sa schimbe directia politicii ukrainiene. O mai mare provocare nici ca se putea intampla.
Concentrarea fortei militare in Crimeea nu a fost altceva decat un semnal clar ca Rusia nu-si va ceda interesele pe care le are in Ukraina.
Pentru mine, raspunsul militar a lui Putin a fost provocat de comportamentul iresponsabil al occidentului in problema Ukrainei. Netinand cont de Rusia, ignorand complet interesele ei, nu trebuie sa te miri si sa sari de cur in sus atunci cand Rusia riposteaza.
Iar faptul ca Rusia este o putere militara importanta in zona se stia si inainte, mai ales dupa evenimentele din Georgia in 2008.
Conflictul a fost provocat de ignoranta, lipsa de inspiratie si chiar de profesionalism al occidentului, care inca odata a dovedit cat de irational si superficial actioneaza vestul in situatii limita.
Prin actiunile ei, Rusia le-a adus aminte occidentalilor ca trebuie sa fie bagata in seama si ca fara ea, nu se poate obtine nimic in Ukraina.
sa speram ca totul va fi bine…prea aproape sunt de noi!:(
Cum spuneam înțelegerile pe hârtie și promisiunile de prietenie și susținere sunt valabile fix atât timp cât coincid cu interesele marilor jucători, iar când se schimbă ceva, lucrurile se reglează tot între ei, indiferent cât de bine tratați sau importanți au fost făcuți să se simtă restul.
Și nici nu mă deranjează chestia asta, dacă s-ar pune monștrii ăștia la bătaie pe bune pentru orice firmitură tot cei mici ar avea cel mai mult de suferit.
Sta in natura lucrurilor sa fie asa. Un contract niciodată nu a garantat nimic. Cel mai bun contract nu are nici o valoare dacă cei care l-au semnat nu se mai înțeleg. Pana și căsnicia funcționează asa.
Nu spun ca nu ai deloc dreptate, insa o sa iti dau doar 2 contra-exemple.
1. Primul Razboi Mondial – A inceput dupa ce Imperiul Austriac – cel care domina Europa Centrala a atacat minuscula tara Serbia, fiind sustinuta de Germania care nu credea ca Rusia sau Franta vor interveni pt minuscula Serbie.
2. Al doilea Razboi Mondial – A inceput dupa ce puterile dominante ale Europei – Germania Nazista si Uniunea Sovietica au invadat si impartit Polonia, o tara care deasemenea era departe de a fi o mare putere europeana.