România, Bulgaria şi podul ruşinii

pod ruseM-am întors noaptea trecută de la bulgari. Un drum lejer de 7 ore, dintre care 4 (patru) le-am pierdut între Ruse şi Giurgiu. Coloana de maşini avea vreo 10 km atunci când am reuşit să evadăm.
În mod evident, fruntaşii UE, România şi Bulgaria, sunt complet depăşiţi de întreţinerea unui pod peste Dunăre. Dacă nu se poate, asta este… Data viitoare trecem înot.

M-au surpins totuşi diferenţele dintre noi şi vecinii cu ceafa lată şi roşie. Jumătatea lor de pod este decentă. Se poate circula, fără să izbeşti burta maşinii la fiecare doi metri. Jumătatea noastră este o ruşine chiar şi pentru standarde centrafricane. Taxa de pod în România este 13 lei. Pentru acelaşi pod, bulgarii cer cu 50% mai puţin (2 euro sau 4 leva).

În cele 4 ore de staţionare forţată, am văzut în jur oamenii cedând psihic. Mulţi trebuiau să fie prezenţi la muncă în dimineaţa asta. Atunci când îţi calculezi să ajungi acasă duminică seara la ora 10 şi ajungi luni dimineaţa la ora 3, apar probleme.

Am văzut numeroase maşini părăsind carosabilul, încercând să evadeze din coloană printre copaci ori peste noroaiele din jur. Unii au reuşit, parcurgând sute de metri prin terenul accidentat. Alţii (printre care şi un tir) au rămas împotmoliţi printre copaci, cu roţile cufundate în iarbă tocată şi mocirlă.

Între timp, s-a ajuns aici:

“Pe fondul traficului îngreunat, un român în vârstă în 30 de ani, B.M., care conducea un vehicul Honda, nu a respectat indicaţiile autorităţilor bulgare, depăşind o coloană şi încercând să intre în faţa altor vehicule care aşteaptau în rând. În tentativa de forţare a intrării în coloană, şoferul român a lovit cu maşina un agent de poliţie bulgar.” (Mediafax)

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

1 Comments

Leave a Comment.