Epilog

epilogAstăzi m-am aşezat pe burtă după o pauză de cinci zile. M-am uitat şi în oglindă când îmi dezgoleam umărul de pansamente. Păream un ienicer nespălat, bombardat cu bolovani la Rovine. Şi am realizat că sunt deja obişnuit cu noua situaţie.

Îmi simt zgârieturile şi pansamentele ca şi cum ar fi fost mereu acolo, nu de cinci zile. Apăs clanţa timid, cu doar trei degete răsărite din braţul bandajat. Mă descurc remarcabil cu pasta de dinţi, hârtia igienică şi săpunul. Iar peria pentru veceu nu trebuie neapărat apăsată cu forţă. Cele trei degete o pot manevra la fel de eficient cu tandreţe şi perseverenţă.

Probabil în vreo două, trei zile mă voi vindeca şi voi uita tot ce am învăţat despre pipăitul tubului de pastă şi despre răbdare. Voi redeveni umanoidul plicticos care subjugă obiecte, sfârtecă suluri de hârtie şi mestecă sălbatic în veceu cu o perie îndoită şi încinsă.

Dar am învăţat ceva. În timp ce îmi smulgeam de pe corp cojile uscate de sânge şi alte fluide scurse din carne, mi-am dat seama că arunc la gunoi bucăţi din mine. Bucăţi din noi se schimbă în continuu. Epiderma moare la fiecare patru săptămâni şi alte celule „se nasc” pentru a o înlocui. Întregul corp se schimbă cu alte corpuri de-a lungul vieţii. Numai noi, definiţi prin conştiinţa noastră, ne încăpăţânăm să rămânem aceiaşi.

Suntem străini de corpurile noastre, ne comportăm diferit, nu le semănăm şi habar nu avem cum funcţionează. Părem nişte entităţi încuiate în dispozitive construite după tehnologii absconse.
Cum e posibil să te identifici cu corpul tău, atât timp cât îţi e necunoscut? Trebuie să fii cel mai deştept anatomist de pe pământ, sau foarte credul.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

3 Comments

 1. Citeam acum câteva luni pe un site de specialitate că odată la șapte ani are loc o schimbare completă a atomilor ce ne compun trupurile. Deci da, de-a lungul anilor ne schimbăm în totalitate, dar rămânem aceeași…

  Reply
  • Atomi ce ne compun trupurile? :))
   Tu chiar crezi ca trupul este compus din atomi, care interactioneaza in vreun fel cu organismul?

 2. Raspunsuri si intrebari ceva mai palpitante, gasesti in filozofia relatiei dintre parte si intreg. Dintre organism/organe si celule. Dintre minte si creier.
  Incepi cu Descartes si termini cu Vacariu….

  Reply

Leave a Comment.