Rise of the Mannequins

peter griffBacalaureat 2015, 63 de medii de 10 la nivel naţional. Doar 7 sunt băieţi. Să bifezi perfect fiecare barem de corectare mi se pare o performanţă uimitoare. Trebuie să stăpâneşti materii de profil real şi profil uman, să ai putere de concentrare şi psihic capabil să funcţioneze în regim de presiune. Adică un intelect complex, un mediu prielnic studiului şi ceva noroc. 56 de fete au avut asta.

Nu m-am uitat peste toate subiectele primite de absolvenţii liceului. Nu ştiu care a fost gradul de dificultate; conform ministrului educaţiei, a fost unul mediu.

Ipoteza conform căreia “s-a dat uşor la mate, info, fizică, de-asta au luat atâtea fete 10” nu ţine. De ce nu au profitat şi băieţii de simplitatea subiectelor? Au copiat fetele mai cu nesaț? Posibil şi probabil. Dar, din nou: mate, info, fizică. Aici ce să copiezi?

A rezolvat altcineva pentru ele, au avut cască? Da, metoda poate funcţiona, în lipsa unei supravegheri vigilente – ceea ce s-a şi întâmplat în majoritatea liceelor. Dar prin metoda asta iei sfântul 6, sau maximum un 7-8 pentru îmbărbătarea părinţilor. Noi vorbim de media 10, adică perfecţiune.

Generaţia anului 2015 are o încărcătură aparte. Eram până acum învăţaţi ca fetele să obţină rezultate mai bune la şcoală, până la nivel de clasa a opta (fetele se dezvoltă mai repede nu doar fizic, ci şi intelectual). În anul de graţie 2015, au reuşit să cucerească fără drept de apel şi bacalaureatul. Spre ce ne îndreptăm?

Trăim în societatea în care ocuparea anumitor posturi încă denotă diferenţele majore dintre sexe. Avem joburi pentru femei şi joburi pentru bărbaţi. Femeile, presupuse mai organizate, mai conştiincioase şi capabile să execute simultan mai multe acţiuni, sunt bune secretare, asistente medicale, PR-iste, funcţionari de bancă, manageri (până la un anumit nivel), contabile.

Bărbaţii, presupus mai inteligenţi şi mai creativi, ocupă mare parte din piaţa de IT şi au majoritate în tot ceea ce presupune inginerie.
Alt detaliu, aparent minor, şi totuşi relevant pentru societatea în care trăim: Campionatele de şah nu se ţin pe categorii de vârstă, ci pe categorii de sex. Femeile nu joacă în “Liga oamenilor”, deşi au aceeaşi capacitate de a ridica o piesă de 15 grame.

Vor apărea modificări în structura socială, dacă anomalia din acest an se va repeta? 56 la 7, scorul mediilor de 10, în favoarea fetelor. Nu cred. Aş găsi mai degrabă o altă explicaţie pentru acest scor. Este o consideraţie pur subiectivă, o concluzie la care am ajuns după 28 de ani petrecuţi în România.

Femeile românce sunt mult mai ambiţioase decât bărbaţii. La ele nu se observă atât de strident superficialitatea şi delăsarea caracteristice nouă, mândru popor balcanic. Sunt mai harnice şi mai puţin preocupate de conflicte ideologice consumatoare de timp şi energie (includem aici şi gamingul). Câte femei aţi văzut confruntându-se în online, pe felurite teme care nu le privesc în mod direct?

Femeile românce sunt mai practice, şi, de multe ori, mai eficiente decât bărbaţii. Un ultim exemplu, performanţele sportive la nivel internaţional:

Nu avem nevoie de prea mult timp pentru a calcula câţi sportivi şi câte sportive de mare performanţă a produs România. Cea mai bună sportivă – Nadia, cel mai bun sportiv – Hagi?? Serios?! Sau Elisabeta Lipă – Ilie Năstase, 5 medalii de aur la 5 olimpiade diferite VS un Roland Garros şi un US Open. Singurul campion cu adevărat impresionant în topurile mondiale – Ivan Patzaichin, 4 medalii de aur la 4 olimpiade – aşezat undeva în umbra “titanilor” Dobrin şi Balaci. Noi, bărbaţii, l-am aşezat la loc rece şi umbros, nu femeile.

Româncele în continuare muncesc şi impresionează lumea sportului la judo, spadă, tenis. Bărbaţii se dau importanţi în presa scrisă şi online, le comentează cu multă aroganţă performanţele, după care îşi etalează “dulcegăriile” de români fuduli şi frustraţi.

Da, 7 la 56. Cam asta este diferenţa dintre noi si jumătăţile noastre.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

14 Comments

 1. nota 10 la bacalaureat nu e o masura de creativitate, cu mai mult de vointa si de capacitate de a munci stiind ca munca ta e degeaba, in sensul ca nu cred ca merita efortul de a munci in plus ca sa ajungi de la 9,50 la 10.

  la probele tehnice se dau de obicei subiecte rezolvabile. acum vreo 12 ani era sa iau 10 la fizica si la matematica, am gresit niste lucruri din neatentie la fizica si n-am stiut o chestie la matematica pe care as fi putut sa o stiu daca m-as fi pregatit mai intens. la istorie am gresit o intrebare din prostie, singura problema in luat de nota 10 e limba romana, unde trebuie un volum de munca total disproportionat comparativ cu restul de obiecte ca sa ajungi la 10. poate de aceea sunt mai multe fete. iar eu n-am facut pregatire in particular pt bac, doar ceva matematica si fizica din materia care imi trebuia la admitere la facultate si doar din culegerile de subiecte pt admiterea respectiva.

  Reply
  • “nota 10 la bacalaureat nu e o masura de creativitate, cu mai mult de vointa si de capacitate de a munci stiind ca munca ta e degeaba”

   Asta este mentalitatea romanilor, de aceea nu ajung sa faca marea performanta. Ca sa faci performanta nu ajunge sa ai talent, trebuie munca. Foarte multa munca. Si mai ales vointa.

   Trebuie sa-ti doresti sa fi cel mai bun. Fetele se para ca-si doresc acest lucru mai mult decat baietii, in Romania.

   Dani a surprins foarte bine acest lucru.

  • Cand am dat eu, in urma cu 10 ani, trebuia si o doza de ingeniozitate pentru a rezolva in totalitate ultima problema la mate. Era ceva geometrie in spatiu, dar se rezolva analitic (daca mai tin bine minte). Oricum, subiectele erau foarte simple pentru nota 9, maximum 9,50. Trebuia sa fii bine dotat intelectual pentru nota 10, nu doar muncitor.
   Eu am invatat un an pentru media 9,68. Nu am invatat intensiv, dar nici in dorul lelii. Nu cred ca as fi fost in stare sa iau 10 la toate materiile, indiferent cat de mult as fi muncit.
   Dar ai dreptate cand spui ca pentru multi diferenta intre 9,50 si 10 nu echivaleaza diferenta de efort depus. Si eu m-am numarat printre cei care au gandit asa 🙂

  • perkele, la toate erai aproape de 10, o sa-ti spunem ”Almost”

   (ca-n Apocalypto))))))))))))

  • Hari, n-ai dreptate. Ca sa fac o parale, la atletism mulți vor sa fie cei mai buni la sprint sau la aruncări sau nu stiu ce sărituri si nu la Decatlon. Asa si eu, am avut 9.80 la matematica si 9.70 la fizica, dar 8.50 la romana ca nu a meritat mai mult efort. Daca munceam dublu sau triplu si aveam si noroc, aveam 10 la tot si in afara de mândria de a lua bacul fara greșeala, nu aveam nimic in plus. Nici prestigiu Mao mult de vreo luna. De aceea spun ca munca aia pt bac e inutila daca e in cantități exagerate, bacul are doar rol utilitar, mai ales cum era formulat cand l-am dat.

  • Perkele, o privesti prea personal si de aceea nu cred ca m-ai inteles.
   Eu vorbeam de o atitudine la modul general si nu ma refeream la o motivatie personala.

   Cei care au tras pentru 10 la Bac au vrut sa fie cei mai buni, au vrut sa scoata maximul posibil din ce pot sa faca. Ca este util pentru ceva sau nu, este irelevant in contextul discutiei. Eu vorbesc de o stare de spirit anume, care de multe ori face diferenta intre invngatori si pierzatori la cel mai inalt nivel…

  • Hary, inteleg ce vrei sa spui, dar depinde de utilitate. exagerand, eu cand imi leg sireturile nu vreau sa fiu cel mai bun din tara la legat sireturile, cam la fel si cu bac-ul, in opinia mea a avut doar rol utilitar si nu ma incalzea cu nimic daca luam 10 pe linie.

  • PS: si bacalaureatul e un examen generalist in care se testeaza cunostinte de baza si medii intr-un domeniu. nota 10 nu reflecta neaparat excelenta in ceva, pentru asta exista olimpiade si mai tarziu cariera in cercetare, repet, pur si simplu arata capacitatea de munca si concentrare fara un scop care sa merite cu adevarat. am mult mai mult respect pentru cel/cea care ia premiul 1 la o olimpiada nationala la ceva decat pentru cine ia 10 la bac la toate obiectele. la fel cum, n-am niciun respect pt cine a picat bacalaureatul, pt ca asta inseamna practic rea vointa si dezinteres, la cum sunt facut subiectele se poate lua lejer 6 daca liceu a fost facut cat de cat serios.

 2. btw, cu toate ca notele obtinute la Bac au crescut, per total numarul celor care au luat bacul a scazut comparativ cu anul trecut.

  Ma intreb, din toti cei care au luat bacul, cati la suta sunt fete si cati baieti? Ceva imi spune ca sunt mai multe fete decat baieti. Adica semnificativ mai multe.
  Nu am verificat insa. Cine poate afla?

  Reply
  • Hary, nu a scăzut numărul celor care au luat bacul. Anul acesta am avut promovare 66,41% dupa sesiunea de vara, inainte de contestatii.
   Anul trecut am avut 59,25% promovare, tot dupa sesiunea de vara, inainte de contestatii. Este o crestere de peste 7 procente. Despre asta vorbeam ieri..

  • Dani, cred ca m-am exprimat gresit.

   Eu ma raportam la numarul tuturor elevilor care au terminat 12 clase, indiferent daca s-au inscris sau nu la la Bac. Din cate am citit cam un sfert dintre ei nu s-au inscris la Bac in 2015, iar altii nu s-au prezentat.

   Am citit undeva ca acest numar total de elevi (exprimat in procente) care se inscriu la Bac, este in scadere.
   Raportat la acest numar total de elevi care termina 12 clase, rata promovabilitatii este prin urmare mult mai mica decat cea raportata la numarul canditatilor inscrisi la Bac.

   Dar nu sunt convins ca am interpretat corect ce am citit fugitiv in presa…:)))

  • statisticile sunt mincinoase daca sunt raportate la nr care s-au inscris la bac. cel mai relevant ar fi ca procentajul sa fie raportat la nr celor care au terminat clasa a 12a.

  • Mai putini raportat la numarul total de elevi care au facut 12 clase. La asta m-am referit. Nu sunt insa sigur ca este asa, si nu am timp si nici muza sa verific…

Leave a Comment.