Putin, un Napoleon romantic

Postat de Mîndruţă la finalul lui august 2014
mandruta-bun

august 2014 + şase luni = februarie 2015. Ţineţi-vă bine, încă puţin şi vine putinizarea Europei. Doar a zis însuşi Mîndruţă!

Dacă totuşi nentu’ Putin nu e gata până în februarie, să ştiţi că femeile au fost de vină. Într-un interviu recent, Vladimir de la Kremlin a recunoscut că este, din nou, îndrăgostit. Iubeşte şi este la rându-i iubit. Nici nu e greu, ştim foarte bine că rusoaicele sunt aproape cele mai frumoase femei din lume. Imediat după moldovence.

Vedeţi diferenţa dintre misoginul Napoleon şi îndrăgostitul Putin? Randamentul muncii, eficientizarea procesului de puşchi-puşchi, bum-bum. Începuse bine, dar s-a luat cu femeile şi vodka: Veşnica dramă a geniului ratat.

Între timp, Rusia trece printr-o criză economică reală, nu jucărie ce-a fost pe la noi. Valoarea rublei variază de la o zi la alta cu peste 30% (80,1 unităţi faţă de dolar marţi şi 59,54 unităţi faţă de dolar miercuri). Piaţa este instabilă, companii ca Apple, General Motors, Audi, Jaguar Land Rover şi-au suspendat deja vânzările.

Mă gândesc că intruziunile Rusiei în Ucraina au avut pe lângă fălnicie, forţă, aroganţă, poate şi o mică doză de prostie. Da, ai omorât nişte oameni, ai ciuntit un teritoriu, ai învolburat devoratorul de SF şi jurnalistul de facebook. Ştiind foarte bine că vei deveni o paria a lumii civilizate. Era evident că sancţiunile economice externe şi instabilitatea generată te vor îngropa. Oare a meritat?

Dacă şi de Crăciunul anului 2015, Vladimir va ţine discursuri romantice tot din capul statului, înseamnă că da, a meritat.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

9 Comments

 1. N-a meritat, dar Putin n-are de ales, trebe să rămână pe poziţii. Din Crimeea nu se poate retrage. Iar dacă orgoliul rănit suferă şi mai tare va trebui să invadeze şi Ucraina. Dar cred că la ora actuală e o non-problemă. Pentru noi românii acţiunile lui Putin a fost benefice pentru că ni l-a “înscăunat” pe Johannis.

  Reply
  • Probabil Tatiana se gandeste ca l-am votat pe Iohannis de frica rusilor. E posibil ca un 0,1% din voturile pro-Iohannis sa fi venit si pe considerentul asta. In ideea ca Ponta si PSD-ul sunt “de stanga”, sunt “mai cu rusii”.

  • In general femeile au acest dar de a cauta si gasi legaturi in tot si in toate. Unii spun ca este vorba despre al 6-lea simt, altii spun ca bat campii.

   Tu ce parere ai, bataile din aripi ale unui fluture in Brazilia, poate declansa o furtuna in Europa?

  • Îmi bazez afirmaţia pe 3 fapte:

   1. Alegerile din România din ’46. În ciuda tuturor sondajelor care-i dădeau câştigători şi a preferinţei generale a românilor pentru ţărănişti, alegerile din ’46 au fost câştigate de comunişti. Pentru că – zice tătuca Stalin, nu eu: nu contează cine votează, contează cine numără voturile.

   2. Scenariul cu “votul din diaspora” şi cu cel al imoboldurilor masive date de către cei plecaţi din ţară celor care sunt aici şi pot vota pe principiul: “votaţi voi că noi nu putem pentru că sunt cozi” (inclusiv prin ameninţarea că nu vor mai trimite bani acasă) a mai existat în istoria recentă a omenirii, de exemplu în Italia ’47-’48: http://williamblum.org/chapters/killing-hope/italy. (articol foarte lung, dar descrie un scenariu cvasi-asemănător).
   3. În condiţiile în care România e “practic” graniţa cu Putin, americanii nu puteau accepta un preşedinte cu atât de puternice tendinţe stângiste. Am spus-o mereu, mult dinainte de alegeri: eu mă bazez doar pe faptul că americanii nu-şi pot permite să lase România descoperită. Nu le-ar fi păsat dacă nu era graniţa NATO (şi cred că şi regretă amarnic că este), dar acuma trebuie să joace hora până la capăt.

   Apoi dacă ne gândim foarte atent cât de uşor au ieşit ponta şi cu dragnea să îşi accepte înfrângerea şi cum s-a gândit ponta “să se reformeze”, nu ştiu dacă doar românii din diaspora (cărora trebuie să le mulţumim la fel ca timişorenilor care s-au lăsat omorâţi în ’89) ne-au adus victoria.

   Sau putem accepta că bat câmpii.

  • Ok, si concret, ce anume au facut americanii in cazul votului?
   Au numarat voturile in locul nostru si au furat la numaratoare in favoarea lui Iohannis sau de ce viclesug ii banuiesti? 🙂

   Iar nesimtirea si prostia PSD-ului in cazul organizarii votului din diaspora ar fi fost aceleasi, indiferent de preferintele stângiste ale lui Ponta. In consecinta, ar fi fost la fel taxate prin votul populatiei.
   Eu nu reusesc sa fac legatura intre conflictul din Ucraina si cozile de la votul romanesc, plus valul de emotie pe care l-au declansat.

 2. anatati,

  punctul 1.
  vrei sa sugerezi ca americanii ne-au numarat voturile, ca sa nu castige Ponta? :))

  punctul 2.
  nu vad legatura intre articolul mentionat si votul din Romania, dar poate ca este din cauza ca nu l-am citit…:))

  punctul 3.
  Ponta si PSDul lui Ghita si Dragnea, nu au avut si nu au treaba cu comunistii si rusii. Ei fac parte dintr-un grup mafiot fara ideologie politica. PSD in ziua de astazi este mai degraba un partid de dreapta decat de stanga. Ei sunt niste paraziti specializati pe democratii de dreapta, nu pe cele comuniste.

  Problema Europei si a Americii in contextul acesta ucrainean, este coruptia si economia subterana care conduce si jefuieste Romania de 25 de ani. Riscul nu era ca Romania sa se aproprie de Rusia, datorita orientarii politice a PSDului lui Ponta, ci mai degraba accelerarea destabilizarii economice si politice a tarii, care ar fi aruncat tara in pragul unei revolte si revolutii de proportii, daca ar fi castigat Ponta.
  Ceea ce ar fi permis Rusiei sa intre in joc si sa traga niste sfori intro tara membra NATO si UE.

  Nu trebuie sa uitam insa ca politica externa a SUA este cea mai dezastroasa din lume. Prin actiunile lor, ei mai degraba reusesc sa declanseze conflicte intre state, nicidecum sa le evite. Ceea ce s-a intamplat in Ucraina, se datoreaza incapacitatii americanilor si statelor UE sa inteleaga problemele reale ale ucrainienilor. Principalii responsabili pentru nenorocirea din Ucraina sunt americanii si statele UE, pentru ca i-au pacalit pe cei din Kiev ca aproprierea de UE si NATO sunt benefice Ucrainiei. Mai toate coflictele si razboaiele majore post WW2, au fost declansate de SUA.

  Reply
  • la punctul 3 ai spus acelaşi lucru ca mine cu mult mai multe vorbe şi mai multe explicaţii 🙂

   trebuia să citeşti totuşi articolul, dar e lung şi oricum dacă eşti setat împotrivă tot nu ai fi fost de acord cu el (ca şi Dani) deci mai bine că n-ai pierdut vremea.

  • la punctul 3 ai spus asa:
   “americanii nu puteau accepta un preşedinte cu atât de puternice tendinţe stângiste.”

   Aici te-am contrazis clar. Problema nu e politica de stanga, ci coruptia si jaful care destabilizeaza tara si o scoate de sub controlul SUA si UE.

Leave a Comment.