Prea mulţi unguri

transilvanizareComunitatea maghiară din Transilvania se află la apogeul unei perioade prolifice. Drept urmare, luna viitoare se vor prezenta nu cu unul ci cu DOI candidaţi pentru funcţia de preşedinte al Unga…al României.

Este vorba despre stimabilii Kelemen Hunor (UDMR) şi Szilagyi Zsolt (PPMT – Partidul Popular al Maghiarilor Transilvăneni). Este foarte bine. Avem deja latura social democrată a lui Kelemen şi latura populară a lui Zsolt. Pe model european, ar fi totuşi nevoie şi de o fracţiune liberală.
Propun: Partidul Ungurilor Liberali Ardeleni.

M-aş fi aşteptat de la domnul Szilagyi Zsolt să prezinte o temă de campanie ceva mai “pământească”. Să vină cu idei practice şi de bun-simţ. De exemplu “Care va fi sursa de venit în Harghita şi Covasna atunci când munţii vor rămâne fără ciot de brad?” Asta da, ar fi fost o temă. Sau “Hai să înveţe şi copiii noştri în şcoli o limbă recunoscută dincolo de graniţele a două judeţe jumate”. Nu, maghiara transilvăneană nu e la fel cu aia de la mama ei.

Surpriză! Nu despre asta este campania domnului Zsolt. Proiectul său se numeşte, foarte serios şi realist, Transilvanizarea României:

“În esenţă, concepţiile noastre se pot rezuma la sintagma regionalism versus centralism. Noi susţinem regionalismul, în timp ce domnul Kelemen susţine în continuare centralismul. Noi vrem ca politica noastră să fie centrată pe interesele Transilvaniei şi nu a Bucureştiului. Interesele Transilvaniei trebuie reprezentate la Bucureşti şi nu invers. Dl. Kelemen, de mult, face jocul Bucureştiului”

Pe scurt, mesajul e ăsta: Voi, unguri transilvăneni, votaţi-mă pe mine, al vostru Zsolt. Pentru că Kelemen este sclavul Bucureştiului. Care Bucureşti e de rahat şi ar trebui condus de la Miercurea, atunci când transilvanizarea se va fi gătat.

Trecem peste faptul că Zsolt Szilagyi vorbeşte în numele Transilvaniei, la fel cum s-ar ridica Ştefan de la Bărbuleşti să reprezinte politic Muntenia. Totuşi, compatrioţii noştri unguri nu s-au săturat ca de 25 de ani să fie reprezentaţi de nişte personaje scăpate din basmele fraţilor Grimm?

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.