Jaful din Harghita si Covasna

defrisariL-am auzit de curând pe veşnicul candidat la preşedinţie, fostul poet ceauşist Corneliu Vadim Tudor. În nebunia devenită demult marcă înregistrată CVT, a venit vorba şi despre unguri (surpriză). Mai exact, despre un pârâu din judeţul Harghita, pe care, conform CVT-ului, îl trecea gâsca într-un picior. Între timp, au tăiat ungurii pădurile, pârâul s-a umflat şi a înecat zece oameni…

Acum nu ştiu dacă au fost chiar zece, cât a zis viitorul preşedinte al României, dar pârâul clar a făcut prăpăd. Şi cum în orice nebunie există şî un sâmbure de adevăr, mi-am adus aminte:

În urmă cu aproximativ patru ani, am vizitat pentru prima dată Miercurea Ciuc. Am făcut un zbor şcoală Băneasa-Miercurea Ciuc şi retur, la comanda unui elicopter monomotor. Era un început de toamnă. Îmi amintesc verdele bătrân, ciuruit de bube gălbejite, spoit de la foioasele Comarnicului în sus pe vale, până la bradul veşnic tânăr al Predealului.

De ce început de toamnă? Pentru că era încă suficient de cald. La câteva ore după răsărit, aerul încălzit de pământ a început să urce în valuri turbulente, instalându-mi în stomac acea unică senzaţie de bungee jumping, condimentată cu aromele tochiturii halite cu o noapte înainte.

Nu a fost primul traseu realizat pe Valea Prahovei; învăţasem deja spectacolul naturii. Toate arătau la fel. Doar pădurile îşi schimbau fardurile mai ceva ca o domnişoară virgină trecută de prima tinereţe, înainte de prima şi ultima întâlnire cu…oricine. Dar a fost primul traseu la care m-am avântat mult mai spre nord. Dincolo de Braşov, până în lumea celor care nu cuvântă (româneşte).

Şi acolo, cocoţat în moţul Covasnei, brăzdând fileurile de aer, am văzut iadul. Un peisaj apocaliptic născocit de mintea unui regizor sadic, specializat pe scene horror. Am văzut munţi întregi, complet goi! Izvoare ţâşnite din neant, dintr-o nimicnicie cenuşie şi aridă. Acolo unde defrişarea în masă s-a realizat recent, încă se mai văd amprentele pădurilor; cioturile înnegrite sau siluetele poieniţelor îngropate sub ţipătul metalic de drujbă.

Filmul ororilor se continuă din inima judeţului Covasna, până dincolo de graniţele Harghitei. Munţii schingiuiţi îţi marchează drumul spre destinaţie, ordonaţi într-un şir de căpăţâni imense, rase până la os de o lamă tocită ce a smuls firele de păr cu tot cu bucăţi din piele.

La o privire mai atentă, observi stângăcia prin care un infractor grăbit a încercat să îşi ascundă crima: drumurile naţionale din cele două judeţe au pe margini câte un rând de brazi tineri, dar suficient de înalţi pentru a masca masacrul din spatele lor.

Întrebarea ce mi s-a năzărit în urmă cu trei ani a fost destul de simplistă si tranşantă: ce au făcut localnicii cu ATÂT de mult lemn? Au mai urmat de atunci încă patru drumeţii pe meleagurile Harghitei, unele extinse chiar la perioada unor minivacanţe. Dar am ales mijloace de transport terestre. Mi-a ajuns o privire de ansamblu; acum doream să văd amănuntele tabloului sub lupă.

Eram curios, oare cât de bogaţi au putut ajunge conaţionalii cu grai dubios, după ce au vândut duzine de munţi. Curiozitatea există şi acum, pentru că de fiecare dată, experienţa locului mi-a demonstrat că am ales să vizitez poate cea mai săracă regiune a ţării. Oameni simpli, cu nevoi elementare, localităţi izolate în spaţiu şi timp, târându-se la limita subzistenţei.

Cu siguranţă banii miilor de metri cubi de lemn nu au ajuns la localnici. Dacă simplitatea traiului harghitean nu era dovadă suficientă, am primit şi alte confirmări: amintiri si mărturii ale localnicilor care se ascundeau în case atunci când hoţii de lemn le masacrau pădurile. Viaţa lor şi a familiei era mai importantă. De cele mai multe ori, poliţia locală era legată la mâini şi la gură, obligată să asiste la spectacolul prădătorilor, cu gâtul apăsat sub bocancul inamovibil al celor de mai sus. Pân’ la Bucureşti de sus.

Totul a fost atent pregătit cu meticulozitate şi cinism. Jaful secolului a fost calculat, nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării. Judeţele Harghita si Covasna au fost izolate social şi cultural de restul ţării. Profitând de aparente motive istorice şi etnice, „strategii” postdecembrişti au făcut tot posibilul pentru a lăsa populaţia celor două judeţe suspendată undeva, departe în timp.

Multe localităţi au orânduirea Evului Mediu. Învăţământul este demult falimentar, informaţiile ajung cu greu şi trunchiate, tinerii au preocupări ciudate şi educaţia din şcoli a devenit o spoială veche si scorojită. La fel ca pereţii liceelor cu ZERO elevi ce au promovat examenul de bacalaureat. Aici limba română este pentru mulţi complet străină, iar limba maghiară este doar o copie stâlcită a celei vorbite în Ungaria.

Maghiarii din Harghita si Covasna au o singură casă: cea bătrânească, în care s-au născut. Integrarea lor în alte zone din România sau din Ungaria a devenit o utopie scuipată de politica distructivă ce le-a fost servită şi în care s-au complăcut. De fiecare dată când heirup-ul hoţilor de lemne devenea prea zgomotos, presa a avut grijă să îl acopere cu o manea stridentă.

De fiecare dată când vocile disperate ale localnicilor încercau să se facă auzite, presa avea grijă să le înece cu steaguri, păpuşi spânzurate, bentiţe tricolore şi alte fumigene.

În mai puţin de două săptămâni, comunitatea maghiară din România va avea doi candidaţi la funcţia de preşedinte. După 25 de ani în care aţi mestecat ţinuturi şi autonomii, ar fi timpul pentru un prim gest lucid. Lăsaţi ştampila de-o parte şi scrieţi mare pe buletinul de vot, în dreptul celor doi: “DAŢI-NE MUNŢII ÎNAPOI!”

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

11 Comments

 1. Daca ungurii din Covasna si Harghita, vor muntii inapoi, trebuie sa voteze Iohannis (vot negativ Ponta). Asta nu inseamna ca va disparea de tot mafia lemnului, doar ca astfel si-ar pastra o speranta, ca lucrurile vor merge spre bine.
  Daca isi anuleaza votul din protest, cum sugerezi tu, ungurii isi omoara orice speranta de schimbare.

  In unguri este baza. Va fi nevoie de votul ungurilor in turul 2, pentru a-l bate pe Ponta si a slabi si mai mult mafia PSD. Ungurii sunt cei care pana la urma au dat presedintele acestei tari, la ultimele 2 alegeri prezidentiale….

  Ma bazez pe unguri, ca o sa aleaga Iohannis, pentru ca pana la urma el ar deveni primul presedinte al Romaniei, care apartine de o etnie minoritara, cu care ungurii impart de secole apartenenta lor culturala…

  Reply
  • Hary, daca ungurii din Ardeal nu isi mai voteaza reprezentantii lor unguri (indiferent daca isi anuleaza votul, voteaza Iohannis, Ponta, Macovei sau stau acasa), acei reprezentanti vor fi obligati sa isi schimbe agenda. Ia sa obtina UDMR-ul sub 3% la alegeri. Pai ar fi dezastru, si-ar pierde puterea de a negocia cu restul partidelor. Adica singurul lor scop din ultimii 25 de ani.
   Si atunci, vor renunta la toate bazaconiile debitate pana acum si vor fi obligati sa vina cu ceva concret si folositor comunitatii maghiare.

  • “Si atunci, vor renunta la toate bazaconiile debitate pana acum si vor fi obligati sa vina cu ceva concret si folositor comunitatii maghiare.”

   you little dreamer…:))

 2. Padurile din Secuime au fost pradate masiv de firmele tovarasului Voiculescu. Asa cum tot e si beneficiarul multor izvoare de apa minerala din zona. Bunicii mei au avut zeci de hectare de padure. De primit inapoi am primit 2 hectare de stanca goala. Asta dupa ce firmele lui Voculescu au taiat masa lemnoasa.
  No, uite! (Si) din cauza asta ne dorim autonomia. Ca banditii din Bucuresti sa nu mai fure ce e al nostru de peste 1000 de ani.

  Reply
 3. bandiții din București sunt mână-n mână cu ai voștri.Dacă n-ai înteles asta până acum, inseamnă că faci parte din masa mare de votanți U.D.M.R.

  Reply
  • fara hotii din bucuresti hotii nostri nu ar fi ajuns la varf…bucurestiul fura prin traditie, pe cand in ardeal s-a importat, impreuna cu sudistii care au fost trimisi de servicii, ca informatori si acuma joaca la mana bucurestenilor…gang mafiot national, puternic prin unitate, si pana nu se realizeaza autonomiile teritoriale reale, vor domni si vor fura.National si transpartinic.

 4. Nu sunt ungurii vinovati,am fost in miezul problemei,au si ei o mica contributie insa 90% romanii au ucis padurile Harghitei,firme venite din toate colturile tarii au taiat si transportat pe sosele sau cai ferate si nimeni nu a luat atitudine…erau invizibile aceste remorci cu lemne sau vagoane?…cine le-a facut invizibile?…cei de sus,din guvern!a fost o manevra ucigasa,un genocid cu efect intarziat,te apuca jalea daca treci prin aceste zone…

  Reply
  • Ai dreptate,Emilia ! Suntem in 2016,cu Johanis presedente si macelul a continuat nestingherit !
   Ba poate si mai si ! ORIBIL !!!!

 5. Corbule, bunicul meu, chiar dacă nu era el proprietar în acte a pădurii confiscate de comuniști, știa de fiecare parte când a fost plantată. Din păcate el a murit înainte să fi primit înapoi și cele 2 hectare.
  Secuii, de-alungul secolelor au avut două surse principale de venit: pădurea și milităria (ar trebui să știi că domnitori vlahi au fost salvați de multe ori de către ei). Și respectau pădurea. Taierea se făcea selectiv și se regenera materialul lemnos. Iar asta ne-a învățat și pe noi, nepoții lui.
  Iar ce zice Emilia mai sus e perfect adevărat: în primii ani de după 1990, camioane și TAF-uri cu numere de Vrancea și Bacău a invadat pur și simplu pădurile din HR și CV, exploatând masa lemnoasă fără nici un pic de respect față de regulile vechi de secole pe care oamenii locului le respectau. După ce nu a mai rămas nimic, cei de la București au acceptat într-un final retrocedarea (parțială) a pădurilor. Păduri care nu mai existau.

  Reply
 6. Se spune că banii n-au miros, așa și este. Nici hoții, jefuitorii nu au nație. Ce să fi făcut maghiarii, dacă nu a făcut nimic această armată de jandarmerie, poliție, SRI cu care sunt ticsite aceste județe?dacă organul statului era constrâns la repaus, ce să fi zis omul care este nevoit să-și găsească în alt loc, alt mod de transhumanță? Dar cel care a scris are dreptate. Și încă o observație, limba maghiară vorbită aici de către noi, a rămas izvorul curat de maghiară, nu cea din Ungaria. Grai dubios o fi celor care vorbesc de succesuri, almanahii, goagel etc. nu?

  Reply

Leave a Comment.