Olecuț de grijă

Rusia amenință România cu războiul dacă nu termină TNR-ul cu glumele despe Putin.
 
Se-apucă generalii noștri să facă inventarul: avem un submarin da nu merge, MIG-uri au mai rămas trei da-s ruginite și nici tinerii ăștia de azi nu prea vor în tranșee că-și strică teneșii ăia de colecție.
 
”Bă, e de rău, ne fac ăștia omletă, ce zice NATO? Ne-ajută?”
 
”Pe dracu, ne-au zis că și pe ei îi deranjează glumele alea și ne-o merităm.”
 
Se duc generalii la guvern, pleoștiți nevoie mare, și zic că murim jumate de milion plus toată redacția TNR dacă pun rușii tunurile pe noi. Iohannis se îngrijorează profund, îl cheamă pe Eftimie și-i zice să termine în plm cu glumele cu poloniu.
 
Eftimie numa odată se enervează pe cenzura asta cumplită și zice ok, da doar de data asta și numai pentru că oricum făcusem toate glumele cu Putin posibile. Rușii se calmează, că aveau deja treabă cu tancurile în altă parte și i-ar fi costat mult gazul și nu mai atacă.
 
După cam trei săptămâni, încep unii să zbiere la generali. Bă marțafoilor, ce-ați zis mă că moare jumătate de milion de români plus toată redacția TNR? Uite, n-a murit nimeni, mincinoșilor, ați vrut să ne păcăliți, să ne lăsați fără glume! E clar, oricând putem intra în război cu Rusia că nu moare nici pui de om!
 
Da, fix ăsta e raționamentul celor care spun: uite ce puțini au murit, carantina și măsurile de protejare au fost luate degeaba. Mincinoșii dracului au zis că putem muri cu zecile de mii și de fapt…

 
*****
 
E clar că lumea de azi, cel puțin a noastră, nu funcționează în carantină. Nu trăim în vârf de deal, nu ne hrănim cu ce cultivăm în grădină, nu ne împletim hainele din lâna oilor din sufragerie și nici nu ne scoatem măselele cu cleștele de cuie.
 
Suntem fix invers, toți legați într-un circuit economic, fără de care cum înțelegem noi viața nu are sens. La fel cum acceptăm morțile de pe șosele, că traficul rutier ne e vital, o să le acceptăm și pe astea. Nu e nimic greșit, ăștia suntem și doar așa putem să funcționăm normal, altfel am sta tremurând în beci cu toții.
 
E însă o mare diferență între ăla care intră constant în depășiri riscante și trebuie să fie ferit de restul șoferilor, că lui nu i se poate întâmpla nimic pe șosea, și unul care conduce conștient că e la volanul unei chestii de 2tone care se mișcă a naibii de repede. Accidentele grave sunt cauzate în proporție covârșitoare de primul, nu de al doilea.
 
De asta mă și sperie trendul ăsta cu ”carantina n-a modificat cifrele cu nimic”. Nu știm mare lucru despre virusul ăsta, nici decese reale, nici procente reale de morți vs infectați, nici cea mai bună schemă de tratament, nici… nici.
 
Chiar și așa, să crezi că distanțarea socială nu are niciun efect asupra numărului de îmbolnăviri într-o boală contagioasă e de o prostie masivă. Nu de alta, dar ai avut exemple toată viața. De câte ori ți s-a îmbolnăvit copilul înainte de grădiniță și de câte ori când l-ai dat în grupa mică? De câte ori ai răcit/avut gripă după ce un coleg a venit varză la muncă și de câte ori te-ai îmbolnăvit după o săptămână de stat acasă?
 
Ce naiba, de aia se cheamă boală contagioasă, c-o iei de la altul. Ei și tu, ce importanță mai are dacă oricum se ridică măsurile astea care ne urcă pe pereți?
 
Simplu, speranța mea secretă e că prostu ăsta de Covid n-a aflat adresa unde se duce Gripa să se ascundă în afara sezonului de muci și că vine canicula și-o să-l omoare pe tot tot.
 
N-aș paria însă pe asta nici măcar 2 leuți și atunci, în caz că rămâne activ, aș prefera să nu ne îmbulzim toți unul în altul ca și cum totul ar fi fost o farsă. Nu mai zic că, și fără virusache, e de căcat să-mi respiri în ceafă la casa de marcat.
 
Nu de alta, dar dacă o luăm de la capăt și cifrele cresc destul de alarmant, ghici ce? Iar ne bagă în carantină și chiar că se duc dracu toate, și economie și sănătate mentală și tot.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

Leave a Comment.