Anul acesta aproape 60% dintre absolvenţii de liceu au promovat examenul de bacalaureat. Este într-adevăr o performanţă, un real progres, un cântec de biruinţă în…un mare FÂS! Nu există motive pentru care generaţia de acum ar fi fost mai perspicace decât predecesorii din 2013, 2012. Acelaşi sistem abramburistic, aceeaşi programă stufoasă şi ineficientă, aceiaşi profesori plictisiţi de profesiune, scârbiţi de venituri mizere.
De ce există totuşi, de la un an la altul, progrese în rezultatele examenului de bacalaureat? Pentru că românul este adaptabil. Şi nu o spun cu vreo nuanţă peiorativă. Adaptabilitatea este apanajul inteligenţei. Am trecut şi eu, nu demult, prin „focul bacului”. Ştiu că respectivul examen se poate foarte uşor păcăli, în mod regulamentar. Cu un antrenament de câteva zile şi ceva îndrumări din partea unora mai pricepuţi, te poţi transforma într-un vânător de puncte.
Poţi ataca subiectele cu gândul exclusiv la barem şi la împuşcarea punctajului necesar. În concluzie, poţi obţine măcar nota 6 la fiecare disciplină, fără să ai prea mare habar despre oricare dintre ele. Poţi să fii o puşlama visătoare timp de patru ani, dar să te încadrezi în procentul celor 60% din acest an.
Caz real: Subsemnatul a obţinut nota 9,80 la proba de limba română, fără să cunoască opera pe care a comentat-o. Dar a comentat-o.
Şi, în final, încă un caz real, de această dată tragic:
Sistemul care promovează în fiecare an puhoaie de sfertodocţi pentru prestigioasele Spiru şi Brâncoveanu este pentru unii ciumă. Adică pentru ăia care nu fac parte din prostimea oblăduită.
O tânără din Rm Vâlcea a cedat insistenţelor celor doi colegi din faţă şi le-a pasat o ciornă, pentru a scăpa de stresul continuu exercitat de nătângi. Dacă în timpul şcolii nu aţi fost chiar pleava clasei, ştiţi senzaţia: „Pssss, psssss, psssss!!! Oaie, oaie, dă-mi, bă. Bă, bă, băăăă! Pssss, pssss, oaieeee!”
Ar fi putut să se plângă supraveghetorilor. Doar că erau o lecuţă plecaţi din sală. Nu-i problemă, au venit la timp pentru a găsi ciorna elevei pe altă masă. Rezultatul? Exclusă din examen şi interdicţie pentru următoarele DOUĂ SESIUNI de bacalaureat.
Vezi mai multe detalii AICI.
Dani, procentul este calculat la fel cum se raporta producția comunistă de cartofi la hectar… s-au luat în calcul doar cei prezenți la examen, deși cei absenți trebuiau trecuți clar la picați și din câte știu nu s-au scos din calcul cei din promoțiile trecute care au reușit acum…
Dar nu inteleg discutia asta, de ce trebuie sa avem obligatoriu 100% procentaj de promovare?
Unii lucreaza cu mintea, se duc la facultate, altii… cu sapa si se duc la munca fizica…
Nu trebuie sa avem. Discutia era tocmai invers. Astia 60% mi se par prea multi. Iar pedeapsa primita de fata din Valcea, exagerata. Mai ales ca pare sa fie luata in afara regulamentului.
Legat de cazul referentiat de tine:
De aia este foarte important sa-ti inveti copilul sa spuna NU atunci cand trebuie. Poti sa spui NU, doar daca ai incredere in tine si te respecti ca si persoana.
Doar o oaie docila, bine dresata sa cedeze in fata oricarei presiuni, poate pati ce a patit Valceanca tocilara.
Pana la urma se va rezolva cazul in favoarea ei. Greseala inspectoratului este evidenta. Probabil ca isi va repeta examenele in toamna si totul va fi ok, viata revine la normal.
Pe mine asemenea cazuri ma lasa cu un gust amar. Si nu din cauza sistemului, care a judecat gresit cazul.
Ci pentru ca cel mai probabil parintii si fata vor poza in continuare in victima acuzand sistemul, fara sa-si dea seama ca problema este altundeva…
Cine primeste de la varsta frageda o educatie de victima (oaie docila), va deveni in mod sigur una. Poate ca in alt oras nu i s-ar fi intamplat asa ceva la examen.
Dar poate ca ar fi cedat presiunii insistente al prietenului, care vroia sa faca sex, binenteles neprotejat, alegandu-se cu un copil nedorit sau si mai rau cu o boala venerica.
Sau poate ca nu ar fi facut fata presiunii de a consuma droguri, presiune care existenta aproape in fiecare anturaj adolescentin din ziua de astazi.
Educati-va copiii in primul rand sa stie cine sunt ei, ca sa se poata simti bine in pielea lor si mai ales siguri de sine. Invatati-i sa se respecte pe ei insisi, ca sa poata fi respectati si de alti oameni.
Si tineti minte: victima este cea care atrage atentia agresorului asupra ei…
Hary, nu stiu cum ai ajuns tu la concluzia ca o boala venerica e mai rea decat un copil nedorit ca eu sincer, decat un copil as prefera sifilis, ca pana si ala se trateaza, cu copilul te potcovesti pe toata viata, dar that’s just me. Pe urma, cu drogurile nu mi se pare un capat de tara daca nu face abuz, iar in cazul cu fata asta, sincer, stiu ca a intrat in rahat, dar sa-ti asumi un risc ca sa-l ajuti pe altul nu mi se pare de condamnat.
Olivia, sa-l ajuti pe altul sa fure cu riscul de a-ți freca ditamai examenul nu pentru că i-ai fi datoare ci pentru că ăla te tot freacă la icre?
olivia,
“decat un copil as prefera sifilis, ca pana si ala se trateaza, cu copilul te potcovesti pe toata viata”
Afirmatia asta… weard.
Nu am auzit ceva mai “denaturat” de la o femeie in viata mea.
Hary, acum pune-o în relație cu comentariile în care dădea sfaturi despre educație și creșterea copilului și abia atunci bucură-te de unicitatea momentului :))))
Chiar daca va da examenele in toamna, tot nu va iesi bine. Facultatile care conteaza ( Exemplu, Medicina din Bucuresti la care vrea respectiva sa dea admitere) isi ocupa locurile inca din vara. In toamna mai gasesti locuri la ingineria cantatului la frunza 🙂
Dani,
Daca vrea sa dea fata la medicina, va putea sa o faca. Daca nu anul acesta, atunci anul viitor. Exista solutii pentru orice situatie. Mai ales in Romania.
Da, eu cred că un procent sărac de absolvenți de liceu este semnul unui sistem de învățământ prost și nu creditez deloc pozitii ca cea a lui yamasha.
Din păcate sistemul actual de învățământ universitar a dus la idiotenia în care BAC-ul este mai greu de luat decât o diplomă de facultate, lucrurile sunt cu fundul în sus.
Orice om trecut prin scoala ar trebui sa poata la un 6 la bac, pe niste subiecte care permit sa iei 6 la bac daca nu esti complet dar complet idiot sau delasator, caz in care nu ar fi trebuit sa treci oricum de clasa a-X-a.
Astia de care vorbiti voi, cu meserii, cusut papuci si alte alea nu trebuie sa stie sa vorbeasca romaneste, sa poata face un calcul si sa rezolve o problema, sa stie ca Asia nu e o țară?
Problema e ca multi dintre cei ce trec de BAC devin automat licentiat, masterand, fara ca de fapt sa treaca la alt nivel sau sa stie ceva in plus…
Daca mediul universitar ar fi pe bune acolo ar trebui sa se faca diferenta…
Hary, nu e ciudat de loc. Bolile de orice fel, exceptie facand bolile incurabile, se trateaza. Iti iei un antibiotic sau ceva si se rezolva problema, inveti ca data viitoare sa nu mai fii prost si sa te protejezi, ca actiunile au consecinte. In schimb sa aduci pe lume o viata implica o enorma responsabilitate, copilul ala nu ti-a cerut sa il aduci pe lume, deci daca nu ai conditii mi se pare o idee buna sa te abtii, sau daca pur si simplu esti imatur si incapabil sa ai grija de o alta fiinta. Nu ma intelege gresit, mie imi plac copiii, dar nu m-as apuca sa torn unul ptr ca nu mi-au mers mie neuronii dar mi-au mers hormonii sau ptr ca sunt egoista si vreau sa imi vad genele transmise mai departe, sau alte asemenea. Un copil e ceva ce iti schimba viata definitiv, in bine daca esti in stare sa fii parinte si te descurci financiar, sau in rau daca nu esti in stare si mai rau de atat, daca nu esti in stare ii distrugi si lui viata. Eu zic ca asta e muuult mai rau decat o boala venerica. Chiar si HIV daca ar fi, macar nu ai avea decat tu de suferit, dar in cazul unui copil nedorit sa aiba el de suferit cu toate ca nu are absolut nici o vina, mi se pare barbarie. Iar eu personal sincer nu ma simt in stare de asa ceva, eu ma panichez cand imi gafaie catelul de cald, sa-mi faca ala mic convulsii cum au patit altii, pai sincer, nu stiu cum as putea sa fac exact fata.
olivia,
” o viata implica o enorma responsabilitate”
Da, asa este. Insa orice om este capabil de asa ceva. Trebuie doar sa vrea. Responsabilitatea implica doar sa te gandesti si la altcineva, nu numai la tine.
“copilul ala nu ti-a cerut sa il aduci pe lume,”
o prostie mai mare nici ca puteai spune… :)))
“esti imatur si incapabil sa ai grija de o alta fiinta.”
nu exista asa ceva. Exista doar frica de responsabilizare, si teama de schimbare.
“ptr ca sunt egoista si vreau sa imi vad genele transmise mai departe”
este fix invers, esti egoista atunci cand nu vrei sa-ti transmiti genele mai departe, esti egoista cand refuzi sa preiei responsabilitatea pentru o alta fiinta, de frica sa nu ti se schimbe viata.
“Un copil e ceva ce iti schimba viata definitiv”
Exact, asa este. Insa viata nu se schimba niciodata in bine sau in rau datorita unui copil, ci doar se schimba. Ea este la fel de buna sau de rea ca inainte, doar altfel.
Orice parinte se adapteaza situatiei noi. Mama are 9 luni la dispozitie, timp in care se pregateste fizic si mental pentru copil. La fel si tatal copilului. S-a ocupat deja natura de acest aspect, nu trebuie tu sa-ti bati capul.
A avea si creste un copil este o experienta care iti inobileaza sufletul. A da viata cuiva, este insasi sensul vietii noastre. Oricat de banal ar suna, nu exista un alt scop mai nobil decat acesta…
Frica ta de schimbare, de tot ce este nou si diferit, se vede in toate comentariile tale, indiferent de subiect.
Nostalgia comunismului la tine nu este nimic altceva decat aceasta deficienta de adaptare, care se manifesta prin nesiguranta, teama, si in final respingere.
Lispa de adaptare in general merge mana-n mana cu lipsa de incredere in fortele proprii si teama de a prelua responsabilitatea pentru propriile actiuni.
Sa nu uitam ca au participat mult mai putin elevi (rata de elevi care s-au inscris la BAC este mult mai mica decat in alti ani). Deci, mai putini oameni slab pregatiti inscrisi => mai multi promovati.
true
Acum, daca tot circula online: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/Copiii+reclama+abuzuri+din+cauza+notelor+mici
Statisticile acelea sunt irelevante. Nu spun nimic, despre nimic.
Hary, cred ca as prefera sa cresc un copil care deja a fost adus pe lume si de care nu are nimeni grija. Din motivul asta am si animale, nu ptr ca imi e usor sau ptr ca nu-mi asum grija fata de altii. Motivul ptr care numa arunc la noi responsabilitati e ca deja sunt sufocata de cele pe care le am. Eu in momentul asta chiar simt nevoia sa imi iau ceva spatiu si ptr mine, sa mai fac si ce imi doresc eu nu numai ce trebuie. Cum lipsesc si eu o seara de acasa primesc 10 telefoane, ca sa vin, ca sa fac, ca sa ma duc ca….Whatever. La fel patesc si cand sunt in vacanta. Iar eu in momentul asta chiar nu mai am chef sa fiu adult si responsabila. Sa mai fie si altii.
Eleva din Vâlcea eliminată de la Bac pe nedrept de prof. Burlan apare ca absentă la română — noi nereguli, cine este Burlan și stenograme cu inspectorii generali
http://turbureanu.ro/eleva-din-valcea-eliminata-de-la-bac-pe-nedrept-de-prof-burlan-apare-ca-absenta-la-romana-noi-nereguli-cine-este-burlan-si-stenograme-cu-inspectorii-generali/
Vad că a ajuns subiectul şi pe masa bloggerului suprem. Tine-te bine! 🙂
http://www.zoso.ro/parinti-guralivi/
Hary: Marcheaza doar lipsa de schimbare in mentalitatea parentala pe care o suspectam sau o cunosteam cu totii.