Regele şi regina

309205-simona-halepSimona Halep a câştigat duminică al şaselea trofeu, din tot atâtea finale disputate în 2013. Victorie la Sofia în faţa Samanthei Stosur şi Simona a urcat pe locul 11 în lume. Finala a început la fel ca partida precedentă, din semifinala cu Ivanovic. Primul set cedat uşor de Halep, pentru a juca senzaţional în următoarele două. Este jucătoarea cu cea mai spectaculoasă ascensiune în 2013 şi, în afară de numarul unu mondial, Serena Williams, nu văd altă jucătoare favorită clară în faţa româncei. Cred ca s-ar descurca lejer cu locurile doi şi trei din clasament: Azarenka şi Li Na.

La finala de la Sofia, m-a surprins, pe lângă forţa psihică neobişnuită a Simonei, prezenţa tot neobişnuită a lui Ilie Năstase. Cel care înaintea turneului declara despre româncă „Asta nu contează! Ea trebuia să fie în semifinale la US Open! Asta ar fi contat! Turneele astea sunt cam micuţe!”. În concluzie, şi-a ratat deja şansa la US, acum este irelevant ce face. Dacă nici Ilie Năstase nu clocoteşte de tact şi diplomaţie, atunci cine?

Răspunsul Simonei a fost pe măsură, în direct la Radio GSP:
“Visul meu e să ajung ca Hagi, pe care îl am ca model de sportiv. Înainte să merg la Sofia, m-am întîlnit cu el la meciul Steaua-Basel, iar Hagi mi-a dat cîteva sfaturi. Cel mai important a fost să rămîn modestă indiferent de locul pe care voi ajunge în clasamentul mondial”.

Idolul jucătoarei de tenis Simona nu este tenismanul Năstase, ci fotbalistul Hagi. Sunt convins de sinceritatea declaraţiei şi de lipsa oricărui gând de a fi răutăcioasă sau răzbunătoare. Într-adevăr, Simona vrea să fie regină. Să scoată oamenii în stradă, sa fie adulată, să simtă tremurul pământului de sub tălpi, ca atunci când o tribună întreagă cântă „I love you Hagi”. La fel de sinceră a fost şi declaraţia privind primul set, jucat mai slab „Am avut emoţii pentru că am văzut foarte mulţi români în tribune”
“Îmi pare rău că nu a fost televizat meciul, dar dragostea cu care m-au încurajat românii a compensat. Nu-mi vine să cred câţi oameni s-au deplasat să mă vadă jucând. Le mulţumesc tuturor!”
M-am întrebat de multe ori cum poate o fiinţă mărunţică, firavă să emane asemenea forţă pe terenul de tenis. Acum ştiu că totul vine din setea de glorie, din sufletul ardent şi flămând după aprecierea şi dragostea românilor de acasă. Banii câştigaţi şi ambiţia profesională nu ar fi reuşit să dezlănţuie mangusta într-un asemenea recital de tenis. Dar visul de a fi regină, alături de regele Hagi, cu siguranţă da.

În răimea ce mă caracterizează uneori, jubilam la un posibil clasament al idolilor Simonei. Atunci când a răspuns “Hagi”, moderatorul Safta să fi întrebat-o si al doilea nume de pe listă; şi al treilea, până ajungea la răspunsul “Ilie Năstase”. Probabil după Hagi, Nadia, Patzaichin, Lipă, Doina Melinte, Dieter Nisipeanu…

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

2 Comments

  1. Haide, Dani, ne iei cu din astea… fă și tu un articol de sport adevărat dacă tot te bagi pe temă!

    Cât și cu cine a băut în cinstea victoriei, ce a declarat fostul iubit când a văzut-o în fustiță scurtă la televizor, nu o să îți vină să crezi ce a mâncat înainte de meci – din astea aștept de la un jurnalist…

    Eu am renunțat de mult la știri și la televizor, dar capetele de afiș ajung la mine fără să vreau, în cele 6 ore de televiziune săptămânală sau din online – să mor dacă am știut că joacă finala înainte de a afla că a câștigat-o, găseam eu un streaming ceva – bine că am aflat ca Drăgușanu și-a distrus rochia la ședința fotografică…

    Reply

Leave a Comment.