Nu mai eşti bărbatul pe care l-am votat

iohannisAm citit ieri acest articol scris de Ramona Strugariu, cunoscută deja ca “românca din Bruxelles”. Eroina de la 16 noiembrie două mii paişpe, vocea revoluţiei din diaspora, deschizătoarea de ochi şi de drumuri.

I-am citit cu greu articolul pentru că, recunosc în faţa voastră dar să nu mai ziceţi, nu prea o înghit pe românca noastră din Bruxelles. Nu îmi place cum scrie, nu îmi place cum gândeşte. Dar, din păcate, chiar este vocea unei impresionante mase de cetăţeni. Involuntar, îi reprezintă la nivel de discurs.

Cetăţenii care au votat masiv pro Iohannis în urmă cu o lună jumate, au sădit sămânţa revoluţiei şi a reformelor. Iar acum înjură pământul băltos din care încă nu a răsărit pomul plin cu fructe. De ce Ponta, de ce Mihalache, de ce SMURD, de ce ISU, de ce fii-su.

Nu ştiu de ce. Dar vrem un preşedinte care îl trage zilnic pe Ponta de urechile şoriceşti? Am mai avut. Vrem un preşedinte care îl bălăcăreşte în direct la tv pe Arafat? Am mai avut. Vrem un preşedinte care îşi depăşeşte atribuţiile? Un jucător? Un preşedinte care îi ignoră pe cei care nu l-au votat? Am mai avut.

Am scris şi în noiembrie, reamintesc: O caracteristică a turul doi prezidenţial a fost votul anti-sistem. De fapt, a fost un anti-vot, o lepădare de politic, de cumetrii şi de populism preacurvit. De ce 55% pentru Iohannis? În primul rând pentru că Ponta. Pentru că PSD, pentru că politică românească. Şi nevoia de evadare din mocirlă, de revoluţie civică.

Mulţi dintre cei 55% nu l-au votat pe Iohannis din motive sănătoase. Cu siguranţă printre ei se află şi românca din Bruxelles. Iar motivele lor găunoase încep să fiarbă în realitatea de după o lună jumate. Realitatea în care Ponta este încă premier şi Arafat fără scuipat de preşedinte între ochi.
Ghinion!

PS: Românca din Bruxelles a venit cu o acuză originală la adresa noului preşedinte. De ce nu dă de pământ cu baronii locali care, am înţeles de la dânsa, sunt responsabili de ISU. Deci de morţii din lacul Siutghiol.

Nu am ceva împotriva articolului patetic. Sunt un sensibil şi un emotiv, sufletul meu de artist apreciază uneori patetismul. Dar când îţi prezinţi argumentele prin intermediul morţilor înecaţi sau arşi de vii, degeaba lucrezi la Consiliul Britanic din Bruxelles şi te recomanzi poetă.
Tot a precupeaţă de peşte şi brânză miroşi.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

14 Comments

 1. Votul pro-Iohannis nu a fost un vot anti-sistem. Aia a fost doar euforia de moment de a ne fi văzut fără ponta, ne-am imaginat cu toții tot felul de lucruri mărețe. A fost în mod clar un vot anti-psd. Adevărat, nu vorbim de nici o lună de când e la Cotroceni, dar asta nu înseamnă că ai voie în ceasul ăsta să umbli orbecăind. Iohannis va fi un preşedinte precum Constantinescu. You shall see 🙂

  Reply
  • Nici o luna?! Are 10 zile saracul om.. se pare ca-l credem Moise, de face marile si oceanele lumii sa se desparta. Vrem ca-n 10 zile sa se repare tot ce a stricat fostul in 10 ani.

 2. Din pacate multi dintre votantii Iohannis nu au inteles si nu inteleg inca ce inseamna normalitatea.

  Anatati, diferenta dintre Constantinescu si Iohannis este enorma. Constantinescu a fost un teoretician, pe cand Iohannis este un om al faptelor, adica un practician.

  Reply
  • Să sperăm că ai dreptate, chiar aş fi fericită să mă înşel.
   Totuşi, ce m-a făcut pe mine să am primele dubii a fost următoarea succesiune a evenimentelor: se anunţă “pe surse” că mihalache va fi şeful cancelariei prezidențiale. Iohannis nu confirmă şi nu infirmă. Intelectualii (parcă în frunte cu Pleşu) îi trimit o scrisoare deschisă în care îi atrag atenția. Abia acuma Iohannis reacționează şi dă asigurări că a promis să nu-i dezamăgească pe români şi că asta se va reflecta şi în alegerile sale privind echipa de consilieri (redare din memoria mea a răspunsului). Aşa cum a fost formulat – coroborat cu miile de mesaje anti-mihalache de pe pagina de facebook a preşedintelui – mesajul a indus tuturor nemulțumiților ideea că nu am înțeles noi bine şi că mihalache nu e în cărți. Drept consecință toată lumea s-a liniştit, l-am aşteptat cu drag la învestitură. Unde mihalache i-a stat la stânga.
   Eu aici văd ca problemă mare şi lată nu faptul că l-a ales pe mihalache consilier, ci că NU şi-a ASUMAT asta. Adică nu te plimbi în jurul rahatului sperând că devine bici. Mie mi-e clar că are ceva polițe de achitat şi n-a putut scăpa de mihalache. Dar de ce a fost nevoie să inducă în eroare? Periculos, foarte periculos, mai periculos decât ponta care sperând să devină şi el jucător aborda lucrurile şmechereşte şi dădea răspunsuri proaste, dar pe şleau. Iohannis, în schimb, acordă destul de mult în timp ca să-şi formuleze răspunsurile înşelătoare.
   Şi da, ar fi trebuit să aibă o reacție publică dură cu privire la accidentul de pe Sutghiol. Era de datoria lui ca preşedinte garant al siguranței naționale (şi a cetățeanului aşadar) să ceară rapoarte ferme în termen de x zile pe masa lui de la Cotroceni.
   Mai sunt lucruri de finețe, dar nu le mai enumăr 🙂

  • Pe mine m-a terminat de nervi stilul lui Basescu de a intoarce rolul de presedinte pe dos si-l consider direct responsabil pentru manelizarea, agresivitatea si lipsa de respect dobandita de societate in ultimii ani, la toate nivelele.

   In primul rand asta vreau sa se schimbe, exemplul din varful statului.

  • Foarte adevărat că Băsescu a întins la maxim limitele Constituției, dar dacă de-acum negăm meritele pe care le-a avut Băsescu şi evoluția pe care a adus-o României, atunci ne va fi foarte greu să stabilim targeturile noului preşedinte. E oricum greu ptr că majoritatea sunt, în faza asta, doar mulțumiți că nu e ponta.
   După mine, Băsescu a fost cel mai bun conducător al României de la Ferdinand încoace (dar asta nici n-a fost greu având în vedere cu cine-l comparăm). Sper doar să nu rămână cel mai bun preşedinte şi după Iohannis sau – mai rău – al tuturor timpurilor.

  • meritul principal al lui Basescu este ca nu a fost Nastase sau Geoana, iar restul vin tot din golanie/coruptie/agresivitate – adica a farmat niste gasti cu gasca lui, pe principiul vechi de cand lumea – nu am loc de voi sa fur cat vreau. Asta pe plan intern.

   Pe plan extern s-a facut de ras de n ori printr-o purtare de mariner in port dar a tinut Romania pe o linie clara si sigura de apropiere occidentala. Aici iese pe plus.

   Cel mai bun presedinte dintr-o suita de comunisti si o carpa, zice fix zero.

 3. Dani, eu recunosc că sunt băsistă 🙂 nu în accepțiunea antenelor, dar sunt. Tu însă de ce interpretezi cum vrei tu ce am spus eu? 🙂 Eu am zis că sper să nu rămână. Deocamdată este, dar îl comparăm doar cu ceauşescu, iliescu şi constantinescu. Ar fi culmea să nu fi ieşit cel mai bun :)))
  Vlad, tot aşa marele merit al lui Iohannis este -deocamdată- că nu e ponta.

  Reply

Leave a Comment.