M-am săturat până în colon de buimăcitele porniri naţionaliste româneşti. Când îmbrăţişezi paradigma în care “Ostaşi, vă ordon: Treceţi Prutul!” îţi umple cu fală goliciunea cerebrală şi sufletească, ajungi să nu îţi mai aparţii. Te laşi pradă unei forţe morbide – ignoranţa.
Să limpezim câteva aspecte.
Noi nu am fost vreodată cuceritori. Nici militari şi nici culturali. Nu ne-am răspândit particularităţile civilizaţiei peste hotare. Am fost în schimb nişte veritabili încasatori. Am asimilat, de bună voie sau constrânşi, întregul sistem valoric la care ne raportăm astăzi.
Totul este “de import”. Orânduirea socială nu ne aparţine, Constituţia este copiată, tiparele în care activăm sunt tot copii (unele nereuşite).
Muncim şi ne distrăm cum am învăţat de la alţii – A fost suficient un sfert de veac pentru a trece de la strivitul strugurilor între degetele picioarelor plus horă la junior manager plus exorcizări haialo-bahice pe Calvin Harris. Ne-am reinventat complet într-un sfert de veac şi aveţi pretenţia să păstrăm stindarde dacice timp de milenii?!
Plângem, râdem, iubim, ne rugăm aşa cum am învăţat de la alţii. Nici măcar dumnezeul nu ne aparţine. Am adoptat creştinismul din Sciţia Mică, purtat pe aripi frânte romane, pentru că l-a făcut pe Salmoxis “vetus figuratus”?
Am ridicat zeci de mii de cupole şi crucifixe prizărite din fantomele de fum care bântuie Hagia Sophia? Nu-i bai (no problem, pas de problème, kein Problem). Putem oricând să copiem, să împrumutăm, să furăm – Să-i furăm până şi moaştele sfântului Haralambie.
Ce anume vă apăraţi, bravi naţionalişti? Întunecimea veacurilor, legendele bunicilor, încăpăţânarea obştească, nimicnicia văilor, revărsată peste câmpii? Dreptul la ignoranţă?
Pe lângă prostie, naţionalismul românesc are şi o mare doză de egoism. Se activează doar atunci când trebuie să întoarcem un serviciu.
Am intrat în UE, s-au dublat salarii, pensii, ne-am cumpărat căruţe nemţeşti la mâna a treia şi ne-am construit palate la sat? Foarte bine, am meritat. Pentru că suntem cetăţeni europeni şi avem drepturi.
Trebuie să acceptăm cota de refugiaţi? Hai siktir! Noi suntem români. Suntem naţionalişti şi urinăm cu spor pe Europa voastră.
Am luat bani cu împrumut de la felurite organisme internaţionale ca să scoatem capul din beznă? Foarte bine, aşa a fost normal. De ce să nu facem parte din sistemul fiscal internaţional şi să păşim pe caldarâm cu occidentalii?
A, trebuie să îi dăm înapoi? Cu tot cu dobândă?! Huooo, imperialiştii! Să ardă FMI-ul şi Banca Mondială. Marş de aici, nenorociţilor! Noi suntem pui de daci, nu sclavii voştri!
Ştiu că trăim într-o democraţie (nu, nu noi am inventat-o), fiecare are dreptul să fie aproape orice, inclusiv naţionalist. Dar, în acest context, şi eu am dreptul la liberă exprimare: Dacă nu suferi de o labilitate psihică, ai împlinit 17 ani şi nu ai repetat clasa a zecea, atunci nu ai vreo scuză să fii naţionalist în România.
“Dacă nu suferi de o labilitate psihică, ai împlinit 17 ani şi nu ai repetat clasa a zecea, atunci nu ai vreo scuză să fii naţionalist în România.”
Ar mai fi o categorie, nu foare mica: crestin-ortodocsii practicanti din Romania. Nu poti sa fii roman + ortodox practicant si sa nu fii nationalist. Bine, gurile rele spun ca acestia se incadreaza in clasa celor labili psihic, dar nu este deloc asa.
Mai degraba este vorba despre oameni visatori, iubitori de un trecut pe care nu l-au cunoscut si nici trait, un trecut romantizat si idealizat de cateva amintiri din copilarie, de traditii si obiceiuri pastrate si de o credinta neclintita in valorile autentic crestine.
Pentru acesti oameni globalizarea, modernismul, societatea de consum, democratia si politica libertina sunt amenintari reale pentru lumea in care cred si la care viseaza.
Cine este in stare in ziua de astazi sa creada in Dumnezeu, este capabil sa creada si sa se lupte pentru o lume fictiva, ideala, ireala, existenta doar in mintea lor.
“Noi nu am fost vreodată cuceritori. Nici militari şi nici culturali.” – Populatia de pe teritoriul asta a organizat mai multe expeditii militare de “cucerire” (inclusiv in Al Doilea Razboi Mondial cand atacarea URSS nu mai avea “baze defensive”), singura problema e ca mai mereu am fost impinsi de la spate de altii sau de propria ignoranta (daca acceptam teoria continuitatii dace, ar fi bine sa luam in calcul ca dacii nu erau nici pasnici, nici “foarte” sedentari). Sa nu uitam nici de secolele in care ne-am cam luptat intre noi (Stefan cel Mare avea o reala problema cu valahii). N-am fost agresivi pentru ca nu ni s-a dat ocazia, nu pentru ca am fost noi foarte “blanzi” de la mama natura.
Altfel, se zice ca vestitul nostru crestinism ortodox a cam venit pe filiera bulgareasca (pe vremea cand bulgarii “contau” in regiune), nu scitica 🙂
Mă refeream la faptul că nu ne-am răspândit particularităţile civilizaţiei pe cale militară. Nu se pune faptul că am mai dat de 2-3 ori câte-o bastârcă peste graniţă 🙂
Cum să nu avem ocazia? Uite, bulgarii, de care ziceai că au răspândit ortodoxismul. Au reuşit să ţină un mic imperiu în zona noastră.
Chiar doua mici imperii-regate au avut bulgarii, desi bulgarii de acum au tot atata legatura cu vechiul trib al bulgarilor pe cata avem noi cu pecenegii 🙂 (slavizarea la ei a fost totala, desi regatele lor au cam fost unele slave).
Voiam sa zic ca bulgarii au fazut si “the good side of the Slavs” si “the bad side”, iar tribul lor original mai are/avea ceva ramasite prin Crimeea.
mă întreb cui îi este adresat articolul?! ca să faci ceva trafic cred că merge ca subiect,dar atât de mult să se coboare unul care poate să zboare şi să versifice ca amator pe meleaguri, şi pe la meseni, mult mai pure,şi mai rezistenţi la obiceiurile altora nu pot să cred că este posibil să se întâmple doar pentru a-i lumina pe târâtorii care nu mai ştiu să lege două cuvinte în română din cauza limbilor pe care le-au învăţat la alţii! care e rostul? nimeni nu cere nimănui să fie cumva dacă nu-i place. cum de te-ai împiedicat taman de naţionalismul românilor?
Dar de al cui naţionalism ai fi vrut să mă împiedic?
Atunci când spaţiul public este insistent bombardat de teorii tâmpiţele, de conspiraţionişti plăpânzi la minte dar viguroşi la limbă, simţi nevoia să reacţionezi. De asta ne numim reacţii.ro
Mi s-a luat de FMI-iştii şi Bruxelles-iştii care uneltesc împotriva naţiei române. Atât de puternici suntem încât universul conspiră împotriva noastră.
Acest tip de naţionalism este dăunător. Când lumea civilizată vrea să îţi dea o mână de ajutor şi tu o muşti, pentru că Burebista, Ştefan şi Antonescu, le faci tuturor un deserviciu.
Una este patriotismul, cu totul altceva prostia naţionalistă care a înflorit la noi.
Dani, sa nu-i uitam pe cei anti societate deschisa Soros… 🙂
In general activismul acesta anti UE este alimentat religios. Din acest punct de vedere multi ortodocsi sunt mai aproape de rusi decat de UE si NATO. Iar serviciile secrete rusesti exploateaza tot mai mult aceasta slabiciune ideologica.
Nu m-as mira daca activenews.ro nu ar fi pe lista de prioritati a rusilor. 🙂
Patriotismul de pe urma
http://hemerai.blogspot.com/2014/12/patriotismul-de-pe-urma.html
Bun articol, mersi.
Păzea, face Băsescu videochat la noua televiziune (online) a colonelului Turcescu :)))
De la ora 21:00
http://www.unde.tv/
Sunt curios ce întrebări îi vor adresa “internauţii”
Vai de capul meu ce teatru de neam prost, ce falsitate, ce cuib de securişti. Wow!!!
le amesteci ca la salata beouf… adicatelea baietii care au venit la noi si ne-au umplut capul de prostii – gen ia si tu un imprumut ce daca platest 10 ani o dobanda pe care noua ne e rusine sa o precizam maca,r la noi in tara – erau baieti gigea? sau astia care taie tot ce ce verde de prin muntii nostrii si nu planteaza macar o basina porcului sunt ok? plm adevarul e ca ne-am dat cam ieftin pe 3 ambalaje lucioase pline cu rahat…… si doar ei au periute de dinti!
Frumoasă expunere. Este în numele electricienilor sau al automatizărilor? 🙂
"….nationalismul romanesc are si o mare doza de egoism". exista si tipuri de nationalism NE-egoist? exemplificati, va rog.
Naţionalismul, prin definiţie, nu include egoismul.
"nici macar dumnezeul nu ne apartine. am adoptat crestinismul din Scitia Mica…" exemplificati, va rog, un popor crestin care n-a adoptat crestinismul.
Primii care îmi vin în minte sunt grecii. Creştinismul a apărut în interiorul Imperiului Roman (din care noi, dacii, nu făceam parte). Grecii şi multe alte popoare erau în acea perioadă sub stăpânire romană. Au fost unii dintre creatori, nu adoptanţi.
"Noi nu am fost vreodata cuceritori. Nici militari, nici culturali……intregul sistem valoric la care ne raportam azi." ok, si de aici cum va rezulta ca nationalismul romanesc este aberant? paragraful de mai sus este, de exemplu, valabil si pentru Finlanda. este si nationalismul finlandez aberant?
Nu am informaţii despre naţionalismul finlandez. Informează-te, dacă eşti pasionat de istoria Finlandei.
Sau întreabă-l pe finlandezul nostru, Perkele 🙂
"putem oricand sa furam, sa copiem, sa imprumutam…". ok, asta ne face, cel mult, comuni.
"sa-i furam pana si moastele sfantului Haralambie". ok, care-i numitorul comun al nationalismului romanesc si al actiunilor a doi popi cretini?
Adrian Boieru, nu fiecare propoziţie ruptă din text demonstrează tema sau titlul articolului. De asta textul este alcătuit din mai multe propoziţii/fraze. Legate între ele.
Nu sunt idei sintetizate “cu liniuţă de la capăt”.
Dani Corban "Primii care îmi vin în minte sunt grecii. Creştinismul a apărut în interiorul Imperiului Roman (din care noi, dacii, nu făceam parte). Grecii şi multe alte popoare erau în acea perioadă sub stăpânire romană. Au fost unii dintre creatori, nu adoptanţi." pe aceasta linie logica si galii sunt creatori, nu adoptanti. exact ca si grecii, erau o populatie supusa de imperiul roman. ilar
Ok.. am mai răspuns o dată. Dar s-au şters comentariile. Reformulez:
Stăpânirea romană a fost o condiţie necesară, nu şi suficientă. Creştinismul a apărut pe teritoriul Imperiului Roman, în sec. I-II DC. Asta nu înseamnă că, în cele două secole, creştinismul s-a dezvoltat în toate teritoriile imperiului. În Grecia, da. În Asia Mică, da. În nordul imperiului, nu exisţă informaţii care să lege creştinismul de perioada respectivă. Deci exemplul cu galii pică.
Dani Corban "Nu am informaţii despre naţionalismul finlandez. Informează-te, dacă eşti pasionat de istoria Finlandei.
Sau întreabă-l pe finlandezul nostru, Perkele :)" nu-l cunosc pe "finlandezul Perkele" si nici nu inteleg ce relevanta are faptul ca-i finlandez. este ca si cum as intreba-o pe vanzatoarea de la alimentara ce parere are despre nationalismul ungar si i-as considera opiniile ca fiind relevante, fiindca-i unguroaica. eu ma informez inainte sa emit "judecati de valoare". intamplator cunosc istoria Finlandei, altfel cum as fi putut sa-ti dau acest exemplu?
Dani Corban "Naţionalismul, prin definiţie, nu include egoismul." nici democratia, prin definitie, nu include violenta. dar sta la baza conceptului si existenta democratiei (ca dealtfel a oricarui alt sistem) ar fi imposibila fara utilizarea ei. nationalismul (fie el romanesc, fie el de orice alta sorginte) este doar un egoism de grup.
Aham. Şi specia umană este violentă şi egoistă. Un egoism de grup (mai mare).
Mai exact, unde vrei să ajungi cu extrapolările astea superflue?
Dani Corban "Adrian Boieru, nu fiecare propoziţie ruptă din text demonstrează tema sau titlul articolului. De asta textul este alcătuit din mai multe propoziţii/fraze. Legate între ele.
Nu sunt idei sintetizate “cu liniuţă de la capăt”." corect. dar ca sa poti fi macar suspectat de obiectivism, (sau, facand abstractie de obiectivism, macar de un minim de decenta) afirmatiile tendentioase si asocierile false n-ar trebui sa existe. cu sau fara "liniuta de la capat". sa asociezi nationalismul romanesc cu hotii de oase vechi este similar cu asocierea nationalismului englez cu preotii pedofili. jenant, in ambele cazuri.
Nu mi-am propus să fiu nici obiectiv şi nici decent.
“hotii de oase vechi” este o încercare de manifest ateist? 🙂
"Am intrat în UE, s-au dublat salarii, pensii, ne-am cumpărat căruţe nemţeşti la mâna a treia şi ne-am construit palate la sat?" serios? 🙂 🙂 🙂 studiaza statisticile economice.
1 ianuarie 2007, România intră în UE. Salariul mediu brut aprox 1200 lei.
Noiembrie 2015, salariul mediu brut aprox 2500 lei. Deci dublu.
Minimul brut a crescut chiar mai mult de dublu de când am intrat în UE.
Nu înţeleg unde vrei să ajungi şi ce vrei să demonstrezi cu prostioarele astea 😐
:))), dacă e s-o luăm așa, numa’ cu cifre abstracte, fără legătură cu valoarea reală și puterea de cumpărare, mă mir că n-am cherit toți de foame când s-au micșorat salariile de 10.000 de ori… bogați mai eram.
Discuția dintre voi parcă e concurs de care poate să dea cu bota-n baltă mai tare :)))))))))), aia cu egoismul de grup e la fel de tare :)))))))
Vlad, când vrei să compari salariul mediu din 2015 cu ăla din 2007, nu pe cifre te bazezi? Cum altfel s-ar putea face comparaţia?
Leul a rămas relativ stabil în comparaţie cu euro şi dolar, în ultimii 8 ani. Deci nu se pune problema unei devalorizări a leului.
PS: Am zis că s-au dublat salariile. Nu că s-a dublat puterea de cumpărare 🙂
Da, te bazezi pe tote cifrele pertinente ecuației respective. Dacă sugerezi o îmbunătățire a nivelului de trai al românului (și asta sugerai că altfel nu și-ar fi avut rost argumentul) atunci corelezi salariile cu puterea de cumpărare… iar să vezi undeva dublare la nivel de trai în România după intrarea în EU e basm(însă, din păcate, cred că ar fi fost posibil dacă am fi știut să gestionăm momentul și fondurile).
Păi n-am scris nicăieri că s-a dublat nivelul de trai.
“Am intrat în UE, s-au dublat salarii, pensii, ne-am cumpărat căruţe nemţeşti la mâna a treia şi ne-am construit palate la sat?”
Toate astea sunt adevărate. S-au dublat, ne-am cumpărat, ne-am construit. Da, nivelul de trai a crescut. Dar nu proporţional cu creşterea salarială.
Dani Corban “stimabile”, la capitolul “prostioare” poate fi inclus acest articol.
facand abstractie de aberatii gen “nationalismul este un efect, nu o cauza”, etc, etc, etc, am sa comentez strict vis a vis de “dublarea” salariilor datorita intrarii in UE.
nimic mai fals. singura perioada in care salariile s-au dublat REAL a fost perioada 2000-2006.
la momentul aderarii, salariul crestea cu niste rate anuale care n-au mai fost atinse dupa aderare.
sa pretinzi ca salariul s-a dublat de la RON 1200 la RON 2500 dat fiind faptul ca in 2006 1euro=3.4 RON iar in 2015 1euro=4.4 RON (iar euro a pierdut si el cca 15% din valoare in perioada respectiva) denota ori ignoranta crasa ori rea credinta.
chiar ma intrebam cat va dura pana se va gasi cineva sa preia sarcina de tarare in derizoriu a nationalismului romanesc, dupa disparitia lui Vadim.
se pare ca-i un post caldut, din timp ce-a durat asa de putin.
Vlad B Popa
sa nu confundam recomandarile FMI, BM, si alte institutii financiare cu cele ale UE.
birocratia stufoasa este in mare masura o rezultanta a cerintelor UE. (o spun oameni din sistem, nu este o opinie personala)
discriminarea pozitiva, venitul minim garantat, ajutorul social pentru tineri absolventi fara o zi de munca la activ, etc, etc, sunt toate masuri luate cu binecuvantarea UE.
chiar daca costurile cuantificabile nu par mari, costurile ascunse sunt enorme.
Mi se pare o măsură de salubritate să ai un venit minim garantat. Au şi alţii mai răsăriţi decât noi aşa ceva.
“ajutorul social pentru tineri absolventi fara o zi de munca la activ” – Te referi la ăia 50 de euro lunar? Clar, acolo se împotmolea economia ţării. Acum o să faci un research pe net şi o să-mi dai peste nas că nu sunt 50, ci 65. Sau 80.
În rest, de la “discriminarea pozitivă” ni se trage – prea mulţi etnici minoritari propulsaţi pe poziţii înalte. :))
"Am luat bani cu împrumut de la felurite organisme internaţionale ca să scoatem capul din beznă?" fals. majoritatea banilor au fost imprumutati pentru finantarea politicilor sociale nerealiste (multe din ele impuse de UE).
Progresul făcut de România de la aderarea în UE şi până acum este foarte mare. Economic, politic, social. Fix pentru asta au fost banii – ca să scoatem capul din beznă. Dar când ai memoria scurtă, uiţi de unde ai plecat şi spui că banii s-a folosit “pentru finantarea politicilor sociale nerealiste”. Impuse de UE, bineînţeles.
Dacă mai ai ceva de completat, te-aş ruga să îşi aşezi toate ideile în acelaşi mesaj. Nu îmi place spamul ăsta din comentarii.
Adrian, aici ești într-o eroare cât casa. Recomandările UE au mers constant contra măsurilor populiste luate de guvernele noastre (umflarea administrației de stat, subvenționarea pierderilor regiilor autonome și multe, multe altele)
"A, trebuie să îi dăm înapoi? Cu tot cu dobândă?! Huooo, imperialiştii! Să ardă FMI-ul şi Banca Mondială. Marş de aici, nenorociţilor!" mda, se pare ca ne-am molipsit de la germani. (nici un stat nu si-a escrocat debitorii mai des si mai mult ca Germania) vorba ta, informeaza-te. 😉
Las’că ăia fură mai mult e laitmotiv la românul naționalist nostalgic comunist, învățat cu furtul ca monedă de troc, că din magazine nu aveai ce cumpăra. Tot timpul are pe cine să dea vina și uite-așa el se spală pe mâini de păcate – dacă e unu care fură mai mult, el nu e hoț.
A nu se înțelege că îi dau dreptate lui Dani cu articolul ăsta. A vrut să troleze o categorie de naționaliști imbecili, care nu au făcut niciodata nimic în afară de ține țara în căcat în timp ce zbiară în gura mare cât de special e poporul lor și a făcut-o cu un articol special pentru ei, teribil de găunos privit de altă audiență.
I-am scris şi lui Adriam. La articolul ăsta “Nu mi-am propus să fiu nici obiectiv şi nici decent.”
E amuzant totuşi cum s-a găsit cineva să îmi spargă articolul în zeci de fraze şi să încerce să o împuşte pe fiecare separat :))
Doar că trage pe lângă.
Gata.
Nu are unde merge discuția asta mai sus de atât:
Dani Corban – Noul Vadim
:)))))))))))))))))))))))))))
Vlad B Popa
sa nu confundam recomandarile FMI, BM, si alte institutii financiare cu cele ale UE.
birocratia stufoasa este in mare masura o rezultanta a cerintelor UE. (o spun oameni din sistem, nu este o opinie personala)
discriminarea pozitiva, venitul minim garantat, ajutorul social pentru tineri absolventi fara o zi de munca la activ, etc, etc, sunt toate masuri luate cu binecuvantarea UE.
chiar daca costurile cuantificabile nu par mari, costurile ascunse sunt enorme.
Birocrația stufoasă nu este un rezultat al cerințelor UE ci al nivelului, atitudinii, pregătirii funcționarului român și al sistemului român, umflat și menținut așa de clasa politică (înseamnă o groază de voturi pe care nu vrei să le superi).
Știu ce spui despre documentația cerută tipic de UE, însă trebuie să înțelegi că aceeași documentație este rezolvată total altfel într-un sistem pus la punct și eliberat de oameni care nu fac nimc și nici nu vor să facă ceva.
Asistența socială de care vorbești ține de o anumită normalitate, cumva dreptul la o șansă mai mare de zero – sunt convins că dacă bugetezi toate măsurile astea încurajate de UE și le pui lângă subvențiile/închiderile de ochi populiste de care vorbeam (subvenții la orice fără anchete sociale, de ajung proprietari de două case să aibă plătită căldura, zeci de mii de pensii de revoluționar și invalid date aiurea, zeci de mii de pensionări anticipate fără drept) o să fii surprins de rezultate.
Un alt imbecil care-şi dă şi el cu părerea..cum că trebuie să înghiţim orice şi oricât de la alţi imbecili, “c-aşa e-n democraţie”