Mutarea de geniu a lui Conte

Poate vă întrebaţi de ce au tras italienii de timp tot meciul, deşi scorul era egal.
Strategul Conte a gândit-o mai ceva ca Napoleon la Waterloo:
“Băieţi, staţi permanent cu târtiţele pe linia porţii, nimeni nu pune picior dincolo de jumătatea terenului! Am un plan.”

Şi după 120 de minute de antijoc, Antonio Conte îl bagă pe unul Zaza. Special să bată penalti. A fost sublim:


Sunt foarte aproape să ţintesc pronosticul dat încă din faza grupelor: Finală Germania – Portugalia.
Asta dacă galezii nu repetă prestaţia din meciul cu Belgia (şi probabil nu o vor face) şi îi toarnă careva o ice bucket în cap lui Muller. Niciodată nu l-am văzut atât de apatic neinspirat ca la acest turneu.

În rest, un meci anost, ultra-tacticizat; dinamica jocului mi-a adus aminte de Steaua – Barcelona (Sevilia ’86). O echipă care sapă tranşee în apărare şi o alta care îi dă ocol la nesfârşit, aruncând uneori câte-o pietricică.

Am avut spectacol şi adrenalină doar la penaltiuri. Foarte puţin a lipsit să-l vedem pe highlander-ul Buffon cum încearcă să-i dea scăriţă lui Neuer.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

6 Comments

 1. Conform antrenorului Loew si al stafului de antrenori al echipei nationale germane, planul tactic al Mannschaftului a fost sa distruga jocul italienilor. Loew spunea, intrebat fiind de ce Germania nu a jucat acelasi stil ofensiv ca si cu Slovacia si Irlanda de Nord, ca a vrut sa contracareze jocul Italiei, joc cu care Conte a batut Belgia si Spania, doua mari forte ofensive mai bine cotate decat Italia. A mai spus ca a facut asta pentru ca jocul Italiei desi foarte periculos si eficient, este foarte prevezibil: toate mingile merg pe Pelle, care le protejeaza foarte bine si le deviaza la micutul si rapidul Eder sau Insigne. Asta a fost strategia lui Loew, sa nu lase Italia sa-si creeze ocazii si sa incerce sa dea la randul lui macar un gol, pe ideea ca Germania are mai multe variante si posibilitati de a-si crea ocazii la poarta lui Buffon decat invers.

  Si asa a fost. Italia nu a reusit sa-si faca jocul, nu a reusit sa-si creeze ocazii. Daca nu era hentul copilaresc a lui Boateng, se termina 2-0 pentru Germania.
  Italia a simtit ca nu reuseste sa-si faca jocul si a revenit la ce stie sa faca nativ cel mai bine: catenaccio.
  A castigat echipa mai valoroasa, echipa cu mijloacele tehnice si tactice mai bune.

  Reply
  • Sa fie clar, mie nu mi-a placut mutarea tactica a lui Löw, arata nesiguranta si frica fata de adversar. O echipa mare joaca sistemul ei intr-un turneu, nu isi schimba tactica in functie de adversar. Adversarii trebuie sa se adapteze la jocul tau, nu invers.

   Pe de alta parte il inteleg pe Löw, dupa opt meciuri pierdute la turneele finale, nu a mai vrut sa riste nimic…

  • Nu a vrut sa riste nimic, dar a riscat totul. S-a ajuns la penaltiuri (riscul suprem) – oricine poate rata, nu mai contează tehnica si experienţa jucătorilor.
   Howedes ăsta nu e fundaş central la Schalke? Mi s-a părut că Low l-a folosit pe dreapta ieri. Nu l-am văzut să dea vreo centrare.
   Şi Germania stă prost pe unele posturi, fundaş stânga e Hector de la Koln, în atac veteranul Gomez, aripă dreapta a fost un puşti de la Bayern, Kimmich.
   De fapt, pe dreapta nemţii au jucat cu doi fundaşi: Howedes şi Kimmich.
   Low a fost realist, nu e vorba că nu a vrut să rişte.
   Cu improvizaţii pe posturi şi cu Muller ieşit din formă, naţionala Germaniei nu este o sperietoare d.p.d.v. valoric.

 2. Dani, se vede ca nu stii nimic despre fotbalul german 🙂
  Jonas Hector este un fundas de talie internationala, Köln o sa-l dea pentru foarte multe milioane la o echipa mare, iar Kimmich nu e fundas de meserie ci mijlocas. Doar Pep Guardiola l-a folosit pe post de fundas, ceea ce arata ca este un jucator, desi tanar, foarte versatil. Höwedes este la fel mijlocas la origine, dar poate juca pe orice post. Tocmai jucatorii tineri, Draxler si Kimmich au salvat onorea Germaniei la penaltiuri.
  Mario Gomez a jucat un sezon foarte bun la turci unde a fost golgeter si a castigat campionatul. Este mult mai eficient decat Müller la acest european si a prins echipa pentru ca s-a accidentat Reus.
  Si inca ceva, Germania nu a sclipit niciodata prin individualitati la un turneu final, ci prin jocul de echipa. Da, Germania este la fiecare turneu final o candidata pentru castigarea titlului, indiferent de valoarea individuala a jucatorilor.

  Reply

Leave a Comment.