Mizerie cu iz cultural

books-on-fire-700Timbrul Cultural este noua găselniţă de sifonat bani, scornită de aleşii poporului. Ideea este pe cât de simplă, pe atât de imbecilă/ticăloasă. Produsele şi activităţile culturale vor fi taxate în plus. Dacă se poate, de ce nu?
Asta presupune bilete mai scumpe la teatru, concert, muzeu, expoziţie de răşini, etc. Şi, cel mai important, preţuri mai mari la cărţi.

În cazul cărţilor, prostia este supremă. Timbrul Cultural se va aplica după tipărire, indiferent de vânzări. Dacă editura scoate un tiraj de 5000 de cărţi, va plăti 5000 de timbre. Chit că va vinde 100. Este o taxă anticipată. Vinzi, nu vinzi, noi banii îi colectăm preventiv.

Proiectul de lege a fost iniţiat de 84 de senatori şi deputaţi, a fost adoptat de Senat şi a primit aviz de la Comisia Juridică.

Ironia proiectului de lege este dată de scopul declarat al iniţiatorilor. Aceşti bani abuziv colectaţi de stat vor fi destinaţi “uniunilor şi organizaţiilor de creatori”. Mai pe scurt, dăm un şut în fuduliile culturii, nu pentru a o face knockout, ci pentru a o ajuta. Aham.

Aşa sună introducerea proiectului de lege:

“În vederea susţinerii şi dezvoltării culturii naţionale în diversele ei forme de exprimare artistică: literatură, cinematografie, teatru muzică, folclor, arte plastice arhitectură, divertisment, în scopul protejării şi conservării moştenirii culturale, dezvoltării creativităţii contemporane, promovării valorilor culturale, se instituie timbrul cultural.”

Traducere: “Vrem mai mulţi bani, sclavilor! Hai sictir cu cărţile voastre. Vrem bani!” NU EXISTĂ, pe bune, “uniuni şi organizaţii de creatori”. Sumele abuziv colectate de statul tembel vor ajunge în tot felul de circuite obscure, se vor rula şi spăla, până vor deveni invizibil de imaculate.

Să nu vă imaginaţi că primăvara asta vor înflori organizaţiile vopsitorilor de ouă şi uniunile sculptorilor în nas. Doar se vor fura nişte bani. De fapt, se vor tâlhări, nu se vor fura. Furtul presupune şi o minimă păcăleală, o subtilitate, o viclenie. Aici totul este pe faţă: Vă luăm banii pentru că putem!

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

14 Comments

 1. Trist dar adevarat. Este vorba despre o forma de talharie, pe care nici nu s-au mai straduit sa o ascunda foarte mult.
  Inca o dovada cat de prosti si naivi ne mai cred politicienii.

  Reply
 2. De fiecare dată când văd câte un proiect/lege din asta, mă întreb din instinct – oare ăștia pe ce lume trăiesc?

  Adică nu e absolut evident că la no industria cărții abia se tărâște?

  Apoi îmi dau seama, că nu e vorba despre asta, că știu foarte bine despre ce e vorba și pur și simplu nu le pasă. Scopul măsurii nu e să facă ceva productiv în domeniul respectiv ci să aducă bani la un buget subțire, schilodit de economica ”subterană” și pe care tot îl îngrașă taxând absolut tot ce se poate, fără nicio considerație privind efectele.

  Altceva mă deranjează pe mine aici – Iohannis a făcut din cultură/carte un obiectiv pentru el/România lui… din punctul ăsta de vedere mă aștept măcar la o luare de poziție. Să taxezi anticipar vânzarea unei cărți, într-o piață ca a noastră, e strigător la cer.

  Reply
  • Nu ma astept sincer sa zica ceva Iohannis, pentru ca pur teoretic aceasta masura ajuta alte proiecte culturale.
   O sa spuna doar daca se strang suficienti editori si rpoducatori de carte, care protesteaza impotriva legii.

  • Așa aș fi privit lucrurile dacă vorbeam de Constantinescu de exemplu, intelectual de mediu universitar, obisnuit cu partea teoretică – Iohannis însă și-a demonstrat la primărie tocmai abilitățile practice, fiind și autor publicat și interesat de fenomen, ar trebui să știe imediat ce efect practic ar avea.

   Și nici nu aș aștepta cine știe ce poziție fermă, până la urmă nu e treaba lui, însă o luare de poziție de principiu care să-mi arate că e interesat, m-ar unge pe inimă.

  • Nu stiu ce sa zic. Si pe mine m-ar bucura o luare de pozitie in aceasta privinta din partea presedintelui, poate si pentru ca ma priveste direct, insa mi-e teama ca acest lucru nu ar fi cea mai inspirata miscare.

   Are numai de pierdut. Daca arata cu degetul spunand ca este gresit ce a adoptat legificatorul, se va spune ca e ca Basescu, se baga unde nu-i fierbe oala. Daca doar atrage atentia fara sa atace direct legea, i se va spune ca e ca Costantinescu, da din gura si nimeni nu-l baga in seama.

   Consider mai degraba ca societatea civila si cei direct afectati ar trebui sa faca front impotriva acestei taxe si abia dupa aceea sa vina presedintele sa sublinieze importanta opinii publice si sa ceara politicienilor sa-si adunca aminte pentru ce au fost alesi.

   Parerismul prezidential – indiferent cat de bine intentionat este – ar fi totusi de evitat.

  • Da, bine, poziția clară și vehementă ar trebui să o ia cei afectați direct, industria de carte. Numai că am o vagă impresie că deja gurile grele de tun din industrie se gândesc la ceva fonduri suplimentare care să le revină fără efort, că doar de aia sunt înfipți bine unde trebuie.

   Probabil o să se întâmple ca în muzică, acolo unde organismul ce colecteaza cică drepturile de autor pentru artiști, își trage el partea leului.

Leave a Comment.