În legea lor

Noul cod rutier nu a fost făcut pentru alcoolici, aşa cum au trâmbiţat zile în şir cei mai naivi dintre fraţii români. Nu. A fost făcut pentru poliţişti. Atunci când sunt prevăzute amenzi de şapte, opt, nouă mii de lei, îi pupi şi tălpile dumnezeului purtător de cozoroc, numai să îţi primească pomana de două-trei mii şi să îţi ierte păcatele. Şi totuşi, nu toată brigada va culege roadele. Unii au dat-o în diverse:

Vănel Carp, Ioan Marciuc, Lucian Munteanu, Iulian Lazăr, Constantin Manole, Cristian Ciubotaru, Constantin Bulancea, Marius Dănuţ Melniciuc, Cătălin Harnagea, Petrişor Daniel Lupu şi Gelu Captalan. Ei sunt poliţiştii ieşeni (de la Rutieră) care au primit între 3 şi 4 ani de închisoare cu executare. Pentru luare de mită, evident.

 

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

9 Comments

 1. hmmmm…pe langa “frica nationala” de toti acei ce se vor urca rupti la volan 🙂
  eu acum conduc cu o viteza decenta astfel incat sa nu risc nici prea mult la buzunar dar nici sa fac cine stie ce coloana in spatele meu (asta pe langa restul de: vizibilitate…pietoni…etc) dar ma gandesc ca spre deosebire de cateva sute de lei si cateva puncte….o amenda de 90 de bulioane inseamna ceva….si sa vezi ce frane o sa pun de la 80 cand o sa dau de semn de 30 pe drumurile patriei rupandu-mi-se total de cel din spatele meu….si cred ca nu o sa fiu singurul 😀

  Reply
 2. Eu sunt pe mentalitatea – încalci legea o faci pe barba ta și daca esti smecher plătești – nu te obliga nimeni să nu porți centură, să mergi cu viteză peste limită și așa mai departe.

  Cu alte cuvinte mi se pare normal să iau amendă dacă sunt în afara legii. Ce mă enervează profund la conduita poliției rutiere este că singura lor grijă este ciupeala. O centură nepusă, depășirea vitezei legale cu 30 de km într-un sat cu două case pe drum drept și vizibilitate perfectă, nu sunt printre cauzele miilor de accidente majore din traficul nostru.

  Tăiatul curbelor fără vizibilitate, depășirea la tupeu, schimbatul direcției fără semnalizare, forțatul semaforului pe roșu, neacordatul de prioritate, condusul beat turtă – astea sunt amendate doar întămplător pentru că poliția nu are bani de făcut traseu, deși doar asta ar trebui să facă – trasee cu mașini civile și cameră/ luat permis celor care te omoară pe șosele.

  Reply
 3. Vlad, se vede ca traiesti in Bucovina, adica intr-un loc unde lucrurile sint clare si simple…. , se pare ca bucovinienii au un simt al dreptatii asa de dezvoltat, incat abia ca mai pot respira alt aer decat al lor.. :-)))

  Reply
  • Da, acu douazeci de ani Bucovina era altceva, acum nu se mai pune problema asa – tupeul, banul, aranjam noi cumva fac legea si aici… deci si prin urmare abia mai pot respira si aici, desi e mai curat ca in alte parti :))

   ps. mi se pare normal sa iau amenda, nu ca merg cu 50 la ora la 2 noaptea pe drumuri pustii ca asa spune tabla de la intrare – deci nu-s nici eu sfant, dar daca sunt prins platesc si cu asta ba asta/ daca am cu ce, ca acum vad ca devine o problema reala plata amenzii.

Leave a Comment.