The Fall – înălţarea cinematografiei

Acest film nu ar trebui să existe, conform normelor hollywoodiene şi rigorilor comerciale. Este un film cu buget exorbitant pentru un “indie” şi, foarte probabil, nu îşi va acoperi vreodată investiţia.
De ce indie? Pentru că se încadrează în categoria “independent film”. Este scris, regizat şi produs de excentricul Tarsem Singh. Un indian.

A fost filmat în peste 20 de ţări (găsiţi AICI lista completă), timp de 4 ani.

În rol principal este românca Untaru Catinca.

Multe nu v-aş putea povesti. Şi nu neapărat pentru a vă păstra suspansul vizionării. Dar The Fall nu are acţiune. Tot bagajul narativ se poate rezuma într-o frază, nu despre “întâmplări” este vorba. Nici măcar despre personaje!

Producţia este un festival suprarealist, un dezmăț cromatic, o revoluţie a formelor. O aroganţă din partea lui Tarsem Singh şi în acelaşi timp o abnegație.
A vrut s-o facă aşa cum îi place, indiferent ce!

Poate exista cinematografie, fără acţiune şi personaje? N-ar trebui, conform normelor Hollywood. Şi ăsta este unul dintre motivele pentru care Tarsem declara “Anybody in Europe who tries to compete directly with Hollywood will die because they’ll just spend more money on it.”
Şi a reuşit să evite concurenţa printr-un produs diferit. Chiar unic.

Românca Untaru Catinca are acum 20 de ani; în timpul filmărilor era un copil dolofan şi inocent. Geniul ei vine din autenticitate. Nu se străduie, nu se preface. Nici nu încearcă să fie altcineva, să “joace”. Este emoţia izvorâtă din veridic, din candoare. Şi totul se înalţă în jurul ei.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

2 Comments

Leave a Comment.