Despre showbiz și showcreep

În ciuda vârstei fragede, mă consider complet depășit de tot ce înseamnă showbiz contemporan (vedete, hituri, concerte, reality shows cu protagoniști mai tineri decât mine). Nu le înțeleg, nu le simt. Privesc ca vițelul la poarta nouă niște zdrăngăneli postate pe Youtube, cu sute de milioane de accesări.

Nu înțeleg de ce o banalitate vopsită ca Delia este vedetă, de ce vocea lăutăresc-răgușită a Andrei prevestește Crăciunul, de ce există Horia Brenciu, iar Inna a devenit star planetar cântând despre Coca Cola. Nu e vorba de aroganță, de mofturi sau încercarea de a-mi pune singur moț. Este neputință sinceră; sistemul meu de operare obsolet, incomutabilitatea sinapselor.

Sunt în pielea prostănacului depășit de context, cel care ajunge să respingă tot ceea ce nu înțelege. Respingere și repugnă. În necunoașterea mea, consider showbizul contemporan la cel mai ridicat nivel al fățărniciei. O disimulare extinsă până la înșelăciune și nesimțire crasă.
Un exemplu internațional, Lana Del Rey:

Frumoasă melodie, nu? Zici că nici nu face parte din valul zdrăngănelilor apărute în ultimii cinci ani.
Ia să mai vedem…

Primele 90 de secunde din melodia Get Free (Lana Del Ray) sunt copiate din Creep. De fapt, sunt Creep. Un afon ca mine poate fi sigur de similitudine. Notă cu notă, aceeași melodie. Răspunsul plagiatorilor?

Înțelegeți la ce mă refer când scriu “disimulare extinsă până la înșelăciune și nesimțire crasă”?
Care melodie, d-le? Cine, eu?! Cum vă permiteți? Le-am oferit 40% așa, din preaplinul sufletesc. Iar ei, niște belicoși, vor să mă beleas…

Totul se rezumă la cifra finală, aia de sub linie. Cât costă un proces pierdut, cât înseamnă 40-50-60% din zăcământul exploatat, cât sugem de la publicul țintă și cât ne sug avocații. Publicul lui Del Rey fie n-a auzit de Radiohead, fie nu înțelege noțiunea de furt, totul e în regulă.

Acum să revenim pe plan local, la isprava lăutarului răgușit, pomenit în deschiderea articolului. Găsiți AICI detalii despre cum a cântat Andra 40 de minute, la Târgu Mureș, pentru 47.000 de lei.
Bani publici, bineînțeles.

M-am manifestat atunci, pe facebook:

Din cauza propriei neputințe mă simt depășit, prostănac.
Din cauza lui Del Ray, a Andrei, a primarului din Târgu Mureș, a tuturor emisiunilor de orăcăit și scălâmbăiat care au cucerit audiovizualul, mă simt abuzat.
Cumulat, mă încearcă o senzație stranie…de parcă aș fi pus ștampila pe PSD.

*desen de Pawel Kuczynski

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

6 Comments

  • Daca e vorba de cazul ala specific, Lana DelRay e o cantareata de pop care “o da si pe placul hipsterilor” care a plagiat o trupa a carei relevanta a cam disparut pe la inceputul anilor 2000. In mod normal, lucrurile de genul asta se negociaza cu usa inchisa :))

 1. io nu inteleg, ce anume nu intelegi?
  – Faptul ca prostitutia muzicala e in floare din anii 90 (andre, valahia etc) pentru ca asta asculta majoritatea romanilor? Ai fi tentat sa zici: nu asculta, le-a fost bagat pe gat si promovat, dar “artistii” astia au views pe youtube au cu milioanele. E un cerc vicios acolo: populatia asculta ce le este promovat, media promoveaza ce asculta populatia etc
  – Faptul ca curvele astea muzicale au fost racolate de case de discuri gen roton, cat music si media pro? pai daca astea is vedetele populare si produc bani… e un cerc intreg de prostitutie acolo.
  – Faptul ca primariile si insitutiile de stat apeleaza doar la casele mari de discuri pt entertainment? Sincer, le e mai usor. Doar nu-ti inchipui angajatul din primarie batandu-si capul sa prezinte talente locale sau alte genuri muzicale. Trebuie contract, drepturi de autor etc, pe care trupele mai mici nu le au si nici nu fac parte dintr-o organizatie care sa-i reprezinte. Nu exista suport ca alte trupe sa iasa din underground.
  – Faptul ca piesele facute dupa formula aduc bani grei? De ce crezi ca IRIS au copiat jumatate de discografie? Pun pariu ca n-au dat un ban pt asta.

  Crezi ca la Andra era gol in fata scenei? Eu nu. Asta e nivelul culturii romanesti. Alaturi de muzica populara, manele si super poporul dacic.

  Reply

Leave a Comment.