Ciorile vopsite-n îngeri galbeni

ingeri galbeniProbabil aţi auzi despre scandalul din Timişoara, despre Horia Balta, profesorul care a stat 12 ore încuiat în maşina ridicată (abuziv îmi permit să spun) de Îngerii Galbeni, firma lui Răzvan Sorin Nedelcu.

Ce a spus Razvan Sorin Nedelcu, înainte să calce mai multe persoane cu maşina, în mod intenţionat, şi să fugă de la locul faptei:

“Ca să detensionăm lucrurile, am decis să-l eliberăm…(îşi dă seama de prostie, rectifică) – să-l eliberăm, domnul a fost oricum liber să plece. Să eliberăm maşina. Am vorbit cu d-l comisar Tudorescu, dumnealui mi-a garantat, să spunem aşa, că astfel de situaţii… (cineva din afara cadrului îl atenţionează că a uitat un nume) – şi domnul viceprimar, ok… ăăă, deci dumnealor mi-au garantat că astfel de situaţii nu se vor mai întâmpla.

Dacă alţi şoferi neatenţi vor fi în acestă situaţie, nu se va mai întâmpla să îi deblocăm. Vor plăti. Deci nu vreau să se creeze o modă, să se înţeleagă faptul că dacă rămâi în maşină, nu-i niciun fel de problemă – poţi să rămâi 10 ore, 20 de ore, că vine poliţia şi nu-ţi mai plăteşti…pentru că vor fi circuri din zi în zi.”

Înţelegeţi mărinimia acestui domn Nedelcu? După 12 ore, în care profesorul Horia Balta a stat încuiat în maşină, d-l Nedelcu a renunţat la cei 10.000 (zece mii) de lei datoraţi pentru “parcare ilegală”. Pentru că este parcarea privată a d-lui Nedelcu şi are dreptul divin de a fixa ce tarife vrea muşchiuleţul său afumat.

A primit totuşi asigurări, directe şi personale, de la d-l comisar Tudorescu şi de la domnul viceprimar – Haideţi, domnul Nedelcu, haideţi să-l iertăm pe amărâtul ăsta de profesor muritor de foame. Vă promitem noi, comisarul Tudorescu şi viceprimarul, că nu se mai întâmplă.

Poate nu s-au exprimat întocmai în aceşti termeni, dar sensul cu siguranţă ăsta a fost. Pe comisar l-am văzut la ştiri milogindu-se la telefon (înainte de apariţia d-lui Nedelcu) şi încercând să atingă vreo coardă sensibilă. “Haideţi, domne, haideţi să fim oameni! Vine ziua naţională, vin sărbătorile, hai să-l lăsăm pe omul ăsta să plece!”

Într-un final, coarda sensibilă de Răzvan Sorin Nedelcu a fost atinsă. Dar cam tare. S-a enervat peste măsură şi a călcat mai multe persoane cu maşina. L-au fugărit (sanchi) poliţiştii slugarnici cu maşinile prin Timişoara, dar, surpriză, nu au reuşit să îl prindă. La rugămințile comisarului Tudorescu, d-l Nedelcu a vizitat secţia de poliţie în jurul orei 4 dimineaţa.

Staţi liniştiţi, este liber acum! Doar a călcat intenţionat nişte oameni cu maşina, demonstrând lipsă de discernământ şi uşoare semne de psihopatie. Dar judecătorii timişoreni nu l-au considerat pericol public. Doar nu este vreun parlamentar gelatinos sau, mai rău, Udrea!

Vreau şi eu. Nu să calc oameni cu maşina, dar mi-ar plăcea nişte aripi din astea de cioară vopsită în Înger Galben. (a umbla cu cioara vopsită este vorbă din popor)

Vreau şi eu să fiu supraom, să le fac concesii primarilor şi şefilor din poliţie, după ce se milogesc vreo 10 ore de mine. Să trag nişte dungi pe asfalt şi să cer 10.000 de lei “şoferilor neatenţi” – Hei, proprietate privată!
De ce vreau toate astea? Pentru că într-o societate de căcat, mai poţi doar spera să fii moţul.

PS: Profesorul universitar Horia Balta, de la Universitatea Politehnică, avea iniţial de plătit 500 de lei, pentru câteva minute. Către Nedelcu, nu către poliţie. Nu poliţia l-a amendat. S-a ajuns la 10.000 de lei în cele 12 ore de parcare-sechestrare.

Acum, nu or fi profesorii universitari cei mai înavuţiţi membri ai societăţii, dar, în caz de ananghie, pot scoate 500 de lei pentru răscumpărarea maşinii. Putea să plătească, să plece înjurând şi să elibereze locul pentru următorul “şofer neatent”. Doar că nu a vrut. A răbdat 12 ore de foame, în frig, pentru un principiu – Hai să nu mă mai las ţepuit, scuipat, umilit. Indiferent de ciorile vopsite care ţin în gheare poliţie, primari, judecători.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

19 Comments

  • In Bucuresti nu s-ar fi intamplat. Bucuresteanul si-ar fi luat teapa, ar fi injurat pe toti si salut. De aceea nu este o coincidenta ca revolutia a inceput la Timisoara si nu la Bucuresti sau in alta parte a tarii.

  • Dani, poate cel mai bun argument este cel etno-geografic. Intr-adevar, revolutia nu putea fi pornita altundeva decat in vestul extrem al Romaniei. Banateanul este altfel pentru ca a trait aproape de granita Ungariei si Yugoslaviei, alaturi de svabi, unguri si sarbi. Bastardismul local a creat un spirit revolutionar mai mare decat in alte parti ale Romaniei.

 1. e foarte bine ca omul a protestat, dar banuiesc ca in timpul asta a fost privit cu indiferenta de ceilalti, nu s-au mai gasit vreo 30-40 sa-l sustina,eventual sa-i arunce-n tomberon pe ingerasi.oare nu realizeaza ca maine va fi randul lor?ce si-au spus cetatenii, ia uite si la asta, aoleu, bine ca nu mi s-a-ntamplat mie, sa am grija unde parchez, dupa care au plecat acasa linistiti???

  Reply
  • S-au strans vreo 20-30 sa il sustina. Ba chiar i-au adus mancare, pături si combustibil pentru masina, sa nu inghete. După care au inceput sa-l huiduie pe îngeraş. De-asta i-a călcat cu maşina.

  • Corbu, fix ce spui tu s-ar fi intamplat in mod obisnuit in Oltenia sau Muntenia, de exemplu. E mentalitatea miticilor sa faci haz de necazul altuia. Binenteles ca generalizez, dar o fac in cunostinta de cauza. Stiu ca sunt nedrept cu mult tineri mitici, pe care i-am vazut la TV in strada dupa #colectiv. Imi asum insa riscul sa spun ca cei mai revolutionari oameni din Romania traiesc in Timisoara. Si nu sunt cei mai tineri cetateni ai orasului.

 2. noi ca natie avem 2 mari defecte: superficialitatea si indiferenta.
  suntem tara lui las-o ba, ca merge-asa si a valorilor rasturnate, privim zi de zi cum am lasat niste retardati cu mult tupeu sa iasa-n fata si sa ne conduca. ce vom face la anul? vom vota cu milioanele legitimand prostia , tupeul, nesimtirea.

  Reply
  • Corbu, tu chiar il intreci pe frate-tu in materie de pesimism cronic. Pe langa tine, Dani este un optimist notoriu 😉

   In Romania, urmatoarele alegeri vor fi decise prin intermediul facebook, de catre diaspora. Daca vor exista mecanismele necesare pentru vot, vor intra mai multe ONGuri transformate intr-un singur partid, in parlamentul Romaniei. Posibil ca PSD sa ramana in continuare cel mai mare partid din Romania, dar nu va mai putea forma guvernul. Eu vad un premier femeie si nu va fi sefa de la PNL. Singura teama pe care o am este ca Justitia va controla politica tarii. E buna dreptatea, dar nu inaintea strategiei si viziunii politice. Prefer sa asigur un viitor generatiei viitoare decat sa mor cu dreptatea in brate.

 3. Eu vad putin altfel lucrurile…intr-adevar exista ceva putred cu ingerii, si legal ar trebui facut ceva, problema se cunoaste in Tm, ar fi trebuit demult scosi in afara legii… insa daca exista clar delimitat, afise, semne si alte marcaje cu parcare privata, nu parca si alte avertismente…si tu tot parchezi..?…si atunci cand iti vine nota de plata…huooo..pe ei pe mama lor, inseamna ca avem o problema generala din punctul meu de vedere..neatentia sau necunoasterea legii nu te disculpa de la vinovatie…trebuie sa invatam sa respectam regulile in primul rand…astea cu stransul a 40, 50 de insi si alte cumetrii sunt chestii primitive, generatoare de haos

  Reply
  • “neatentia sau necunoasterea legii nu te disculpa de la vinovatie”
   Corect. Doar ca aici nu vorbim despre legile statului, ci despre legile lui Nedelcu.

   Toti martorii spun ca profesorul a parcat pentru putine minute.
   Poate n-a stiut si a realizat pe urma. Poate avea nevoie urgenta la un veceu, poate a vrut sa-si ia o apa. In fine, motive putem gasi fara numar.

   Nu a parcat ca haiducul pe linia de tramvai, pe trotuar, in statia de autobuz. A vazut un loc special amenajat si a parcat. Fiind o urgenţă (dovedit prin faptul ca a stat puţine minute), nu s-a gândit cât costă. Până la urmă, cât ar putea să coste?
   500 de lei câteva minute, 10.000 de lei 12 ore 🙂
   Băi, nene, înţeleg că neatenţia se plăteşte, dar asta este speculă în toată regula. Nedelcu ăsta nu vrea să-şi valorifice parcarea privată la modul corect, ci să profite de neatenţia sau de necazurile oamenilor.
   A şi zis în interviu:
   “Dacă alţi şoferi neatenţi vor fi în acestă situaţie, nu se va mai întâmpla să îi deblocăm. Vor plăti.”
   Deci el asta vânează – “şoferi neatenţi”
   Tu, cetăţean, eşti obligat să respecţi legile statului, nu şi pe ale interlopilor.

  • Ma gandesc ca exista un cadru legal care sa ii permita respectivului proprietar de teren sa il transforme in parcare privata. Si tot acelasi cadru legal probabil ii permite sa ii sanctioneze pe cei care parcheaza ilegal pe proprietatea lui. Chiar si pentru cateva minute. Si se pare ca ii sanctioneaza cu cat vrea el… pentru ca legea ii permite asta. Iar din cate se pare Nedelcu asta nu a incalcat nicio lege.

   Cei 20-30 de oameni care au intrat sa il sustina pe profesorul Horia ar putea chiar sa fie dati in judecata pentru violarea/tulburarea propritatii private 🙂

   “Doar ca aici nu vorbim despre legile statului, ci despre legile lui Nedelcu. Tu, cetăţean, eşti obligat să respecţi legile statului, nu şi pe ale interlopilor.” – Nu are nicio logica ce spui, tocmai legile statului le respecti.

 4. Dani,
  perfect de acord cu tine in privinta speculei..insa cam toata lumea are o urgenta, toata lumea sta cateva minute, astea sunt uzuale…?, aceleasi motive se dau si cand se parcheaza pe loc de handicapat, interzis, cale de acces etc, pot fi evitate usor daca respecti regulile jocului…din cate imi amintesc eu astia de la ciorile galbene nu au putut fi scosi in afara legii si au castigat in instanta contra primariei TM
  PS: acum ceva timp s-au dat foc la vreo 3 masini de la ingerii galbeni, insa partea proasta ca au mai ars in parcare si alte masini ale unor oameni nevinovati. Fara casco si un vinovat eligibil probabil ca au ramas in paguba…
  Asta e vizavi de reactia timisorenilor si de ce am spus eu ca violenta e generatoare de haos…Avem nevoie de legi corecte si coerente si de la mic la mare sa le respectam…

  Reply
  • cand in orice parcare din România o ora costa in jur de 2 lei, normal ca parchezi , esti neatent ca n-ai observat ca e o pracare de mafioti?pai atunci sa puna in loc de ”P” ,un ”PM” sa stie lumea ca te costa 500 de lei, sa parcheze doar giovani becali.

  • Corbu,
   asa e, eu sunt de acord cu voi, insa eu vroiam sa sublieniez si naivitatea si prostia oamenilor si lipsa legilor si a reglementarilor in speta asta, e parcare privata, daca nu am o suma maxima reglementata prin lege, pun cat vrea p**a mea nu?:))…pentru ca…pot..:) …nu e normal sa vin eu cu inca 20-30 de insi si sa imi fac dreptate pe strada…:)…plm eu unde parchez ma uit imprejur sa vad pret, orice…e normal asa e in toata Europa, zic eu…
   PS: in Amsterdam de pilda, langa Museumplatz este 50 de € parcarea pe zi…bine ca inca nu se compara cu TM, la noi e aprox 100 €/ora…insa aia nu au Terapia, is fucking olandezi…nu Hary?…:)))))))))

  • Golgeterul,
   Unde Terapia nu e, nimic nu e 🙂

   Legat de cazul Nedelcu, legea e de partea proprietarului parcarii. Insa faptul ca un cetatean s-a hotarat sa protesteze impotriva unui “intreprinzator” speculant si a mai strans si altii care-l sustin, este un lucru pozitiv.
   Doar asa poti imbunatati legislatia unei tari. Daca nimeni nu zice si face nimic, nu o sa se schimbe nimic niciodata. Niciun sistem nu se schimba de la sine, din proprie initiativa. Este nevoie de protestele oamenilor pentru a declansa un proces de constientizare a problemei, astfel incat cineva sa se ocupe de rezolvarea ei.
   Despre acest spirit este vorba in articol.
   Desigur conteaza si cum protestezi. Violenta in general, nu rezolva probleme, ci dimpotriva le amplifica.

 5. ”Corbu, tu chiar il intreci pe frate-tu in materie de pesimism cronic. Pe langa tine, Dani este un optimist notoriu ”
  Nu sunt pesimist, doar foarte suparat, nervos.Timpul nu mai are rabdare cu oamenii, ca sa-l parafrazez pe Marin Preda.Din contra, sunt foarte optimist, ma astept oricand , spre deosebire de multi altii, ca in 6-12 luni sa iasa Johannis si sa zca : nu mai suport, imi dau demisia si imi fac partidul meu in care ii poftesc sa se inscrie pe toti cei care vor sa ia atitudine, avem o sansa unica, momentul istoric este deosebit de rar datorita aliantelor si parteneriatelor strategice, acum chiar am putea schimba ceva.
  Îl vad la fiecare intrebare a presei cum se abtine cu greu sa-i bage-n p.. m..i pe toate jigodiile platite doar sa mestece rahat, cum abia scoate 3-4 cuvinte din gura semi-nclestata de draci.Normal, a promis ca va fi un alt fel de presedinte.
  Eu sunt optimist ca foarte curand va realiza ca nu se poate asa, ca se lupta cu morile de vant, vorbeste ca Moise-n desert,etc.Va veni ziua cand va spune: de azi nu mai sunt presedinte, asa ca pot sa spun cateva vorbe:sa-mi s… sa-mi bag….. sa va ia dracu …etc, cei care mai cred in puterea acestei natiuni sa ma urmeze in partidul pe care-l infiintez azi.

  Reply
  • Corbu,
   “Din contra, sunt foarte optimist, ma astept oricand , spre deosebire de multi altii, ca in 6-12 luni sa iasa Johannis si sa zica: nu mai suport, imi dau demisia si imi fac partidul meu in care ii poftesc sa se inscrie pe toti cei care vor sa ia atitudine…”

   Acesta nu se numeste optimism, ci rupere de realitate. Iohannis is not like this 🙂

   “Îl vad la fiecare intrebare a presei cum se abtine cu greu sa-i bage-n p.. m..i pe toate jigodiile platite doar sa mestece rahat, cum abia scoate 3-4 cuvinte din gura semi-nclestata de draci.”

   Iohannis nu este un Basescu mascat, il intelegi gresit. El nu este un revolutionar de tip Messias, el nu este un lider autentic. Si nu este nici lup mascat in oaie, care se abtine sa nu-si demaste adevarata natura.

   Iohannis este un functionar model, integru ca persoana, bine crescut, cu un simt al firescului si normalului iesit din comun. El este un presedinte care promoveaza bunul simt si profesionalismul in administratia publica a statului.
   Iohannis nu se abtine sa injure de nervi, el chiar asa este, molcom si foarte cumnpatat, cu foarte mult bun simt nativ.

   Da, este adevarat, nu vorbeste mult si nici foarte bine, si uneori lasa aceasta impresie ca e prostanac. El insa nu joaca rolul asta, el chiar asa este si-si asuma.

   Una peste alta, este un presedinte credibil, care sustine si promoveaza lupta anticoruptie, schimbarea clasei politice corupte si valorile fundamentale ale democratiei. Pentru mine acest om reprezinta cel mai bine ce-si doresc majoritatea romanilor de astazi.

Leave a Comment.