Aşa arată o galerie de artă din Suedia
Povestea este simplă. Două persoane de naţionalitate română şi etnie ţigănească au fost angajate de o galerie de artă din Suedia. Cei doi cerşeau pe străzile din Malmo şi au fost convinşi, contra cost, să-şi mimeze profesia într-un cadru organizat.
Mai pe larg AICI.
Am privit atent poza şi mă recunosc înfrânt. Habar nu am ce a vrut să spună artistul.
Avem o băncuţă în centrul camerei, un simbol dubios înfipt în perete şi doi români de etnie ţigănească mimând cerşetoria. Aşa, şi?
În primă instanţă, m-ar duce cu gândul la sala de aşteptare dintr-o gară românească. Doar că băncuţa arată prea confortabilă, prea nouă şi prea curată.
Din ce am înţeles, suedezii sunt vizitaţi mai nou de mii de cerşetori români “thousands of beggars have arrived in the country from Romania in recent years.” Foarte bine. Material artistic.
E ca şi cum în mijlocul unei grădini cu trandafiri ai aşeza o vază cu doi trandafiri rupţi. Artă!
Să reprezinte dubioşenia de cerc din perete mai mult? Să fie oare simbolul unei puteri mondiale absconse? Guvernantul mondial care supraveghează băncuţa? Cine se aşază, cine se ridică. Iar cei doi cerşetori sunt răzvrătiţii, renegaţii. Insurecția tăcută care refuză să recunoască puterea. Refuză să stea confortabil pe băncuţă, refuză “darul” şi supravegherea cercului din perete.
Să fie despre asta? Sincer, nu cred. Organizatorii ne-au anunţat să nu le judecăm opera, să nu aruncăm cu pietre, înainte de a o vedea. Gata, am văzut-o. Mă gândesc că arată la fel ca în poză. Nu a avut fotograful proasta inspiraţie de a exclude din cadru fix elementele importante.
Dacă nu ar fi suedezi, i-aş bănui că au făcut toată circoteca de operă hartistică doar pentru a şoca. Au nevoie de atenţie şi de public. Şi ce metodă mai bună, dacă nu zgândăritul orgoliilor etnice şi naţionaliste? În lumea artiştilor, aceste elocuțiuni preţioase încropesc un nobil procedeu.
Se numeşte attention whore.