Aptitudini femeieşti

IMG_2018x750Faceţi cunoştinţă cu noul Syma S32. Achiziţia făcută pe motiv de Moş C. de generalul Punct.
Este o sculă versatilă, deşi a fost concepută pentru manevre limitate: doar trei axe de comandă. Rotorul este fix, nu se înclină, drept urmare elicopterul nu se poate deplasa în lateral cu ajutorul rotorului coaxial.

Poate executa doar manevre de yaw şi pitch, fără roll. Mai exact, se roteşte în jurul propriei axe prin diferenţa de cuplu generată de rotorul coaxial (yaw). Iar în coadă are o fofează care se poate roti în ambele sensuri. În funcţie de sensul rotaţiei, fofeaza din coadă generează portanţă în sus sau în jos, provocând coborârea sau urcarea botului (pitch).

Cum mă incomodează toate detaliile astea tehnice? De exemplu, atunci când Syma S32 de apropie de un obstacol, cum ar fi ghiveciul cu a mai răsfăţată floare a lui Punct. Dacă S32 se deplasează în partea stângă, spre ghiveci, instinctul format la comanda unor jucării adevărate îmi spune să dau comandă “manşă dreapta”.

Greşit. Syma S32 nu ştie roll, deci nu se poate înclina în dreapta sau stânga. Pentru a îl deplasa în dreapta trebuie să îi roteşti botul (yaw) şi să îl înclini în faţă (pitch). Toată procedura durează măcar o secundă, timp în care Syma îşi continuă nestânjenit deplasarea spre ghiveci (mai e şi greoi, deci inerţie măricică).

Generalul Punct îşi vede floricica prinsă între palele tăioase. Cât ai zice “Pui!” frunzele sunt tocate mai mărunt decât vârful unghiei şi aruncate prin toată camera. Sângele verde se spoieşte pe tavan. Care este reacţia salvatoare a generalului? Se aruncă spre întrerupător şi stinge lumina în cameră. Aaaa?!

“Pui, m-am speriat şi n-am ştiut ce să mai fac. Am vrut să opresc cumva elicopterul şi asta a fost prima reacţie”.

Bun aşa. L-am băgat în bălării cu becul aprins, sigur o să mă descurc mai bine pe întuneric.
Lângă mine, caporalul Raţă Grasă îşi priveşte dezgustat superiorii.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

5 Comments

Leave a Comment.