Analfabetul senatorului Firea, semnul mântuirii neamului

firea poza bunaTudor Firea, fiul Gabrielei Vrânceanu Firea, a terminat prestigiosul The Mark Twain International School of Voluntari. Şi a picat bacalaureatul la toate cele 3 probe scrise. Spectaculos a fost totuşi punctajul obţinut la proba de limba română. Un total de 1,20 din care rămânem cu 0,20 (munca omului), după ce scădem punctul din oficiu. Singura întrebare care mai poate fi pusă este asta: Tudor Firea, fiul senatorului Gabriela Firea, este agramat sau analfabet?

Să vedem ce spune Sfântul DEX:

agramat: persoană care face greşeli elementare de limbă
analfabet: persoană care nu ştie să scrie şi să citească

De citit poate mai silabiseşte, dar sunt convins că nu e în stare să scrie numele liceului pe care l-a absolvit.

Totuşi, ţinând cont de dificultatea bacalaureatului, ar fi injust pentru toţi agramaţii care au luat măcar nota 6 să facă parte din aceeaşi oală cu specimenul Firei.

Mă uit din nou peste notele tânărului analfabet Tudor Firea. Da, limba română, nota 1,2. Şi zâmbesc liniştit, cu gândul la eliberarea spirituală a neamului. Analfabetul Tudor Firea este un semn al mântuirii.

Pentru că el, fiul unui respectat jurnalist, om politic, reper de conduită socială şi stăvilitor de tirani, ne-a demonstrat că i se rupe de şcoală. Pentru că se numeşte Firea, fiu de senator şi de Pandele. Şi pentru că poate.

La nivel naţional, mesajul „Ni se rupe de şcoală” devine tot mai popular de la un bac la altul. Avem promovabilitate de 60%. Dar sunt 60% dintre cei care s-au prezentat, adică aproximativ jumate! Procentul absolvenţilor de liceu care au trecut bacalaureatul în anul de graţie 2014 este de aprox. 30%!! Şi este MAI MIC decât în anii anteriori.

Aceste detalii mă bucură nespus. Cel mai periculos fenomen pentru societatea noastră ar fi stagnarea. Băltirea în mediocritate. Dar noi ne aflăm într-o vertiginoasă decadenţă, nu băltim. Şi dacă reuşim să ne păstrăm direcţia, în curând vom atinge fundul prăpastiei.

Furunculul de prostie în care pompăm sălbatic de atâţia ani se va sparge. Iar acolo, pe fundul prăpastiei, mozoliţi de puroi, vom renaşte. Vom renaşte din propriul puroi. Ca pasărea ciorix.

PS: Ia, ziceţi, doamnă: Oare ce-i pe primul loc în viaţă?

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

12 Comments

  1. Dani, poate e analfabet sau poate e doar adolescent si certat cu parintii. Poate a vrut doar sa o faca pe ma-sa de rahat in fata universului. Greu de spus despre ce e vorba din exterior.

    Reply

Leave a Comment.