O nu știu ce trupă de actori a fost amendată pentru nu știu ce piesă jucată în public în nu știu care loc din Iași. Zic ”nu știu” pentru că nu m-a interesat destul subiectul, fiindu-mi destul de clar că amenda aia nu avea rost din moment ce piesa respectivă, cu limbajul ei cu tot, avea autorizație.
Pentru mine ăsta e lucrul greșit în conduita jandarmilor, nu faptul că era vorba de un produs cultural. În afară de faptul că mi-e silă de cum ceva ajunge sau nu cultură doar pentru că i s-a pus o etichetă care nu are nicio legătură cu valoarea produsului, nu înțeleg de ce cultura sau orice altă formă de manifestare creativă ar trebui să fie deasupra legii.
Pe bune, dacă într-un spațiu public sunt interzise prin lege sexul, limbajul vulgar și găluștele cu prune, de unde și până unde ar avea voi doi trompeți să și-o tragă în piață, vorbindu-și porno și înfulecând printre orgasme găluște cu prune de Bistrița, doar pentru că-s performeri?
Zău, de unde a venit excepția asta la lege și unde e scrisă – dacă e act artistic gata, nu se pune? Să-mi explice și mie culturalii ăștia efervescenți unde e diferența dintre o faptă contra legii și exact aceeași faptă dar împachetată într-o carte/piesă de teatru/videoclip… unde?
Na, acuma trebuie să înțelegem că de multe ori intenția face parte din motivația pentru care o faptă este scoasă în afara legii. De asta o tentativă de viol dintr-o scenă de film nu e infracțiune, intenția de viol nu există iar ”victima” știe asta, valabil și pentru aceeași scenă jucată în stradă.
Asta este însă o chestiune legată tot de lege, de elemente tehnice, nu de proveniența actelor respective. Așa că repet, când e vorba de o faptă unde nu contează intenția ci doar execuția și spațiul unde s-a produs, ce diferență aduce cultura în ecuație?
Dacă eu mă apuc să citesc Povestea Pulii, scrisă de marele, unicul și inegalabilul nostru Ion Creangă, la grădiniță, ar fi în regulă pentru că face parte din opera unui titan al literaturii noastre?
Și dacă nu ar fi în regulă, atunci de ce ar fi de neamendat o piesă plină de măscării jucată într-un spațiu public, deschis și el copiilor? Care e diferența?
Măi, culților, mai luați, mă și voi o gură de logică pământească.
Vlad B PopaScriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional. Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati |
---|