Vreau uniforme în școli!

eton-school_2403761bLa puțin timp după ce l-am premiat pe Mircea Badea cu Fasolea de Aur, pe cei de la gandul.info i-a străfulgerat inspirația. Și cum încondeiau articolașe artistice și deontologice de mare audiență, a dat deodată-n ei mania sondajelor. Votează cea mai antipatică persoană publică, cel mai hulit ungur, cei mai iubiți vecini, cel mai țuguiat ou de bibilică, în ce trening pare CTP-ul mai pleșuv, câte săptămâni să aibă un an, etcetera.

Ultima dilemă lăsată în puterea votului spre rezolvare este uniforma școlară. Să o băgăm, ori ba?

Argumente pro oferite de gandul.info:

1. Uniforma reprezintă un element de identitate şi asigură sentimentul apartenenţei la un grup

2. Diferenţele date de statutul financiar al părinţilor elevilor sunt astfel estompate.

3. Sunt evitate situaţiile în care elevii sunt tentaţi să poarte o vestimentaţie excentrică.

Argumente contra oferite de gandul.info:

1. Uniforma şcolară este asociată perioadei comuniste.

2. În mod paradoxal, uniforma înseamnă cheltuieli în plus pentru părinţi, pentru că, de cele mai multe ori, este nevoie de cel puţin două rânduri de haine.

3. Uniforma decurajează adoptarea unui stil vestimentar propriu, în conformitate cu personalitatea şi imaginaţia fiecărui elev.

De acord cu primul argument pro. Și prin alte părți mai civilizate și deloc comuniste, în unitățile de învățământ respectate se poartă uniformă. La fel și mai târziu, după ce sari din banca școlii într-o firmă mai de doamne-ajută sau o corporație. Nu te duci la muncă în maiou de punkist și egări mulați pe cur. Orice instituție ar trebui să aibă dreptul de a-și apăra imaginea printr-un regulament de ordine internă ce presupune, printre altele, uniforma.

Al doilea argument pro este o drăcovenie cu crăci. Da, ar fi fost valabil la începutul anilor 90, când erai bulibașa cartierului dacă îți cumpărai blugi. Astăzi, opulența financiară nu prea mai are legătură cu hainele pe care le porți. Ce contează că porți uniformă, dacă ai 14 ani și telefon cât 3 salarii medii?

Uniforma școlară cu siguranță va fi mai scumpă decât hainele purtate de majoritatea elevilor. Rezultatul? Cei cu părinți mai săraci vor achiziționa uniforme mai ieftine, purtate și tocite de alți elevi, care între timp au crescut. Și o fi bine ca în primele zile de școală doar o parte dintre elevi sa poarte uniforme noi?

Nu se estompează diferențele financiare, ba din contră. Diferențele financiare nu se pot estompa și nici nu ar trebui să facem din asta un obiectiv. Mi se pare un “nonsubiect” existent doar în mintea unora care au bătut degeaba drumul spre școală, mânați de energii și ambiții false.

Singurul argument rămas care merită dezvoltat este din lista contra: “Uniforma şcolară este asociată perioadei comuniste.” Nu e prima dată când aud enormitatea; pot să o încadrez lejer în lungul pomelnic de clișee înghițite pe nemestecate și negândite. Cum am mai zis, uniformele au fost și sunt prezente în unități de învățământ renumite, din țări care nu au cunoscut în istoria lor comunismul.

Foarte mulți au avut tendința dupa ’90 să se lepede de comunism, făra a identifica exact cine este acest “comunism”. Să aruncăm pe foc uniformele, dar să lăsăm aceiași profesori îndoctrinați, prăfuiți, și incompetenți. La fel cum am schimba denumirile unor partide sau servicii, dar am lăsa aceiași oameni în sistem. Și cu asta, gata: ne-am democratizat!

În concluzie, introducerea uniformelor ar fi un lucru bun, dacă și numai dacă le-am primi gratis de la americani, nemți, marțieni sau alte entități externe. Altfel nu. Sunt suficient de multe familii care acoperă foarte greu costurile copilului școlit. Să le obligi la încă o taxă, deloc mică, mi se pare o idee năstrușnică, dospită în mintea unui specimen insolit, străin de meandrele sărăciei.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

3 Comments

  1. La scoala pe care o pastoresc si eu in Timisoara si pe care am infintat-o cu unii prieteni, copiii poarta uniforme. Costul lor este 60-100 lei/an. Este o scoala particulara evident si copiii momentan sunt de la clasa pregatitoare si pana la clasa a treia incepand din toamna.

    Reply
    • Cum de sunt atat de ieftine uniformele? Ma gandesc ca elevul are nevoie de cel putin 2 uniforme in timpul activitatii. Sa nu mearga la scoala cu aceleasi haine 5 zile la rand. Asa cu 2 randuri se descurca. O data la 2-3 zile spala un rand. Plus ca uniformele se uzeaza. Cel putin pantalonii fac luciu pe cur dupa cateva luni de zici ca sunt oglinda 🙂
      Nici 100 de lei pe an nu sunt bani putini pentru foarte multe familii, dar oricum pare o varianta mai ieftina..

    • Dani, mai ales că pantalonii și cămașa se rup sau se ¨agaț㨠de ceva sau cumva :)). Câte perechi de pantaloni am rupt eu în genunchi sau câte bluze|cămăși am agățat eu de sârme și colțuri de bancă când eram mic… Numai mama știe :))

Leave a Comment.