Votezi? Ești angajat!

Se duce omu să facă treabă:

Când dă interviu pentru portar, se întâmplă asta:

Trebuie să stai la poartă, să ridici bariera după ce ți se prezintă legitimația de acces, să faci o dată la două ore tură în perimetru și dacă vezi ceva suspect să suni la intervenții. Ai înțeles?

Da, dom’le.

Bun. Cazier ai? Probleme medicale? Cu ochii cum stai? Frică de fantome, că-i tură de noapte?

Păi stați să vedeți că…

Îmi pare rău, omule, vreau să dorm liniștit, nu pot să las depozitul ăla pe mâna oricui.

 

Când dă interviu pentru catedră, se întâmplă asta:

Predai fizică la cinci-opt, ai trei clase cu o oră pe săptămână și una cu două ore pe săptămână. În regulă?

Da, domnule director.

Bun. Cazier? Diploma de licență? Master didactic? Stagiu de pregătire? Aviz medical?

Păi stați să vedeți că îmi lipsește numai…

Îmi pare rău, rezolvați-vă dosarul și reveniți. Educația copiilor e responsabilitate nu glumă, nu negociem legea.

 

Când dă interviu pentru clinică, se întâmplă asta:

Da, pe hârtie totul e excelent, șef de promoție, specializare sub Emeritescu, buuun. Mă interesează ce experiență ai.

Păi am făcut o practică foarte dură sub Emeritescu, sute de pacienți am…

În regulă, numai că la noi nu o să ai pe nimeni în spate, acum e un singur post pe specializare; în afară de asta ai profesat și singur?

Nu, dar sunt mai mult decât pregătit.

Îmi pare rău, ne trebuie un doctor cu măcar un an experiență pe cont propriu; te contactăm dacă o să fie fonduri pentru al doilea medic.

 

Când dă interviu pentru vot, se întâmplă asta:

Trebuie să hotărăști viitorul țării și al poporului tău, de votul tău depinde direcția educației, bugetarea sănătății, mersul justiției, bugetul de asistență socială, cu cine se aliază țara, cine are dreptul să declare război, nivelul de trai și dezvoltarea economică. Ai înțeles?

Îhî.

Știi să citești? Știi de unde vin banii la buget? Ai loc de muncă? Contribui cu ceva societății? Știi așa aproximativ ce face președintele, guvernul, parlamentul?

Ăăăă, nu.

Nu la ce?

Nu la toate.

Excelent, ești angajat. Uite ștampila și buletinul de vot.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

11 Comments

 1. Eu o sa ma repet cu comentarie astea, dar na, am tot discutat nki despre acel test de 1 minut care ar trebui sa testeze strict ratiunea, nu neaparat discernamantul politic. Nu imi mai dau singur link ;))

  Reply
  • Te referi la ceva asemănător cu un test IQ? Nu știu cât de relevant ar fi. Cunosc persoane inteligente, rupte total de tot ce înseamnă fenomene social-politice. Ar fi în stare să-l voteze pe Dragnea pentru că au avut în copilărie un hamster simpatic 🙂
   Inteligența și discernământul nu fac mereu casă bună. Într-un minut, poți testa sumar inteligența. Nu știu cum ai putea testa “rațiunea”.

  • Dani, n-o să existe niciodată vot perfect informat, că n-ai ca alegător de rând acces la ce gândește candidatul în spatele cortinei și dacă informația pe care te bazezi nu e corectă…

   Însă un om de un anumit IQ/educație, nu elitist, ci doar nu idiot, fără interese personale în politic, chiar dacă va vota dintr-un motiv stupid prima dată, va învăța din erori. Va fi în stare să vadă o corelații între inflație și guvernare, între corupție și mizerie, între fals și declarații ale aceluiași om care se contrazic singure de la o lună la alta, între averi fabuloase, salariu normal și furtu și așa mai departe.

   Dinescu nu cade în categoria fără interese personale în politică.

  • Foarte ok propunerea cu inregistrarea prealabila in care fiecare cetatean sa-si poata exprima intentia de a vota.

   Testele de discernamant insa mi se par inutile pentru ca nu fac diferenta la urne si nu influenteaza rezultatele votului.

  • Ar cam face-o, in Romania cel putin. Sunt oameni care-s luati efectiv cu japca de pe strada si de la munca si dusi sa voteze. Crezi ca ei ar face efortul preinregistrarii si, daca l-ar face altii pentru ei (presupunand ca s-ar putea), ar trece testele de discernamant? Sunt oameni care n-au nici capacitatea si nici interesul de a vota, dar totusi o fac. Altii, cei din diaspora de exemplu, constata ca dreptul lor e din ce in ce mai greu de obtinut!

  • Krossfire,
   nu neg ca se intampla, insa am dubii serioase ca ar avea vreo relevanta dpdv al rezultatului votului. Cateva mii de voturi la nivel national, thats all.
   Doar pentru atata nu merita sa faci teste de discernamant. Impactul negativ la marea masa de votanti ar fi mai mare, decat cel pozitiv, pe care vrei sa-l atingi prin eliminarea votantilor fara discernamant. E foarte greu sa formulezi intrebarile fara sa jignesti cetatenii cu discernamant dar in acelasi timp sa filtrezi cu succes pe cei fara.

  • Ahh, e clar ca impactul media ar fi unul negativ, chiar daca intrebarile ar fi simple si de bun simt (daca iti pun trei forme in fata si te intreb care dintre ele un triunghi bifez deja trei lucruri: 1. Vezi 2. Stii sa citesti 3. Poti discrene forme geometricee elementare).

   Parca si vad pseudoteleviziunile urland cum vrem sa-i scoatem pe “saraci” din schema democratiei…

Leave a Comment.