Vîntu, doar un potlogar frustrat

fni“Păi, munca noastră este să furăm statul, domnule! Noi, oamenii de afaceri, asta facem, încercăm să păcălim statul.”

“Eu am spus-o demult. Eşecul acestei ţări este cauzat de către generaţia mea.”

“În primă fază, domnilor, omul de afaceri fură. În 1990, noi eram ca un banc de piranha. Ne năpusteam asupra a tot ceea ce mişca. Fără legi, fără taxe, fără impozite, fără nimic.”

“La sfârşitul anului 1990 aveam în camera nemobilată o sută de milioane de dolari cash.”

Câteva fragmente din interviul acordat de Sorin Ovidiu Vîntu pentru Adevărul

Am reuşit să citesc integral celebrul interviu în care Sorin Ovidiu Vîntu îşi explică genialitatea şi superioritatea genetică. Recunosc, mi-a fost greu să parcurg lectura halucinantă plăsmuită din frustrările unui potlogar neînțeles.

Tot ce declară SOV trebuie trecut printr-un filtru al discernământului, neomul ăsta are plăcerea morbidă de a-şi hiperboliza dimensiunea mizeriei.

De la lauda prostească despre îngropatul rivalilor pe dealurile Moldovei, până la mărturisirea sutei de milioane de dolari “agonisite” de la începutul până la finalul anului 1990.

Pentru cei de teapa lui Vîntu nu este suficient un simplu furt, respectivii nu mai au loc în pielea de simpli infractori care au ţepuit statul, au înşelat mii de oameni, lăsându-i pe mulţi fără case. Nu, ei vor să rămână în istoria neamului drept personaje spectaculoase, oameni de calibru. Borfaşii de top ai României vor să fie recunoscuţi ca mafioţi (cazul Ioan Becali), ori ca genii diabolice (cazul Vîntu).

Rugat de reporter să ne prezinte o mostră a genialităţii sale, Vîntu declară că a făcut contrabandă cu ţigări într-un stat fără legi. Dar nu ca toţi prostanii, într-un portbagaj de Dacie. El a fost mai deştept şi a făcut cu camionul. Chiar şi câte 15 camioane de ţigări într-o zi, cumpărate de la turci şi vândute de 10 ori mai scump la noi. Într-adevăr, genial!

Faptul că SOV ţinea nu 100 mil. dolari cât se laudă, dar măcar un milion, cash, într-un apartament din Roman, la sfârşitul anului 1990, este încă o dovadă de inteligenţă crasă.

Dar staţi, opera geniului neînţeles nu se termină aici. După inovatoarea contrabandă (în camion, da? nu Dacie) a urmat perioada FNI. Adică un fel de alba-neagra, făcută la nivel de camion, nu de portbagaj. O înşelăciune care a prins, în repetate rânduri, la un popor lobotomizat de comunism şi buimăcit de zorii unui soare atipic; care răsărea dinspre vest.

Nu, Vîntule, nu ai fost cel mai deştept. Dar cu siguranţă ai fost printre cei mai ticăloşi. Ai profitat de naivitatea românilor, lăsând familii de bună credinţă în stradă. Nu, Vîntule, alţii au ales să fie altfel nu din prostie, ci din demnitate.

Reporter: Şi pe noi ne-a dezamăgit statul, dar nu ne-am gândit să-l furăm.
SOV: Nu te-a dus capul, nu că nu te-ai gândit. Milioane de oameni care n-au furat nu i-a dus capul să fure, nu că n-au vrut.

Ba da, Vîntule, milioane de oameni nu au vrut şi nu vor să fure. Degeaba te amăgeşti că toată lumea este la fel de mizerabilă ca tine. Văd în fiecare zi români cinstiţi, care deşi se zbat în sărăcie, refuză să fure. Dar nu din postie.

Ei au o genă care ţie îţi lipseşte. Probabil te-ai născut incomplet, iar asta nu este vina ta. Dar nu te pot scuza şi pentru refuzul de a recunoaşte prezenţa genei la ceilalţi. Până şi un porc recunoaşte superioritatea genetică a omului. E conştient că nu toate animalele îşi fac culcuş în baligă şi mocirlă. Profită de munca omului, se îngraşă pe spinarea lui, dar e mai evoluat decât tine, Vîntule. Nu speră să-i păstrăm căpăţâna şi să ne închinăm la ea ca la un totem.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

16 Comments

 1. Voi aţi observat cât de bine seamănă Vîntu cu Ştefan cel Mare? Am în vedere portretul lui Ştefan din Tetraevangheliarul de la Humor. Eu nu cred că-i o coincidenţă şi probabil are sânge de-al lui Ştefan prin vene. E şi el mare… borfaş.

  Reply
 2. O ştire asemănătoare a circulat în presă săptămână trecută. Două fete din Iaşi au găsit un portofel cu bani şi l-au dus la poliţie.
  Nu cred că era vorba de portofelul lui Vîntu în niciunul dintre cazuri.

  Reply
 3. Corbu, astia’s fraieri in ochii lui Vantu. La fel cum si eu sunt probabil un si mai mare Idiot si retardat, pentru ca platesc statului in fiecare luna 140.000 Euro taxe si impozite. Ce om de afaceri este ala care in loc sa exploateze slabiciunile statului, se lasa jecmanit de el?
  In mod evident, pe mine nu m-a dus capul sa fur statul, prin urmare ma exploateaza el.

  Daca in Romania oamenii de afaceri si-ar folosi incontestabila inteligenta pentru a gasi solutii cum sa faca profit platindu-si taxele si impozitele la stat, si nu risipando in a gasi solutii cum sa faca bani, fara sa plateasca impozite, economia romaneasca ar fi una din cele mai puternice din Europa. Tot talentul anteprenorial autohton se invarte din pacate in jurul strategiilor de evaziune fiscala. Ca si om de afaceri esti considerat prost si incapabil, daca iti platesti taxele.

  Reply
  • eu zic ca din contra, platind taxele la stat si totusi reusind sa faci profit e ca si cum ai juca sah fara regina cu ceilalti oameni de afaceri.

  • Corbu, exista foarte multi “oameni de afaceri” in Romania, care prefera sa nu faca profit deloc, doar ca sa nu plateasca taxe la stat…:))

   Din perspectiva “omului de afaceri” orientat strict pe castig si bani, lipsit de orice responsabilitate civica si de valori morale, eu sunt un looser.

   Si nu vrei sa stii, cum este sa vezi ani de zile, cum statul roman toaca toti acesti bani pe care firma si angajatii ei ii platesc constiincios luna de luna, fara sa faca nimic cu ei. Este ca si cum i-ai arunca sub masa sau i-ai vira lui Vantu in cont.

   Nici nu vreau sa ma gandesc, ce am fi putut noi face cu banii acestia. De exemplu cum ar fi fost daca toti acesti bani, care astupa niste gauri negre in buget, ar fi ajuns in buzunarele oamenilor. Te doare sufletul, nu alta.

   Si totusi, cu toate acestea, nu mi-am propus niciodata sa fiu mai “destept” decat statul. Si stii de ce? Pentru ca nu pot, nu ma lasa oglinda, constiinta.

   Constiinta este cea mai mare povara, in goana dupa avere si bani.

   Este imposibil sa faci averi fabuloase, adica sute de milioane si miliarde de euro in scurt timp, daca ai constiinta.

   Si ca sa-ti stric de tot optimismul, lumea vestica, este condusa de un grup de oameni fara constiinta. De oameni ca Vantu, dar mult mai “inteligenti” si binenteles mai influenti. Ei sunt cei care hotarasc destinul multor, prea multor oameni si popoare.
   Ei nu sunt politicieni. Nu sunt nici oameni de afaceri. Ei sunt deasupra lor. Ei sunt cei care conduc marile corporatii financiar-bancare, cei care controleaza economia mondiala si pietele financiare….

Leave a Comment.